Erittäin uhanalainen sarvikuono on kuollut – alalajista jäljellä enää kaksi naarasta

Sudan-niminen sarvikuono oli yksinäinen ja ”liittyi” pari vuotta sitten Tinderiin.

20.3.2018 14:14

Viimeinen zairenleveähuulisarvikuono-uros Sudan on kuollut, kertoo The Guardian.

Jätti lopetettiin, sillä se oli hyvin sairas ja kärsi silmin nähden. Iäkäs 45-vuotias sarvikuono kärsi lopettajien mukaan iän tuomista komplikaatioista.

Sudanin jälkeen elossa on enää kaksi saman lajin naarasta.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että alalaji on pian kuollut sukupuuttoon. Alalajin tuhoksi koitui metsästys. Erityisen paljon kantaa tulosi siirtomaa-aikojen metsästys ja myöhempien aikojen salametsästys. Metsästäjiä ovat kiinnostaneet ennen kaikkea eläimen sarvet.

Maasai-soturit poseeraavat Sudanin rinnalla.

”Lempeäksi jättiläiseksi” kutsuttu Sudan asui Ol Pejetan suojelualueella Keniassa. Ennen lopettamista siltä kerättiin sukusoluja, siinä toivossa, että lajia voitaisiin vielä elvyttää sukupuuton kourista.

Suojelualueella työskennelleet kertovat, että Sudan ”varasti monien sydämet arvokkuudellaan ja voimakkuudellaan”.

– Sudan oli lempeä jättiläinen, jonka persoona oli ihmeellinen. Sen suuri koko pelotti monia ihmisiä. Mutta ei se ollut millään tavalla ilkeä”, kertoo suojelualueen edustaja Elodie Sampere.

Sudan oli myös eräänlainen julkkis, ja sillä oli ympyrävuorokautiset aseistetut vartijat.

Se liittyi myös seuranhakupalvelu Tinderiin vuonna 2015. Somekampanja toteutettiin yhdessä mainostoimiston ja TInderin kanssa useassa maassa. Kampanja tähtäsi alalajin pelastamiseen.

Sudanin deittiprofiilissa luki: ”En haluaisi olla liian rohkea, mutta lajini tulevaisuus riippuu minusta.”

Zairenleveähuulisarvikuono on isosarvikuonon alalaji. Isosarvikuono on ainoa viidestä sarvikuonolajista, joka ei ole uhanalainen. Luonnossa niitä elää suojelutoimien ansiosta nykyään noin 11 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?