Akseli

Ulkomaat

8 keinoa, joilla Britannia voisi käydä Venäjää vastaan

Julkaistu:

Venäläisoligarkkien Lontoossa olevat varat saatetaan jäädyttää ja jopa suurlähettilästä voi uhata karkotus Britanniasta, spekuloidaan brittimediassa.
Pääministeri Theresa Mayn mukaan ex-agentti Sergei Skripal tyttärineen myrkytettiin venäläisten kehittämällä hermomyrkyllä.

– Venäjällä on tiistai-iltaan asti aikaa selittää, miten Venäjällä valmistettu hermomyrkky päätyi Britanniaan, May sanoi.

Pääministeri ilmoitti samalla, että Britannia on valmis entistä laajempiin Venäjän vastaisiin toimiin murhayrityksen johdosta, jos selvitystä ei tule.
 • Jutun alussa olevalla videolla presidentti Vladimir Putin kommentoi myrkytysväitettä. Lisäksi videolla kerrotaan, millainen myrkky Novishok on.
Spekulaatiot mahdollisista uusista Venäjän vastaisista pakotteista käyvätkin nyt kuumina. Kun entinen KGB-agentti Alexander Litvinenko myrkytettiin Lontoossa poloniumilla vuonna 2006, karkotti Britannia venäläisiä diplomaatteja maasta ja tiukensi venäläisiä virkamiehiä koskevia viisumimääräyksiä. BBC:n mukaan toimenpiteet eivät kuitenkaan monien mielestä olleet riittäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diplomaattien – jopa Venäjän suurlähettilään – sekä tiedossa olevien venäläisten agenttien karkotus olisi kuitenkin BBC:n ja Guardianin mukaan yksi mahdollinen keino, jota Britannia voisi käyttää.
 • Katso jutun lopusta kahdeksan kohdan lista vastatoimista

Oligarkkien varat jäihin?

Toinen mahdollinen keino olisi esimerkiksi parlamentin alahuoneen ulkoasianvaliokunnan johtajan Tom Tugendhatin esitys estää venäläisten oligarkkien pääseminen käsiksi heidän Lontoossa sijaitseviin ylellisiin huoneistoihinsa ja muuhun ylelliseen omaisuuteensa.

 

Jokaisella itseään kunnioittavalla korruptoituneella Venäjän hallituksen virkamiehellä on omaisuutta Lontoossa

Kyse ei ole pikkurahoista, sillä vuonna 2013 tehdyn arvion mukaan lähes 10 prosentissa Lontoon rahakkaimmista kiinteistökaupoista ostajat olivat CNN:n mukaan venäläisiä. Transparency International puolestaan arvioi viime vuonna, että Britanniasta on ostettu yli miljardilla eurolla kiinteistöjä Venäjältä tulevalla ”epäilyttävällä” rahalla. Lisäksi useat äveriäät venäläisperheet tahtovat lapsensa kouluun Lontooseen.

– Jokaisella itseään kunnioittavalla korruptoituneella Venäjän hallituksen virkamiehellä on omaisuutta Lontoossa, totesi Venäjällä toiminut sijoittaja Bill Browder, josta tuli presidentti Vladimir Putinin kova kriitikko, kun hänet karkotettiin maasta.

Jalkapallokisoille boikotti?

Britannia voisi myös boikotoida Venäjällä kesäkuussa alkavia jalkapallon MM-kisoja. Vaikka boikotin on suunniteltu koskevan jalkapalloilijoiden sijaan urheilujohtajia ja arvovieraita, olisi se symbolinen ele. Venäjä onkin jo ehättänyt sanoa, että boikotti vahingoittaisi maiden välisiä suhteita.

Ongelmia voi olla tiedossa myös venäläisille televisiokanaville. Kanavien luvista vastaava Ofcom nimittäin ilmoitti harkitsevansa venäläiskanava RT:n lupa-asiaa uudestaan sen jälkeen, kun pääministeri May on puhunut keskiviikkona. RT välittää Britanniassa uutisia englanniksi ja esimerkiksi naapurimaassa Ranskassa kanavaa syytettiin viime keväänä presidentin vaalien yhteydessä valeuutisten levittämisestä.

Venäjää voi kurittaa myös niin sanotun Magnitski-lain brittiversion avulla, jos tämä useiden parlamentaarikkojen ajama lakimuutos hyväksyttäisiin. Laki rankaisisi korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneitä venäläisiä jäädyttämällä heidän varansa ja saattamalla heidät matkustuskieltoon.

Laki on nimetty venäläisen asianajajan Sergei Magnitskin mukaan, joka kuoli vankeudessa paljastettuaan valtion viranomaisten kavaltaneen verovaroja.

Myös Venäjän sulkemista pois pankkien välisestä Swift-maksujärjestelmästä on väläytelty.


Lähteekö EU mukaan uusiin pakotteisiin?

Guardianin mukaan Britannia voisi lisäksi pyrkiä määräämään Venäjälle lisää sellaisia pakotteita, joissa ovat mukana myös EU-maat.

– Mitä tahansa Britannia tekee, vaikutukset olisivat suuremmat, jos mukana olisivat länsimaiset liittolaiset, totesi myös Venäjään ja Euraasiaan keskittynyt asiantuntija Andrew Foxall CNN:lle.

EU:sta eroamassa oleva maa on tähän asti puhunut voimakkaasti Venäjän vastaisten pakotteiden puolesta, mutta muiden suostuttelu mukaan voi olla vaikeaa, sillä Krimin tilanteen takia asetetut pakotteet ovat asiantuntijoiden mukaan vaikuttaneet Venäjän talouskasvuun varsin vähäisesti.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Britannia tuskin kuitenkaan tulee vetoamaan EU:n yhteistä avunantoa koskeviin artikloihin, STT kertoi.

Muistakin EU:n yhteisistä vastatoimista sopiminen voi olla hankalaa, arvioi Lontoon King's Collegen Venäjän-instituutin johtaja Sam Greene.

– Mielipiteet Euroopassa ovat jo nyt hyvin jakautuneita, Greene kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Naton 5. artikla mukana spekulaatioissa

Brittisotilaiden ja näin ollen myös Naton siirtyminen lähemmäksi Valko-Venäjää olisi Guardianin mukaan niin ikään selkeä signaali Venäjälle.

Guardian nosti esiin myös YK:n 51. artiklan, jonka mukaan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen jäsenmaan oikeutta erilliseen tai yhteiseen puolustautumiseen ei saa rajoittaa. Myös sotilasliitto Naton 5. artikla on noussut esiin. Artikla määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita.

Pääministeri Mayn kansliasta puheita Naton 5. artiklasta tahdottiin kuitenkin hillitä, kertoo BBC.

Myös asuntoministeri Dominic Raab sanoi BBC:n haastattelussa, että pääministeri ”valitsi sanansa hyvin huolellisesti” ja toppuutteli Naton sekaantumista tilanteeseen. Hänen mukaansa Mayn lausunnossa viitattiin ”lainvastaiseen voimankäyttöön”, jolla on kansainvälisessä oikeudessa erilainen merkitys kuin aseellisella hyökkäyksellä.

Skripal, 66, ja hänen tyttärensä, 33, löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Britannian Salisburysta runsas viikko sitten. He olivat tiistaina yhä kriittisessä tilassa.

8 keinoa, joilla Britannia voisi painostaa Venäjää

 1. Venäläisten diplomaattien – jopa suurlähettilään – karkottaminen maasta.
 2. Oligarkkien omaisuus Britanniassa jäihin. Britannia voisi estää venäläisten rikkaiden pääsyn esimerkiksi Lontoon luksusasuntoihin.
 3. Britannia voisi boikotoida jalkapallon MM-kisoja Venäjällä – tosin luultavasti tulematta jäisivät vain urheilujohtajat.
 4. Venäläisten televisiokanavien luvat voitaisiin peruuttaa.
 5. Korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneiden venäläisten varat voitaisiin jäädyttää ja heidät määrätä matkustuskieltoon.
 6. Britannia voisi yrittää sulkea Venäjän ulos pankkien välisestä Swift-maksujärjestelmästä.
 7. Britannia voisi yrittää saada eurooppalaiset liittolaisensa, eli käytännössä muut EU-maat mukaan kovempiin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin.
 8. Britannian sotilaita voitaisiin siirtää lähemmäs Valko-Venäjää, joka on Venäjän liittolainen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eurojackpotissa yksi täysosuma – tällä rivillä saa yli 17 miljoonaa euroa

  2. 2

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  3. 3

   Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva: Aku Louhimiehen ääni murtui kiitospuheen lopussa – ”En ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”

  4. 4

   IS seurasi hetki hetkeltä – Jussi-gaala on päättynyt: lue gaalan käänteet ja voittajat

  5. 5

   Krista Kososelle naispääosan Jussi-palkinto – viittasi riehakkaassa puheessaan Louhimies-kohuun: ”Pihla saa tästä ballsit”

  6. 6

   Henrik Haapala tylytti telomaansa KalPan puolustajaa: ”En tiedä, minkä väristä hametta Santerille tarvitaan”

  7. 7

   Venäjä lähestyi Suomen tiedotusvälineitä ja suurlähetystöä Skripal-jutussa

  8. 8

   Aku Louhimies vaitonaisena tulevaisuudestaan MTV:llä: ”Keskitytään tähän”

  9. 9

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  10. 10

   Eero Aholle Jussi-palkinto parhaasta miespääosasta – kiitti myös Aku Louhimiestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  2. 2

   Dramaattiset videot Moskovasta: TsSKA:n pelaajat ehtivät jo juhlia finaalipaikkaa, Jukka Jalonen ei epäröinyt toimia

  3. 3

   Oulussa hätätilanne Teuvo Pakkalan kadulla: AMK:n oppilaita ja henkilökuntaa kehotettiin suojautumaan luokkiin

  4. 4

   Kaksi pientä lastaan murhannut perheenisä pääsee vapauteen

  5. 5

   Sara Sieppi värjäsi tummanruskeat kutrinsa vaaleiksi – fanit hehkuttavat: ”Sopii niin paljon paremmin”

  6. 6

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  7. 7

   Timo luopui juustosta – vaikutukset näkyvät kasvoista

  8. 8

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  9. 9

   Mitä jos 90 miljoonan euron kuponki olisikin jäänyt Loimaan Prismaan?

  10. 10

   HS: Tuntematon sotilas -näyttelijä aikoo protestoida Jussi-gaalassa – ei istu elokuvan tekijöiden pöydässä tai hae palkintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. 6

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  7. 7

   Huomasitko? Maria Veitolan ja Laura Huhtasaaren käytös tv:ssä puhuttaa – jännite välittyi kotisohvalle

  8. 8

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  9. 9

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  10. 10

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eurojackpotissa yksi täysosuma – tällä rivillä saa yli 17 miljoonaa euroa

  2. 2

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  3. 3

   Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva: Aku Louhimiehen ääni murtui kiitospuheen lopussa – ”En ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”

  4. 4

   IS seurasi hetki hetkeltä – Jussi-gaala on päättynyt: lue gaalan käänteet ja voittajat

  5. 5

   Krista Kososelle naispääosan Jussi-palkinto – viittasi riehakkaassa puheessaan Louhimies-kohuun: ”Pihla saa tästä ballsit”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  2. 2

   Dramaattiset videot Moskovasta: TsSKA:n pelaajat ehtivät jo juhlia finaalipaikkaa, Jukka Jalonen ei epäröinyt toimia

  3. 3

   Oulussa hätätilanne Teuvo Pakkalan kadulla: AMK:n oppilaita ja henkilökuntaa kehotettiin suojautumaan luokkiin

  4. 4

   Kaksi pientä lastaan murhannut perheenisä pääsee vapauteen

  5. 5

   Sara Sieppi värjäsi tummanruskeat kutrinsa vaaleiksi – fanit hehkuttavat: ”Sopii niin paljon paremmin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. Näytä lisää