UM: Pohjois-Korean ja USA:n edustajien tapaaminen Suomessa ei liity huippukokoukseen – ”Kyse on rutiiniluontoisesta tapahtumasta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

UM: Pohjois-Korean ja USA:n edustajien tapaaminen Suomessa ei liity huippukokoukseen – ”Kyse on rutiiniluontoisesta tapahtumasta”

Ulkoministeriön mukaan Suomessa järjestettävä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain edustajien tapaaminen ei ole korkean tason poliittinen kokous.

17.3.2018 17:15

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV. MTV Uutisten tietojen mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltain asioiden osaston varapääjohtaja Choe Kang-il tulee huomenna Helsinkiin. Tapaaminen olisi kaksipäiväinen.

NK Newsin mukaan Choe tapaisi Suomessa Yhdysvaltain entisen Etelä-Korean-suurlähettilään Kathleen Stephensin, Etelä-Korean hallituksen edustajia ja useita akateemikkoja.

– Tapaamisen merkitystä ei kannata suurennella. Kyse on rutiiniluonteisesta, 1,5-raiteen akateemisesta tapahtumasta, jossa keskustellaan Koillis-Aasian tilanteesta, kommentoi ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston päällikkö Kimmo Lähdevirta IS:lle lauantaina.

”1,5-raiteella” tarkoitetaan tapaamista, jossa osa osanottajista on virkamiestason edustajia ja osa akateemikkoja. Esimerkiksi Yhdysvalloista ei Suomeen saavu virkamiestason edustajia, Lähdevirta huomauttaa.

Hän kertoo, että tapahtuman järjestelyiden vuoksi oli käännytty Suomen ulkoministeriön puoleen.

Lähdevirran mukaan vastaavia ”rutiiniluonteisia” tapaamisia on Suomessa järjestetty aiemminkin, tosin ei vuosittain.

Lähdevirta kertoi MTV:lle, ettei Helsingin tapaamisella ole yhteyttä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien kevääksi suunniteltuun huipputapaamiseen.

Uutistoimisto AFP kertoi Tukholmasta, että siellä neuvottelut Pohjois-Korean ja Ruotsin edustajat ovat jatkuneet jo kolmatta päivää. Tarkoitus on pohjustaa suunniteltua huippukokousta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välillä.

Mahdollisen tapaamisen aikataulua tai paikkaa ei ole vielä vahvistettu, eikä Pohjois-Korea ole vielä virallisesti vahvistanut lähettäneensä kutsua Trumpille. Kutsun välitti Etelä-Koreaa edustanut valtuuskunta. Trumpin mukaan huippukokouksen pitäisi järjestyä toukokuun loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?