Ulkomaat

Valkoinen talo ilmoitti tukensa Britannialle: ”Venäjä osoittaa välinpitämättömyyttä kansainvälisiä sääntöjä kohtaan”

Julkaistu:

Yhdysvallat vakuuttaa tukeaan Britannialle myrkkytutkinnassa ja viittaa Venäjän syyllisyyteen
Yhdysvallat pitää Britannian päätöstä venäläisdiplomaattien karkottamisesta oikeutettuna vastatoimena. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat seisoo lähimmän liittolaisensa Britannian tukena tutkinnassa entisen kaksoisagentin myrkyttämisestä.

– Tämä Venäjän viimeisin teko on yhteneväinen sen käytöksen kanssa, jolla Venäjä osoittaa välinpitämättömyyttä kansainvälisiä sääntöjä ja järjestystä kohtaan, vaarantaa maiden koskemattomuuden ja turvallisuuden ympäri maailmaa ja yrittää horjuttaa länsimaisia demokraattisia instituutioita ja prosesseja, Valkoisen talon lausunnossa sanotaan.

Yhdysvallat ilmaisi tukensa Britannian näkemyksille myös keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, joka pidettiin myrkytystapauksen takia. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän olevan murhayrityksen takana.

Macron keskusteli Mayn kanssa

Torstaina myös Ranska ilmoitti epäilevänsä Venäjää kaksoisagentti Sergei Skripalin murhayrityksestä. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan tapahtuneelle ei ole muuta uskottavaa selitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Britannia on pitänyt Ranskan hyvin informoituna brittiläisten tutkijoiden keräämästä todistusaineistoista ja tekijöistä, jotka osoittavat Venäjän syyllistyneen tähän hyökkäykseen, Macronin kanslia sanoi.

Macron keskusteli puhelimessa Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa.

Myös Australia on osoittanut tukensa Britannian käynnistämille Venäjän-vastaisille toimille, kertoo Australian yleisradio ABC.

Australian pääministerin Malcolm Turnbullin mukaan Britannia on esittänyt raskauttavia todisteita siitä, että Venäjä on myrkytyksen takana. Hänen mukaansa armeijatason hermomyrkyn käyttö Britannian maaperällä oli kammottava hyökkäys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turnbull kuvaili tekoa ensimmäiseksi kemiallisten aseiden käytöksi Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Hän sanoi Australian harkitsevan toimiin ryhtymistä mutta ei täsmentänyt asiaa.

Skripalien ei odoteta toipuvan

Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti ja kaksoisagentti Sergei Skripal sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata Britannian Salisburyssa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Asiantuntijoiden mukaan kumpikaan ei toivu vaikka he jäisivätkin henkiin.

Skripalin ja hänen tyttärensä ohella hermomyrkystä sai vakavia oireita yksi poliisi. Lisäksi 35 ihmistä on tarkistettu epäillyn myrkkyaltistuksen takia.

Britannian mukaan murhayrityksen takana on suurella todennäköisyydellä Venäjä.

Pääministeri May kertoi keskiviikkona Britannian karkottavan 23 venäläistä diplomaattia. Kyseessä on diplomaattien suurin karkotus Britanniasta sitten kylmän sodan.