Stephen Hawkingille annettiin pari vuotta elinaikaa – näin hän summasi elämänsä täytettyään 70: ”Upea ajanjakso olla elossa”

rac

Julkaistu:

Stephen Hawkingin uskomaton elämä uhmasi kaikkia todennäköisyyksiä.
Keskiviikkona 76-vuotiaana kuollut maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking juhli vajaat kuusi vuotta sitten 70-vuotispäiväänsä. Jo se uhmasi kaikkia todennäköisyyksiä.

70-vuotisjuhlan kunniaksi hänen opinahjossaan Cambridgessa järjestettiin maailmankaikkeuden tilaa käsittelevä tiedekokous ja äänessä oli myös Hawking itse. Tosin hän joutui perumaan luentonsa terveyssyiden vuoksi, mutta siitä kuultiin ennalta nauhoitettu versio.

Hermostoa rappeuttavaa ALS-tautia sairastava Hawking nauhoitti aina puheensa ennalta, mutta käytti live-esiintymissä poskensa lihaksia lauseiden soittamiseen.

”Minun lyhyt historiani” -puheessa Hawking kävi läpi elämäänsä ja kertoi, miten 21-vuotiaana saatu diagnoosi sai hänet muuttumaan lahjakkaasta, mutta laiskasta opiskelijasta yhdeksi maailman johtavista tiedemiehistä.

Hän sai alun perin vain muutaman vuoden elinaikaa, mutta on ylitti kaikki odotukset.

Hawkingin mukaan hän oppi lukemaan vasta 8-vuotiaana ja huolimatta Einstein-lempinimestä oli korkeintaan luokkansa keskitasoa.

– Kun olin 12-vuotias, pari ystävääni löivät keskenään karkkipussista vetoa, ettei minusta tulisi koskaan mitään. En tiedä miten vedolle kävi tai kumpi katsottiin lopulta voittajaksi, Hawking vitsaili puheessa.
  • Oheisella videolla Stephen Hawking ja Paavi Franciscus tapaavat Vatikaanissa marraskuussa 2016.

Hawking summasi elämänsä ”upeaksi ajanjaksoksi olla elossa” ja sanoi olevansa onnellinen, että on voinut ”auttaa vähän” maailmankaikkeuden ymmärtämistä.

– Muista katsoa ylös tähtiin, älä alas jalkoihin. Yritä ymmärtää mitä näet ja miksi maailmankaikkeus on olemassa.

– Ole utelias. Vaikka elämä vaikuttaisi vaikealta, aina on jotain tehtävissä ja jotain jossa onnistua. On tärkeää, ettet vain luovuta, Hawking päätti luentonsa tuolloin.

Hawking tuli tunnetuksi myös siitä, että hän sai tehtyä tieteestä yleistajuista. Hänen tunnettuja teoksiaan ovat Ajan lyhyt historia sekä Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.

Hawking varoitti toistuvasti ihmiskuntaa odottavasta tuhosta. Hawking arvioi taannoin, että ihmiskunnalla on alle 1 000 vuotta aikaa etsiä uusi planeetta, jolla elää ennen kuin meitä uhkaa sukupuutto.

Viime vuonna häneltä kuultiin tuoreempi varoitus BBC:n Expedition New Earth -dokumentissa. Siinä hän totesi, että ihmisten on löydettävä uusi asuttava planeetta seuraavan 100 vuoden sisällä, tai kohdattava sukupuutto.

– Ilmastonmuutoksen, asteroidi-iskujen, epidemioiden sekä väestön kasvun myötä planeettamme tulevaisuus on yhä epävarmempi kuin ennen, Hawking perusteli uutta ennustettaan.