Ulkomaat

Kommentti: Maltillisen ministerin potkujen jälkeen Yhdysvallat puhuu yhdellä suulla – ja se on Donald Trumpin

Julkaistu:

Uusi ulkoministeri Mike Pompeo on Trumpin linjoilla, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.
Rex Tillersonin lähtö ja Mike Pompeon tulo Yhdysvaltain uudeksi ulkoministeriksi on muun maailman kannalta sekä huono että hyvä uutinen. Jälkimmäiseen pitää kuitenkin laittaa lainausmerkit:

Huonoa on se, että supervallan ulkoasioiden hallinnosta lähtee pois yksi maltillinen ääni. ”Hyvää” on se, että jatkossa Yhdysvallat puhuu enemmän yhdellä suulla. Lainausmerkit siksi, että suu on Donald Trumpin.

Tillersonin nousu ulkoministeriksi herätti aikoinaan kysymyksiä hänen suhteestaan Venäjään. Hän osoitti kuitenkin edustavansa varsin perinteistä ulkopoliittista linjaa, jossa sopimuksia kunnioitettiin ja liittolaisia vaalittiin. Usein kävi niin, että kun Trump oli taas näpytellyt Twitteriä, Tillerson ilmaantui tyynnyttelemään nousseita huolia ja ilmaisi, että mitään ei olla radikaalisti heti muuttamassa. Helpotuksen huokaus humisi ympäri maapallon.

Tällöin syntyi väistämättä piinallisiakin tilanteita, kun Tillerson selvästi poikkesi Trumpin linjasta. Yhdysvaltain ulkopolitiikka vaikutti poukkoilevalta. Se saattoi johtaa myös siihen, että ulkomailla takerruttiin Tillersonin lausumiin ja uskoteltiin, että kaikki on kuten ennen. Jatkossa ei tarvitse arvuutella, ovatko kaikki langat Trumpin käsissä. Se voi tosin johtaa siihen, että epätoivon huokaus humisee ympäri maapallon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varokaa, Iran ja Pohjois-Korea

Trump on tähän mennessä sekä livennyt Pariisin ilmastosopimuksesta että kaatanut uusia kauppasopimuksia ja repinyt auki vanhoja. Se oli vasta alkua. Toukokuussa kuluu umpeen hänen asettamansa määräaika Iranin ydinsopimuksen uudistamiseksi. Tillerson oli Trumpin tiellä.

– Se on kamala (sopimus). Hänen mielestään se taisi olla ok, Trump sanoi Tillersonin potkuja kommentoidessaan tiistaina.

Mike Pompeo on Trumpin linjoilla. Hän ei ole myöskään piilotellut kantaansa, että Iranin ydinongelma ratkaistaan tarvittaessa pommikoneilla.

Yhdysvaltain länsiliittolaisten mielestä nykyinen Iran-sopimus toimii. Kun Tillerson on poissa, kello tikittää vääjäämättä kohti välirikkoa EU:n kanssa ja Yhdysvaltain mahdollista yksipuolista irtisanoutumista sopimuksesta. Uuden konfliktin uhka kasvaisi Persianlahdella.

Rex Tillerson pyrki myös Pohjois-Korea-kysymyksessä viimeiseen asti diplomatiaan. Hän ei ole paikalla, kun Trump valmistautuu Kim Jong-unin tapaamiseen. Mike Pompeo on, ja hän edustaa haukkalinjaa, joka tähyää paitsi kohti Pohjois-Korean täydellistä aseriisuntaa myös Kimin diktatuurin kaatamista. Se asenne on yksi varmimmista keinoista tuhota orastava toivo sovusta. Jälleen nykäys kohti sotatoimia.

Pompeon aiemmat kannanotot pitää tietenkin nyt sivuuttaa ja katsoa, millaista linjaa hän alkaa vetää. Yhdysvaltain kansainvälisen maineen kannalta on kuitenkin huolestuttavaa se, että ulkoministeriön ja myös CIA:n johtoon on tulossa henkilöt, jotka Trumpin tavoin kannattavat terroristien kidutusta kuulustelumenetelmänä. CIA:n johtajaksi ehdolla oleva Gina Haspel joutunee asiasta jopa republikaanisenaattorien grilliin, joten poliittinen prosessi kongressissa saattaa vielä torpata hänet.

Mike Pompeon nimitys mennee sukkana läpi senaatista, vaikka joku saattaakin tivata, mikä hänen lopullinen kantansa Venäjään on. Pompeo edustaa näennäisesti kovaa linjaa siihenkin suuntaan, mutta ihmetystä on herättänyt, miksi hän CIA:n johtajana suostui tapaamaan pakotteiden kohteena olevia venäläisiä tiedustelujohtajia tammikuussa Washingtonissa.

Ensin Rexit, sitten McMaxit?

Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdon ravistelu ei ehkä jää ”Rexitiin”, sillä edessä voi olla myös ”McMaxit”. Trumpin turvallisuusneuvonantajan H.R. McMasterin lähdöstä on huhuttu viikkoja. Tiistaina toimittajat onnistuivat huikkaamaan Valkoisessa talossa kysymyksen, onko hänellä uutta tietoa asiasta.

– Hei, täällä ollaan vielä, McMaster vastasi.

Jos McMasterkin saa kenkää, tulevista Pohjois-Korea-neuvotteluista vastaa aivan uusi porukka. Herran haltuun, voisi sanoa.

Sekä Tillersonin että McMasterin lähtö merkitsisi myös Suomelle uudelleenarvioinnin paikkaa Yhdysvaltain-suhteissa. Presidentti Sauli Niinistön elokuussa Valkoisessa talossa vastaanottaneista ulkopolitiikan johtajista olisi nimittäin jäljellä enää vain Trump. Suomalaisvirkamiesten olisi syytä kaivella muistikirjojaan tapaamisesta ja vetää sieltä yli monia kohtia. Milloinkahan pääsisi uudelleen päivittämään muistiinpanoja?

Jotta ei menisi pelkäksi epätoivon huokailuksi, niin kaivetaan esiin vielä yksi mahdollinen hyvä puoli Tillerson-Pompeo-vaihtokaupasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamiesjohto on ollut raskaasti alimiehitetty Trumpin kaudella, kun keskeisiä virkoja ei ole täytetty. Trumpin miehenä Pompeo voi olla oikea henkilö laittamaan asiat kuntoon niin, että ulkomaiden huudellessa vastauksena on muutakin kuin kaiku.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt