8 keinoa, joilla Britannia voisi käydä Venäjää vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

8 keinoa, joilla Britannia voisi käydä Venäjää vastaan

Venäläisoligarkkien Lontoossa olevat varat saatetaan jäädyttää ja jopa suurlähettilästä voi uhata karkotus Britanniasta, spekuloidaan brittimediassa.

13.3.2018 22:00

Pääministeri Theresa Mayn mukaan ex-agentti Sergei Skripal tyttärineen myrkytettiin venäläisten kehittämällä hermomyrkyllä.

– Venäjällä on tiistai-iltaan asti aikaa selittää, miten Venäjällä valmistettu hermomyrkky päätyi Britanniaan, May sanoi.

Pääministeri ilmoitti samalla, että Britannia on valmis entistä laajempiin Venäjän vastaisiin toimiin murhayrityksen johdosta, jos selvitystä ei tule.

  • Jutun alussa olevalla videolla presidentti Vladimir Putin kommentoi myrkytysväitettä. Lisäksi videolla kerrotaan, millainen myrkky Novishok on.

Spekulaatiot mahdollisista uusista Venäjän vastaisista pakotteista käyvätkin nyt kuumina. Kun entinen KGB-agentti Alexander Litvinenko myrkytettiin Lontoossa poloniumilla vuonna 2006, karkotti Britannia venäläisiä diplomaatteja maasta ja tiukensi venäläisiä virkamiehiä koskevia viisumimääräyksiä. BBC:n mukaan toimenpiteet eivät kuitenkaan monien mielestä olleet riittäviä.

Diplomaattien – jopa Venäjän suurlähettilään – sekä tiedossa olevien venäläisten agenttien karkotus olisi kuitenkin BBC:n ja Guardianin mukaan yksi mahdollinen keino, jota Britannia voisi käyttää.

  • Katso jutun lopusta kahdeksan kohdan lista vastatoimista

Britannian pääministeri Theresa May puhui eilen maan parlamentille venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian murhayrityksen tutkinnasta. Mayn mukaan on ”erittäin todennäköistä”, että Venäjä oli vastuussa Skripaleiden myrkytyksestä.­

Oligarkkien varat jäihin?

Toinen mahdollinen keino olisi esimerkiksi parlamentin alahuoneen ulkoasianvaliokunnan johtajan Tom Tugendhatin esitys estää venäläisten oligarkkien pääseminen käsiksi heidän Lontoossa sijaitseviin ylellisiin huoneistoihinsa ja muuhun ylelliseen omaisuuteensa.

 Jokaisella itseään kunnioittavalla korruptoituneella Venäjän hallituksen virkamiehellä on omaisuutta Lontoossa

Kyse ei ole pikkurahoista, sillä vuonna 2013 tehdyn arvion mukaan lähes 10 prosentissa Lontoon rahakkaimmista kiinteistökaupoista ostajat olivat CNN:n mukaan venäläisiä. Transparency International puolestaan arvioi viime vuonna, että Britanniasta on ostettu yli miljardilla eurolla kiinteistöjä Venäjältä tulevalla ”epäilyttävällä” rahalla. Lisäksi useat äveriäät venäläisperheet tahtovat lapsensa kouluun Lontooseen.

– Jokaisella itseään kunnioittavalla korruptoituneella Venäjän hallituksen virkamiehellä on omaisuutta Lontoossa, totesi Venäjällä toiminut sijoittaja Bill Browder, josta tuli presidentti Vladimir Putinin kova kriitikko, kun hänet karkotettiin maasta.

Jalkapallokisoille boikotti?

Britannia voisi myös boikotoida Venäjällä kesäkuussa alkavia jalkapallon MM-kisoja. Vaikka boikotin on suunniteltu koskevan jalkapalloilijoiden sijaan urheilujohtajia ja arvovieraita, olisi se symbolinen ele. Venäjä onkin jo ehättänyt sanoa, että boikotti vahingoittaisi maiden välisiä suhteita.

Ongelmia voi olla tiedossa myös venäläisille televisiokanaville. Kanavien luvista vastaava Ofcom nimittäin ilmoitti harkitsevansa venäläiskanava RT:n lupa-asiaa uudestaan sen jälkeen, kun pääministeri May on puhunut keskiviikkona. RT välittää Britanniassa uutisia englanniksi ja esimerkiksi naapurimaassa Ranskassa kanavaa syytettiin viime keväänä presidentin vaalien yhteydessä valeuutisten levittämisestä.

Venäjää voi kurittaa myös niin sanotun Magnitski-lain brittiversion avulla, jos tämä useiden parlamentaarikkojen ajama lakimuutos hyväksyttäisiin. Laki rankaisisi korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneitä venäläisiä jäädyttämällä heidän varansa ja saattamalla heidät matkustuskieltoon.

Laki on nimetty venäläisen asianajajan Sergei Magnitskin mukaan, joka kuoli vankeudessa paljastettuaan valtion viranomaisten kavaltaneen verovaroja.

Myös Venäjän sulkemista pois pankkien välisestä Swift-maksujärjestelmästä on väläytelty.

BBC:n toimittaja kysyi maanantaina Moskovassa presidentti Putinilta, onko Venäjä vastuussa Sergei Skripalin myrkyttämisestä. – Tutkikaa asia ensin kunnolla (Britanniassa) ja sitten voimme keskustella siitä, Putin kuittasi BBC:n kysymykseen.­

Lähteekö EU mukaan uusiin pakotteisiin?

Guardianin mukaan Britannia voisi lisäksi pyrkiä määräämään Venäjälle lisää sellaisia pakotteita, joissa ovat mukana myös EU-maat.

– Mitä tahansa Britannia tekee, vaikutukset olisivat suuremmat, jos mukana olisivat länsimaiset liittolaiset, totesi myös Venäjään ja Euraasiaan keskittynyt asiantuntija Andrew Foxall CNN:lle.

EU:sta eroamassa oleva maa on tähän asti puhunut voimakkaasti Venäjän vastaisten pakotteiden puolesta, mutta muiden suostuttelu mukaan voi olla vaikeaa, sillä Krimin tilanteen takia asetetut pakotteet ovat asiantuntijoiden mukaan vaikuttaneet Venäjän talouskasvuun varsin vähäisesti.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Britannia tuskin kuitenkaan tulee vetoamaan EU:n yhteistä avunantoa koskeviin artikloihin, STT kertoi.

Muistakin EU:n yhteisistä vastatoimista sopiminen voi olla hankalaa, arvioi Lontoon King's Collegen Venäjän-instituutin johtaja Sam Greene.

– Mielipiteet Euroopassa ovat jo nyt hyvin jakautuneita, Greene kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Naton 5. artikla mukana spekulaatioissa

Brittisotilaiden ja näin ollen myös Naton siirtyminen lähemmäksi Valko-Venäjää olisi Guardianin mukaan niin ikään selkeä signaali Venäjälle.

Guardian nosti esiin myös YK:n 51. artiklan, jonka mukaan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen jäsenmaan oikeutta erilliseen tai yhteiseen puolustautumiseen ei saa rajoittaa. Myös sotilasliitto Naton 5. artikla on noussut esiin. Artikla määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita.

Pääministeri Mayn kansliasta puheita Naton 5. artiklasta tahdottiin kuitenkin hillitä, kertoo BBC.

Myös asuntoministeri Dominic Raab sanoi BBC:n haastattelussa, että pääministeri ”valitsi sanansa hyvin huolellisesti” ja toppuutteli Naton sekaantumista tilanteeseen. Hänen mukaansa Mayn lausunnossa viitattiin ”lainvastaiseen voimankäyttöön”, jolla on kansainvälisessä oikeudessa erilainen merkitys kuin aseellisella hyökkäyksellä.

Skripal, 66, ja hänen tyttärensä, 33, löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Britannian Salisburysta runsas viikko sitten. He olivat tiistaina yhä kriittisessä tilassa.

8 keinoa, joilla Britannia voisi painostaa Venäjää

  1. Venäläisten diplomaattien – jopa suurlähettilään – karkottaminen maasta.

  2. Oligarkkien omaisuus Britanniassa jäihin. Britannia voisi estää venäläisten rikkaiden pääsyn esimerkiksi Lontoon luksusasuntoihin.

  3. Britannia voisi boikotoida jalkapallon MM-kisoja Venäjällä – tosin luultavasti tulematta jäisivät vain urheilujohtajat.

  4. Venäläisten televisiokanavien luvat voitaisiin peruuttaa.

  5. Korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneiden venäläisten varat voitaisiin jäädyttää ja heidät määrätä matkustuskieltoon.

  6. Britannia voisi yrittää sulkea Venäjän ulos pankkien välisestä Swift-maksujärjestelmästä.

  7. Britannia voisi yrittää saada eurooppalaiset liittolaisensa, eli käytännössä muut EU-maat mukaan kovempiin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin.

  8. Britannian sotilaita voitaisiin siirtää lähemmäs Valko-Venäjää, joka on Venäjän liittolainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?