Anssi, Anselmi

Ulkomaat

Valkoinen talo ilmoitti tukensa Britannialle: ”Venäjä osoittaa välinpitämättömyyttä kansainvälisiä sääntöjä kohtaan”

Julkaistu:

Yhdysvallat vakuuttaa tukeaan Britannialle myrkkytutkinnassa ja viittaa Venäjän syyllisyyteen
Yhdysvallat pitää Britannian päätöstä venäläisdiplomaattien karkottamisesta oikeutettuna vastatoimena. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat seisoo lähimmän liittolaisensa Britannian tukena tutkinnassa entisen kaksoisagentin myrkyttämisestä.

– Tämä Venäjän viimeisin teko on yhteneväinen sen käytöksen kanssa, jolla Venäjä osoittaa välinpitämättömyyttä kansainvälisiä sääntöjä ja järjestystä kohtaan, vaarantaa maiden koskemattomuuden ja turvallisuuden ympäri maailmaa ja yrittää horjuttaa länsimaisia demokraattisia instituutioita ja prosesseja, Valkoisen talon lausunnossa sanotaan.

Yhdysvallat ilmaisi tukensa Britannian näkemyksille myös keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, joka pidettiin myrkytystapauksen takia. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän olevan murhayrityksen takana.

Macron keskusteli Mayn kanssa

Torstaina myös Ranska ilmoitti epäilevänsä Venäjää kaksoisagentti Sergei Skripalin murhayrityksestä. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan tapahtuneelle ei ole muuta uskottavaa selitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Britannia on pitänyt Ranskan hyvin informoituna brittiläisten tutkijoiden keräämästä todistusaineistoista ja tekijöistä, jotka osoittavat Venäjän syyllistyneen tähän hyökkäykseen, Macronin kanslia sanoi.

Macron keskusteli puhelimessa Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa.

Myös Australia on osoittanut tukensa Britannian käynnistämille Venäjän-vastaisille toimille, kertoo Australian yleisradio ABC.

Australian pääministerin Malcolm Turnbullin mukaan Britannia on esittänyt raskauttavia todisteita siitä, että Venäjä on myrkytyksen takana. Hänen mukaansa armeijatason hermomyrkyn käyttö Britannian maaperällä oli kammottava hyökkäys.

Turnbull kuvaili tekoa ensimmäiseksi kemiallisten aseiden käytöksi Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Hän sanoi Australian harkitsevan toimiin ryhtymistä mutta ei täsmentänyt asiaa.

Skripalien ei odoteta toipuvan

Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti ja kaksoisagentti Sergei Skripal sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata Britannian Salisburyssa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Asiantuntijoiden mukaan kumpikaan ei toivu vaikka he jäisivätkin henkiin.

Skripalin ja hänen tyttärensä ohella hermomyrkystä sai vakavia oireita yksi poliisi. Lisäksi 35 ihmistä on tarkistettu epäillyn myrkkyaltistuksen takia.

Britannian mukaan murhayrityksen takana on suurella todennäköisyydellä Venäjä.

Pääministeri May kertoi keskiviikkona Britannian karkottavan 23 venäläistä diplomaattia. Kyseessä on diplomaattien suurin karkotus Britanniasta sitten kylmän sodan.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

 2. 2

  Viime vuonna Tampereelta kadonnut nainen löytyi kuolleena

 3. 3

  Kuuro ja lähes sokea Max-koira, 17, nousi sankariksi Australiassa – suojasi vuoristoon eksynyttä 3-vuotiasta yön yli

 4. 4

  Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

 5. 5

  Tukholman keskustassa järjestettiin hiljainen hetki Aviciin muistolle – Sergelin tori täyttyi huippu-DJ:n tanssivista faneista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 4. 4

  Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

 5. 5

  Sivullinen epäili vanhempien tekevän karmeita asioita lapselleen – yritti saada kolmelta viranomaiselta apua: Tuloksena luuria korvaan ja vastuun väistelyä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 3. 3

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 4. 4

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 5. 5

  Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

 6. Näytä lisää