Fyysikko Stephen Hawking on kuollut

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Stephen Hawking oli kuollessaan 76 vuoden ikäinen.
Maailmankuulu teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Kuoleman on vahvistanut Hawkingin lähipiiri. Hawking oli kuollessaan 76 vuoden ikäinen.

– Olemme syvästi suruissamme siitä, että rakas isämme kuoli tänään, Hawkingin lapset Lucy, Robert ja Tim kertoivat tiedotteessa.

– Hän oli hieno tutkija ja ainutlaatuinen mies, jonka työ ja perintö jäävät elämään vuosikausiksi.

Stephen Hawking sairasti parantumatonta ALS-tautia 21-vuotiaasta lähtien. Tauti aiheutti hänelle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden. Lisäksi Hawking oli menettänyt puhekykynsä hänelle tehdyn henkitorven avanteen vuoksi. Hawking viesti pyörätuoliinsa liitetyn puhesyntetisaattorin välityksellä.
  • Oheisella videolla Stephen Hawking ja Paavi Franciscus tapaavat Vatikaanissa marraskuussa 2016.

Hawkingin keskeisimpiä tutkimusaloja olivat kosmologia, kvanttigravitaatio ja säieteoria. Hänen tärkeimmät työnsä tieteen saralla käsittelivät mustien aukkojen ja termodynamiikan välistä suhdetta. STT kertoo, että mustista aukoista lähtevä säteily on nimetty Hawkingin mukaan.

Hawking tuli tunnetuksi myös tieteen yleistajuistajana, kuten teoksista Ajan lyhyt historia sekä Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.

Hawking varoitti toistuvasti ihmiskuntaa odottavasta tuhosta. Hawking arvioi, että ihmiskunnalla on alle 1 000 vuotta aikaa etsiä uusi planeetta, jolla elää ennen kuin meitä uhkaa sukupuutto.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt