Facebook-testi imuroi jopa 50 miljoonan amerikkalaisen tiedot Trumpin kampanjan käyttöön – viranomaiset tutkivat

Saman analytiikkayhtiön kehittynyttä tiedonkeruuohjelmaa käytettiin myös Brexit-kampanjan tukena.

Donald Trump hyödynsi sosiaalista mediaa presidenttikampanjassaan.

Amerikkalainen data-analytiikkayhtiö keräsi jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän yksityiset tiedot ja käytti niitä Donald Trumpin vuoden 2016 voitokkaan presidenttikampanjan tukena, kertovat brittilehti Observer ja amerikkalainen New York Times.

Lehtien mukaan viranomaiset sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa tutkivat Trumpin kampanjan palveluksessa olleen yhtiön toimia ja mahdollista laitonta tiedonkeruuta. Myös Facebook on ilmoittanut keskeyttäneensä yhtiön toiminnan palvelussaan todettuaan sen rikkoneen palvelun käyttäjäehtoja.

Cambridge Analytica -nimisen yhtiön kerrotaan hyödyntäneen tiedonkeruussaan alkuvuonna 2014 Facebook-käyttäjiltä luvatta vietyjä tietoja kohdentaakseen poliittista mainontaa mahdollisimman tarkasti kohdeyleisölleen. Kehittämänsä ohjelman avulla yhtiö kykeni ennustamaan tarkasti Facebook-käyttäjien äänestyskäyttäytymistä ja vaikuttamaan siihen kohdentamalla mainontaa oikeisiin henkilöihin.

Yhtiö ja sen kehittämä tiedonkeruumenetelmä ovat olleet aiemminkin esillä. IS kirjoitti jo helmikuussa 2017 Cambridgen yliopiston tutkijasta, jonka kehittämä ohjelma kykeni päättelemään ihmisen persoonallisuuden ja esimerkiksi poliittisen kannan hämmästyttävän tarkasti tämän Facebook-tykkäysten perusteella. Ohjelman kerrotaan kyenneen esimeriksi kertomaan käyttäjän seksuaalisen suuntauksen 88 prosentin tarkkuudella.

Oli käytössä myös Brexit-kampanjassa

Metodin kehittänyt tutkija kertoi kollegansa Aleksandr Koganin vieneen sen ja saattaneen sen Cambridge Analytican käyttöön. Ennen Trumpin vaalikampanjaa yhtiön ohjelmiston kerrotaan olleen käytössä myös Britannian euroeroa ajaneessa Brexit-kampanjassa.

Yhtiön toiminnasta kertoo nyt lehdille yhtiön entinen työntekijä Christoher Wylie, joka sanoo rakentaneensa Cambridge Analyticaa ennen kuin erosi sen palveluksesta vuonna 2014. Wylie kuvailee yhtiötä ”asearsenaaliksi” kulttuurisessa sodassa, jota sen omistajat haluavat käydä Yhdysvalloissa.

– Säännöt eivät merkitse heille mitään. Heille tämä on sotaa ja siinä kaikki on sallittua, hän sanoo New York Timesille.

Observer kertoo että yhtiön omistajana oli tuohon aikaan Trumpin tukijana tunnettu miljardööri Robert Mercer ja sen johdossa toimi Trumpin tärkeä taustavaikuttaja ja ex-neuvonantaja Steve Bannon. Reutersin mukaan Trumpin presidenttikampanja maksoi Cambridge Analytica -yhtiölle 6,2 miljoonaa dollaria eli viisi miljoonaa euroa vaalien alla.

Aikaisemmin julkisuudessa on puitu Venäjän Trumpin hyväksi hankkimia Facebook-mainoksia ja Yhdysvaltojen vaaleihin vaikuttamista laittomin keinoin. Observerin mukaan Kogan toimi apulaisprofessorina myös Pietarin yliopistossa ja sai Venäjän hallinnolta palkkaa Facebook-käyttäjien tunnetiloihin liittyvästä tutkimuksesta.

Venäjän maksamia poliittisia Facebook-mainoksia esiteltiin Yhdysvaltojen kongressissa marraskuussa 2017.

Wylien mukaan he onnistuivat hankkimaan käyttöönsä 50 miljoonan pohjoisamerikkalaisen Facebook-käyttäjän tiedot, joka vastaa neljännestä potentiaalisesta äänestäjäkunnasta.

– Me hyödynsimme Facebookia kerätäksemme miljoonien ihmisten profiilit. Ja rakensimme malleja hyödyntääksemme heistä saatuja tietoja tavoittaaksemme heidän sisäiset demoninsa. Koko yhtiön toiminta perustui tähän, Wylie kertoi Observerin haastattelussa.

Facebook-testi imuroi kaverienkin tiedot

Käyttäjätietojen keruuta varten satojatuhansia Facebook-käyttäjiä pyydettiin osallistumaan persoonallisuustestiin, jonka yhteydessä he suostuivat luovuttamaan tietonsa tutkimuskäyttöön. Mutta testin tehneiden käyttäjien tietojen lisäksi ohjelma keräsi tiedot myös osallistujien Facebook-kavereista, jonka seurauksena yhtiö sai käyttöönsä kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot.

Tällainen tiedonkeruu kaupalliseen käyttöön rikkoo Facebookin käyttäjäehtoja. Facebookin mukaan yhtiön sovellus poistettiin jakelusta ja sen keräämät tiedot pyydettiin tuhoamaan. Lehtien mukaan yhtiöllä on kuitenkin tiedot edelleen käytössään.

Lausunnossaan Facebook kuitenkin kiistää että kyse olisi tietomurrosta ja että käyttäjien tietoja olisi kerätty varsinaisesti väärin keinoin. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Cambridge Analyticsin edustaja kiistää väärinkäytökset.

Viranomaiset sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa ovat kuitenkin käynnistäneet asiaa koskevat tutkimukset uutisoinnin seurauksena.

– Jokainen rikollinen teko joka tutkinnasta nousee esiin tullaan käsittelemään ankarasti, Britannian tietosuojavaltuutettu Elizabeth Denham sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?