Astronautti ei muuttunut avaruusolennoksi – Nasa joutui puuttumaan väärään uutiseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Astronautti ei muuttunut avaruusolennoksi – Nasa joutui puuttumaan väärään uutiseen

Ei. Astronautti Scott Kellyn liki vuoden avaruudessa olo ei muuttanut pysyvästi hänen DNA:ta. Hän on yhä ihminen, eikä uusi elämänmuoto.

Scott Kelly kirjansa julkaisutilaisuudessa Madridissa.­

17.3.2018 18:15

Reilu viikko sitten alkoi yhdysvaltalaisissa medioissa leviämään uutinen, jota myös Ilta-Sanomat siteerasi, jonka mukaan seitsemän prosenttia Kellyn kehon DNA:sta muuttui avaruudessa vietetyn vajaan vuoden aikana pysyvästi.

Kelly on Nasan tutkimuskohteena, koska hänen identtinen kaksoisveljensä Mark Kelly on myös astronautti.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää pitkäaikaisen avaruudessa olon vaikutuksia ihmisen fysiikkaan. Esimerkiksi suunnitelluilla Mars-matkoilla astronautit viettäisivät avaruudessa jopa kolmesta neljään vuotta.

Aiheeseen liittyvän seminaarin vuoksi Nasa päivitti tammikuun lopulla tutkimuksen alustavia tuloksia, joka jostain syystä noteerattiin mediassa vasta yli kuukausi myöhemmin. Ja silloinkin väärin.

Nasan tutkimuksessa nimittäin todettiin, että Kellyn geeniekspressio, eli tietyn geenin ilmentyminen oli muuttunut seitsemällä prosentilla. Tätä tapahtuu, kun ihmisen keho joutuu erityisen rasituksen kohteeksi, kuten vuorikiipeilyissä tai laitesukelluksessa. Tai ihan vain silloin, kun sairastumme.

Kellyn kohdalla geeniekspressio ei ollut Maahan paluun jälkeen palannut kuudessa kuukaudessa samalle tasolle kuin ennen avaruuslentoa.

– Tällainen muutos geeniekspressiossa on hyvin minimaalista, Nasa joutui huomauttamaan torstaina julkistamassa selventävässä lausunnossa.

Uutinen Kellyn ”DNA-muutokseksesta” levisi laajalti myös maailmalla ja jopa Kelly itse otti ironisesti kantaa siihen Twitterissä:

– Mitä? DNA:ni on muuttunut 7 %! Kukapa olisi arvannut? Minä ainakin kuulin tästä vasta luettuani uutiset.

Kelly ei ollut ainoana häkeltynyt. Asiantuntijat huomauttivat sarkastisesti, että ihmisen ja simpanssin DNA:t eroavat toisistaan vain 2 prosentilla ja ihmisten keskenkin noin 0,1 prosentilla. Seitsemän prosentin DNA-muutos olisi tarkoittanut Kellyn muuttuneen joksikin aivan toiseksi elämänmuodoksi kuin ihmiseksi.

Nasan tutkimuksen tulokset Kellyn avaruusmatkan vaikutuksista julkistetaan kokonaisuudessaan myöhemmin tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?