Hermomyrkky Novitshokissa on pelottava ominaisuus, joka helpottaa sen salakuljettamista – nämä 5 asiaa aineesta tiedetään

Novitshok-ryhmän hermomyrkyt koostuvat aineista, jotka eivät itsessään ole kiellettyjä.

14.3.2018 6:28

Britannian pääministerin Theresa May ilmoitti maanantai-iltana, että entinen venäläisagentti Sergei Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia Skripal, 33, myrkytettiin ”sotilastason hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjän toimesta”.

  • Jutun alussa olevalla videolla presidentti Vladimir Putin kommentoi myrkytysväitettä. Lisäksi videolla kerrotaan, millainen myrkky Novishok on.

Skripalit löytyivät yli viikko sitten sunnuntaina tajuttomina ja kriittisessä tilassa puistonpenkiltä eteläenglantilaisesta Salisburyn kaupungista. Tiistai-iltana he olivat edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa.

Mayn mainitsema myrkky on nimeltään Novitshok. Hermomyrkyn kehittelyssä mukana ollut Vil Mirzajanov ei usko, että Venäjä olisi luovuttanut ennennäkemättömän tehokasta ja huippusalaista myrkkyä kenenkään muun käyttöön tai päästänyt ketään varastamaan sitä laboratoriosta.

Muissa maissa on myös ainakin analysoitu Novitshokia, Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituuttin Siprin asiantuntija John Hart arvioi Ilta-Sanomille.

Vil Mirzayanov on venäläinen tiedemies, joka oli kehittämässä Novitshok-hermomyrkkyä.

1. Vaarallisempaa kuin VX tai sariini

Financial Times kertoo, että Novitshok A-230 olisi jopa viidestä kahdeksaan kertaa pahempi ja tappavampi myrkky kuin maailman vaarallisimmaksi kutsuttu hermomyrkky VX. Mirzajanovin mukaan se voi olla jopa 10 kertaa voimakkaampaa kuin mikään muu tunnettu hermomyrkky.

– Se on vaarallisempaa ja kehittyneempää kuin sariini tai VX ja lisäksi sen tunnistaminen on vaikeampaa, totesi myös Readingin yliopiston professori ja lääkeaineopin asiantuntija Gary Stephens BBC:n haastattelussa.

Myös kemian professori Andrea Sella University College Londonista totesi Financial Timesille, etteivät Novitshokin ainesosat välttämättä ole ensimmäisenä tarkistuslistalla, kun myrkytystapausta lähdetään tutkimaan.

– Sen voi havaita, mutta ensin tulee tietää mitä etsiä, Sella arvioi.

2. Useita eri muotoja

Novitshokilla on useita eri muotoja. Myrkyllä on sekä nestemäisiä että kiinteitä muotoja. Lisäksi myrkky voi olla hyvin hienojakoisen jauheen muodossa.

Financial Times viittaa artikkelissaan vuonna 2010 julkaistuun lääketieteelliseen kirjaan, jonka mukaan tavallisimmin myrkytys tapahtuu hengittämällä myrkkyä. Imeytyminen voi kuitenkin tapahtua myös ihon tai limakalvojen kautta.

Esimerkiksi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli helmikuussa 2017 Kuala Lumpurin lentokentällä sen jälkeen, kun hänen kasvoihinsa oli hierottu VX-hermomyrkkyä.

Toistaiseksi on epäselvää, miten myrkky joutui Skripalien elimistöön. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty jauhetta, joka olisi ujutettu Skripalien käyttämän auton ilmastointiin.

Mirzajanov arvioi Daily Mailille, että myrkky toimitettiin todennäköisesti aerosolipullossa ja suihkutettiin siitä, Reuters kertoi.

3. Voi vaikuttaa jo puolessa minuutissa

Financial Timesin mainitseman kirjan kirjoittaneiden lääkäreiden Ian Greavesin ja Paul Huntin mukaan Novitshok voi vaikuttaa hyvin nopeasti: oireita voi tulla jopa puolessa minuutissa.

BBC:n mukaan oireet ilmenevät myöhemmin, jos myrkkyä on käytetty jauhemaisessa muodossa. Tuolloin oireet saattavat tulla ilmi vasta 18 tuntia altistumisen jälkeen.

Suojavaatteisiin pukeutunut armeijan henkilökunta kuljettaa pois autoja parkkipaikalta Salisburystä.

4. Koostuu osista, jotka eivät ole kiellettyjä

Financial Timesin mukaan Novitshokista tekee petollisen lisäksi se, että myrkky koostuu ainesosista, jotka eivät ole kiellettyjen aineiden listassa sellaisenaan.

– Tämä tarkoittaa, että kemikaaleja, jotka sekoitetaan sen luomiseksi, on paljon helpompaa toimittaa ilman kuriirin terveyden riskeeraamista, toteaa professori Stephens.

Mirzajanovin mukaan salamurhaajat ovat voineet sekoittaa myrkyn ”turvallisesti” etukäteen.

Turvallisesti kuljetettavat ja itsessään lailliset osat tekevät Novitshokin salakuljettamisesta helpompaa kuin valmiin hermomyrkyn.

Novitshok-myrkyt ovat hermomyrkkyjen uusimmasta päästä, arvioi Michelle Carlin Northumbrian yliopistosta Reutersille. Niiden kehittämisen syynä on saattanut olla halu kiertää kemialliset aseet kieltäviä kansainvälisiä sopimuksia.

5. Oireet samankaltaisia kuin muillakin hermomyrkyillä

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti Verifinin johtaja Paula Vanninen kertoi maanantaina IS:lle, että hermokaasujen vaikutus näkyy ensin tyypillisesti silmien pupillien pienenemisenä. Uhri voi kuolata ja hänen lihaksensa krampata rajusti. Siprin Hartin mukaan Novitshokin nämä oireet ovat yleisesti ottaen samanlaisia kuin muillakin organofosforihermomyrkyillä.

– Lopuksi voi kuolla siihen kun hengitys loppuu. Koko elimistö myrkyttyy, Vanninen kertoi.

Vannisen mukaan sille, etteivät Sergei Skripal ja hänen tyttärensä kuolleet tultuaan kosketuksiin hermomyrkyn kanssa, on kolme mahdollista selitystä.

– Joko annos, jonka kanssa he tulivat kosketuksiin oli pieni tai sitä ei levitetty tehokkaasti. Kolmas vaihtoehto on se, että heidän oireensa tunnistettiin niin nopeasti, että he ehtivät saada vastalääkettä ajoissa, Vanninen selitti STT:lle.

Poliisin eristysnauhaan oli kiinnitetty kukkia Salisburyssä, jossa venäläinen ex-vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?