Venäjä vihjasi Ruotsia vakoojamyrkyn lähtömaaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä vihjasi Ruotsia vakoojamyrkyn lähtömaaksi

Venäjän ulkomisteriön tiedottaja Maria Zaharova väittää hermomyrkyn lähtömaaksi muuta kuin Venäjän. Poliisi eristi Skripalin myrkytyspaikan Salisburyssa Britanniassa.

Julkaistu: 17.3.2018 18:48, Päivitetty 17.3.2018 18:54

Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan Ruotsi on yksi mahdollisista maista, joista ex-vakooja Skripalin myrkyttämiseen käytetty aine voi olla peräisin.

Britannian mukaan kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksessä käytettiin Novitshok-nimistä hermomyrkkyä, joka on kehitetty aikoinaan Neuvostoliitossa.

Lauantaina Venäjän ulkoministeriön edustaja kuitenkin väitti, että aine on todennäköisesti peräisin muista maista, kuten Ruotsista.

– Kemikaalin todennäköisin alkuperä on niistä maista, jotka 1990-luvun lopulta lähtien ovat eniten tutkineet Novitshok-projektia. Nuo maat ovat Britannia, Slovakia, Tsekki ja Ruotsi, kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova valtiollisen Rossija 24 -tv-kanavan mukaan lauantaina.

Myös Yhdysvaltoja ”on syytä epäillä”, Zaharova lisäsi.

Ruotsi ulkoministeriö kiistää jyrkästi venäläisväitteet.

– Kiistämme täysin tällaiset väitteet. Ruotsilla ei ole osuutta tähän (myrkytykseen), kertoi ulkoministeri Margot Wallströmin tiedottaja Erik Wirkensjö Aftonbladetille.

Myös Wallström itse tuomitsi väitteen Twitterissä:

– Kiistän voimakkaasti Venäjän ulkoministeriön tiedottajan anteeksiantamattoman ja perusteettoman väitteen siitä, että Salisburyssa käytetty hermomyrkky voisi olla peräisin Ruotsista. Venäjän tulisi sen sijaan vastata Britannian esittämiin kysymyksiin.

Myös Tsekin ulkoministeri ja puolustusministeri tyrmäsivät venäläisväitteet. Puolustusministeri Karla Slechtova tviittasi syytöksen olevan ”absurdi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?