Ulkomaat

Sky News: Britannia aikoo karkottaa ”merkittävän määrän” venäläisdiplomaatteja

Julkaistu:

Britannia
Pääministeri Theresa May vastasi poliitikkojen kysymyksiin, mutta paljastuksia mahdollisista uusista Venäjää koskevista pakotteista ei toistaiseksi ole kuultu.
Britannian pääministeriltä Theresa Maylta odotettiin keskiviikkona parlamentissa vastausta siihen, millaisiin vastatoimiin maa aikoo ryhtyä Venäjää vastaan entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytyksen vuoksi.

Pääministeri varoitti maanantaina Britannian olevan valmis laajoihin kostotoimiin, jos se päätyy pitämään Venäjää vastuullisena myrkytykseen. Vielä toistaiseksi vastatoimista ei parlamentissa ole kerrottu. May on kuitenkin edelleen parlamentissa vastaamassa poliitikkojen kysymyksiin.

Britannia antoi Venäjälle puoleenyöhön asti aikaa vastata syytöksiin sekä antaa selvitys siitä, miten hermomyrkky on päätynyt Britanniaan. Vastausta ei kuulunut, mutta muun muassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kiistänyt syytökset Venäjän osallisuudesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Britannian Moskovassa oleva suurlähettiläs on sanonut keskustelleensa myrkkyhyökkäyksestä Lavrovin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sky News kertoi ennen Mayn puheenvuoron alkamista, että Britannia aikoo karkottaa maasta ”merkittävän määrän” venäläisdiplomaatteja. Vuonna 1971 Britannia karkotti 105 neuvostovirkailijaa. Sky Newsin lähteiden mukaan nyt ei kuitenkaan puhuta yhtä isosta määrästä.

Huhuja Venäjän suurlähettilään erottamisesta lähteet eivät kuitenkaan pystyneet vahvistamaan. Reutersin lähde Britannian hallinnosta sen sijaan kertoi, että Venäjän suurlähettiläs on kutsuttu kuultavaksi Britannian ulkoministeriöön.

Britannia ilmoitti lisäksi keskiviikkona tahtovansa YK:n turvallisuusneuvoston koolle mahdollisimman äkkiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan turvaneuvosto onkin päättänyt pitää hätäkokouksen keskiviikkoiltana. Britannia aikoo kertoa kokouksessa myrkystä, jolla Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin tappaa. Molemmat ovat edelleen kriittisessä tilassa.