Ulkomaat

May syyttää Venäjää Skripalien murhayrityksestä – 23 venäläisdiplomaattia karkotetaan Britanniasta

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona parlamentille, että karkotettavilla venäläisdiplomaateilla on viikko aikaa poistua Britanniasta.
Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti keskiviikkona parlamentissa, että Britannia karkottaa maasta 23 venäläisdiplomaattia ex-agentti Sergei Skripalin myrkytystapauksen takia. Pääministerin mukaan heillä on viikko aikaa poistua maasta. Kyseessä on isoin maastakarkotus Britanniassa yli 30 vuoteen. Mayn mukaan diplomaattien epäillään olevan vakoojia.

May syytti lisäksi suoraan Venäjää Skripalin, 66, ja tämän tyttären murhayrityksestä. Lisäksi hän luonnehti kemiallisten aseiden käyttöä ja niiden kehittelyä kansainvälisiä lakeja rikkovaksi toiminnaksi Venäjältä.

– Ei ole muuta vaihtoehtoista ratkaisua kuin se, että Venäjän valtio on paheksuttavasti yrittänyt murhata herra Skripalin ja tämän tyttären sekä uhannut heidän ja muiden Britannian kansalaisten henkeä Salisburyssa, pääministeri sanoi keskiviikkona parlamentissa.

– Viestini heille, jotka tahtovat vahingoittaa meitä on selkeä: ette ole tervetulleita tänne, May lisäsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministerin mukaan on traagista, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt toimia näin.

– Toivoimme parempaa suhdetta ja on traagista, että presidentti Putin on päättänyt toimia näin.

Venäjä on kiistänyt syytökset

Venäjä on kiistänyt syytökset. Venäjän Britannian-suurlähettiläs on uutistoimisto Reutersin mukaan luonnehtinut diplomaattien karkotusta vihamieliseksi teoksi, joka ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää tai oikeudenmukaista. Suurlähetystö lausunnon mukaan maiden välisten suhteiden heikentyminen on Britannian poliittisen johdon syytä.

Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi jo aiemmin, ettei Venäjä ei hyväksy sen paremmin perusteettomia syytteitä kuin uhkavaatimuksiakaan.

Britannia uhkasi maanantaina Venäjää vastatoimilla, jos maa ei anna selvitystä siitä, miten Neuvostoliitossa kehitetty hermomyrkky Novitshok päätyi Britanniaan. Mayn mukaan Venäjä on vastannut ainoastaan halveksunnalla, eikä ole tarjonnut Britannian pyytämiä vastauksia.

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiistaina pitävänsä Britannian syytöksiä ”hölynpölynä” ja sanoi, ettei Venäjällä ole mitään vastattavaa.

Kuninkaallisia ei nähdä jalkapallon MM-kisoissa

Britannia ilmoitti lisäksi jäädyttävänsä kaikki kahdenväliset tapaamiset Venäjän kanssa, mikä tarkoittaa myös Lavrovin kesälle suunnitellun vierailun peruuntumista. Myöskään Britannian johto tai kuninkaalliset eivät osallistu Venäjällä järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin ensi kesänä.

Pääministeri totesi myös ilmeisesti viitaten äveriäisiin venäläisiin oligarkkeihin, ettei Britanniassa ole sijaa korruptoituneelle eliitille. Reutersin mukaan May sanoi lisäksi, että Britannia harkitsee Magnitski-lain edistämistä rangaistukseksi Venäjälle.

Skripalin myrkytystapausta käsitellään keskiviikkoiltana myös YK:n turvallisuusneuvostossa Britannian vaadittua hätäkokousta.