Ulkomaat

Stephen Hawkingin uskomaton elämä – näin laiskasta opiskelijasta tuli tieteen supertähti

Julkaistu:

Yksi maailman tunnetuimmista fyysikoista menehtyi 76-vuotiaana.
Maailmankuulu teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Kuoleman on vahvistanut Hawkingin lähipiiri. Hawking oli kuollessaan 76 vuoden ikäinen.

Hawking sairasti parantumatonta ALS-tautia 21-vuotiaasta lähtien. Taudin toteamisesta arvioitu jäljellä oleva elinikä on 3-5 vuotta. Tauti aiheutti fyysikolle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden ja Hawking menetti myös puhekykynsä hänelle tehdyn henkitorven avanteen vuoksi. Sairaus ei kuitenkaan estänyt Hawkingia tekemästä elämässään uskomattomia asioita.


Koulu ei kiinnostanut

Hawking syntyi 8. tammikuuta vuonna 1942 Oxfordissa. Hawkingin perheeseen kuuluivat vanhemmat Frank ja Isobel Hawking, sekä kaksi sisarta, Mary ja Philippa, ja veli, Edward. Hawking vietti lapsuutensa Highgatessa Pohjois-Lontoossa, jossa Hawking aloitti myös koulunkäynnin. Hawking oli välinpitämätön opiskelija, joka vietti mieluummin aikaa pelaten lautapelejä ja tietokonetta, jonka hän rakensi yhdessä luokkakavereidensa kanssa.

Nuorta Hawkingia myös kiusattiin lievän puhevian takia ja luokkakaverit sanoivat Hawkingille, että hänestä ei ikinä tulisi mitään. Hawking osoitti lannistavat sanat vääriksi päästessään Oxfordin yliopistoon 17-vuotiaana vuonna 1959.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hawkingin isä toivoi pojastaan lääkäriä itsensä tapaan, mutta Hawking sen sijaan oli enemmän kiinnostunut matematiikasta ja sai koulussa lempinimekseen Einstein. Hawking ei kuitenkaan innostunut yliopistossa opiskelusta ja osallistui vain harvoin luennoille. Hän vietti Oxfordin luennoilla vain 1000 tuntia kolmen vuoden aikana.

Annettiin vain kaksi vuotta elinaikaa

Vuonna 1962 Hawking aloitti opiskelut Cambridgen yliopistossa. Hän alkoi tutkia yleistä suhteellisuusteoriaa ja kosmologiaa. Opiskelujen aikana Hawkingilla alkoi esiintyä ongelmia motorisessa koordinaatiossa. Välillä jopa kengännauhojen sitominen tuotti ongelmia.

Myös Hawkingin vanhemmat huomasivat joululomalla poikansa koordinaatio-ongelmat. Aluksi hänen isänsä Frank Hawking, joka oli erikoistunut trooppisiin sairauksiin, epäili, että hänen poikansa oli sairastunut johonkin outoon tautiin lomallaan Lähi-idässä.

Keväällä 1963 21-vuotias Hawking joutui sairaalaan kahdeksi viikoksi. Hän kuuli sairastavansa liikehermoja tuhoavaa als-tautia. Lääkärit ennustivat, ettei nuori mies eläisi tarpeeksi kauan valmistuakseen tohtoriksi. Hänelle luvattiin elinaikaa vain kaksi vuotta.

Sairaus ei estänyt upeaa uraa

Sairaudesta huolimatta Hawking jatkoi väitöskirjansa tekoa.

– Vaikka tulevaisuuteni yllä leijaili pilvi, yllätyksekseni nautin elämästäni enemmän kuin ennen, Hawking kertoi elämästään diagnoosin jälkeen.

Aluksi Hawking pärjäsi kävelykeppien avulla, mutta alkoi pian käyttämään pyörätuolia. Pyörätuoli ei kuitenkaan estänyt Hawkingia pysymään poissa yliopiston juhlien tanssilattialta.

Hawking kehitti omaa teoriaansa mustista aukoista. Hän valmistui filosofian tohtoriksi Cambridgen yliopistosta vuonna 1966. Pian tämän jälkeen hän sai yliopistosta myös tutkijan paikan.

Hawkingin tutkimukset mustista aukoista johtivat merkittävään löytöön vuonna 1970. Vuonna 1974 käyttämällä kvanttiteoriaa mustien aukkojen ominaisuuksien tutkimiseen, Hawking kykeni osoittamaan, että mustat aukot tuottavat säteilyä. Tätä säteilyä kutsutaan nykyään Hawkingin säteilyksi.

Hawking ansioituikin uransa aikana mustien aukkojen tutkijana. Fyysikon keskeisimpiä tutkimusaloja olivat kosmologia, kvanttigravitaatio ja säieteoria. Hän oli innostunut maailmankaikkeudesta, ja sen vaiheita kuvaava Ajan lyhyt historia on maailman menestynein tietokirja.

  • Yllä olevalla videolla Stephen Hawking ja paavi tapasivat vuonna 2016.

Oli kuolla vuonna 1985

Vuonna 1985 Hawking sairastui keuhkokuumeeseen ollessaan matkalla Geneveen fysiikan tutkimuskeskukseen.

Tajuttoman miehen tilanne vaikutti niin toivottomalta, että lääkärit kysyivät Hawkingin äidiltä, pitäisikö miehen elämää ylläpitävät laitteet kytkeä pois päältä. Äiti kuitenkin kielsi tämän ja Hawking lennätettiin Cambridgen sairaalaan.

Sairaalan operaatio pelasti tiedemiehen elämän, mutta tuhosi tämän äänen.

Yksityiselämä ja julkisuus

Hawking ja hänen ensimmäinen vaimonsa Jane Wilde erosivat vuonna 1991. Syynä olivat Hawkingin kuuluisuus ja hänen sairautensa vaikeutuminen. Parille syntyi ennen eroa kolme lasta.

Neljä vuotta eron jälkeen Hawking avioitui hoitajansa Elaine Masonin kanssa. Pari erosi vuonna 2006 yhdentoista avioliittovuoden jälkeen.

Hawking oli elämänsä aikana paljon esillä myös julkisuudessa tieteellisen työnsä ansiosta. Mediat osoittivat kiinnostusta myös hänen yksityiselämäänsä kohtaan, mutta Hawking halusi olla esillä ensisijaisesti tutkijana. Hän on kuitenkin esiintynyt elokuvassa Star Trek ja Simpsonit-sarjassa. Vuonna 2004 BBC tuotti 90 minuuttisen tv-elokuvan nimeltä Hawking. Elokuva kertoo Hawkingin nuoruusvuosista, sairastumisesta ja läpimurrosta.

Lisäksi Hawking muistetaan tieteellisistä vedoistaan, painottomuuslennosta ja reissuistaan pyörätuolissa ympäri maailman.


Jatkoi valistamista tieteen eteen viimeiseen asti

Hawkingin sairauden pahentuessa hänen puheensa tuli koko ajan entistä hitaammaksi tietokoneen avusta huolimatta. Hän oli täysin riippuvainen tietokoneesta, jonka avulla hän kirjoitti ja puhui.

Puhekyvyn menettämisestä huolimatta Hawking piti puheita puhesyntetisaattorin avulla. Muun muassa viime vuonna Hawking varoitti puheensa ihmiskunnan tuhosta. Hawking arvioi, että Maa tulee tuhoutumaan vuoteen 2600 mennessä. Fyysikko perusti ennusteensa maapallon väkiluvun ja energiankulutuksen kasvuun.

Valistajan roolin ottanut Hawking tullaan muistamaan tiedettä edistäneenä keulakuvana. Hän sai elämänsä aikana useita palkintoja ja huomionosoituksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt