Äärimmäisen vaarallinen Novitshok-hermomyrkky vei isän ja tyttären kuoleman porteille – tämä entisen kaksoisagentin myrkyttämisestä Britanniassa tiedetään

Sergei Skripal tyttärineen myrkytettiin armeijatason hermomyrkyllä.

14.3.2018 3:31

Sergei Skripal on entinen Venäjän tiedustelupalvelun eversti ja kaksoisagentti. Hän sai Venäjällä syytteet maanpetoksesta vuonna 2006 hänen myytyään tietoja Britannialle. Skripal sai 13 vuoden vankeusrangaistuksen. Vuonna 2010 Venäjä vapautti hänet vaihtokaupassa, jossa Venäjälle palautettiin kymmenen Yhdysvaltain vapauttamaa venäläisvakoojaa.

Skripal asettui Britanniaan Salisburyn pikkukaupunkiin, missä hän vietti ainakin näennäisesti hiljaiseloa vaatimattomassa punatiilitalossa nukkumalähiössä. Tosin toinen maanpaossa elävän venäläinen, Valeri Morozov, on väittänyt brittimedialle, ettei Skripal koskaan lopettanut tiedustelutoimintaa, vaan työskenteli kyberturvallisuuden parissa.

Myrkytettiin maaliskuun neljäs päivä vahvalla hermomyrkyllä

Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia, 33, löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Britannian Salisburysta maaliskuun neljäs päivä kello 16.15 paikallista aikaa. He olivat tiistaina yhä kriittisessä tilassa.

Porton Down -laboratorio on varmistanut, että kaksikko altistui erittäin vahvalle Novitshok-hermomyrkylle.

  • Yllä olevalla videolla Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi väitteitä ex-agentin myrkyttämisestä.

Sergei ja Julia Skripal lyyhistyivät ostoskeskuksen penkille Salisburyssä.

Asiantuntijoiden mukaan ex-agentti tyttärineen ei koskaan toivu, vaikka he jäisivätkin henkiin. Tutkijat uskovat, että heidät myrkytettiin ujuttamalla hermomyrkkyä jauheena Skripalin auton ilmastointijärjestelmään.

Skripalin tytär oli matkustanut Venäjältä tapaamaan isäänsä päivä ennen myrkytystä. Aikaisemmin päivällä kaksikko ajoi autolla Salisburyssa sijaitsevaan ostoskeskukseen, kävi lasillisilla paikallisessa pubissa ja lounaalla italialaisessa ravintolassa.

Julia Skripal oli matkustanut Venäjältä tapaamaan isäänsä vain päivää ennen myrkytystä.

Skripalin ja hänen tyttärensä lisäksi sairaalahoidossa on yksi poliisi, joka saapui ensimmäisten joukossa myrkytysoireista kärsivän kaksikon luo. Poliisi Nick Baileyn tila on poliisin mukaan vakava, mutta hänen vointinsa on parantunut jonkin verran.

Lisäksi 35 ihmistä on tarkistettu epäillyn myrkkyaltistuksen takia, mutta heidät on kaikki päästetty pois sairaalasta.

Novitshok on venäläisvalmisteinen armeijatason myrkky

Britannian mukaan Skripalien murhayrityksessä käytettiin Novitshok-nimistä hermomyrkkyä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Sergei Skripal on entinen Venäjän tiedustelupalvelun eversti ja kaksoisagentti.

Venäjä ei ole myöntänyt kehittäneensä Novitshok-ryhmän hermomyrkkyjä, mutta länteen loikanneet neuvostoliittolaiset tiedemiehet kertoivat aineista kirjassaan.

Vain tippa eli 10 milligrammaa hermomyrkkyä ihmisen iholla tai hengitysteissä riittää tappamaan ihmisen. Myrkky vaikuttaa nopeasti aiheuttaen ensin pupillien muuttumisen nuppineulan pään kokoisiksi, jonka jälkeen ihminen alkaa kuolata ja kouristella ja hänen hengityksensä lamaantuu.

Asiantuntijoiden mukaan ex-agentti tyttärineen ei koskaan toivu, vaikka he jäisivätkin henkiin.

Hermomyrkkyä saaneita voidaan pitää elossa vastalääkkeen avulla kunnes myrkky poistuu kehosta. Vaikka myrkytyksen uhri jäisi henkiin, hänelle jää todennäköisesti elinikäisiä hermostollisia oireita.

Britannian ja Venäjän suhteet pakkaselle - vastatoimikierre uhkaa

Britannian ja Venäjän jo entuudestaan huonot suhteet jäähtyivät entisestään myrkytystapauksen myötä.

Britannian pääministeri Theresa May varoitti tiistaina, että maa harkitsee laajoja kostotoimia Venäjää vastaan, jos se päätyy pitämään Venäjää vastuullisena myrkytyksistä. May antoi Venäjälle tiistaina puoleenyöhön asti aikaa vastata syytöksiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti Venäjän syyllisyyden ja ilmoitti heti, ettei maa aio vastata mitään. Lavrovin mukaan Venäjä on kuitenkin valmis yhteistyöhön tapauksen tutkinnassa, jos Britannia vain sen sallisi.

Britannian mahdollisina kostotoimina pidettiin muun muassa kyberhyökkäystä, ihmisoikeusloukkauksista epäiltyjen venäläisten varojen jäädyttämistä ja venäläisdiplomaattien karkottamista. Britannia pohti myös Venäjän valtiollisen RT-tv-kanavan lähetyslupien perumista.

Jos Britannia ryhtyy toimiin Venäjää vastaan, Venäjä iskee todennäköisesti takaisin samalla mitalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?