Kuolleena löytynyt Nikolai Glushkov pelkäsi olevansa Putinin tappolistalla

Entinen Aeroflotin varajohtaja Nikolai Glushkov ei uskonut, että hänen läheinen ystävänsä Boris Berezovski olisi tehnyt itsemurhan vuonna 2013. Glushkov pelkäsi jo tuolloin olevansa Putinin seuraava uhri.

13.3.2018 21:15

Entinen lentoyhtiö Aeroflotin varajohtaja Nikolai Glushkov, 68, löydettiin maanantaina kuolleena kotoaan Lontoossa. Glushkovin löysi hänen tyttärensä Natalia. Venäläisen Kommersant-sanomalehden mukaan ruumiissa oli jälkiä kuristuksesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Glushkov oli venäläisen oligarkin Boris Berezovskin läheinen ystävä. Berezovski kuoli vuonna 2013. Tuolloin Britannian poliisi epäili Berezovskin tehneen itsemurhan. Lopulta oikeus julisti kuolemansyyn tuntemattomaksi. Monet oligarkin ystävät ja läheiset, Glushkov mukaan luettuna, eivät uskoneet selitykseen itsemurhasta.

Nikolai Glushkov löytyi kuolleena kotoaan lounais-Lontoossa.

– Ajatus siitä, että hän olisi ottanut itsensä hengiltä, on roskaa. Boris kuristettiin. Joko hän teki sen itse tai jonkun toisen avustuksella. Mutta en usko, että se oli itsemurha, Glushkov sanoi pari päivää tragedian jälkeen Guardianin haastattelussa.

Samassa haastattelussa Glushkov sanoi myös pelkäävänsä, että on seuraavana Putinin tappolistalla. Ex-vakooja Aleksandr Litvinenko oli kuollut polonium-myrkytykseen vuonna 2006. Vuonna 2008 Berezovskin pitkäaikainen liikekumppani Badri Patarkatshisvili menehtyi sydänkohtaukseen vain 52-vuotiaana.

– En näe, että jäljellä olisi enää muita kuin minä, Glushkov sanoi.

1990-luvulla Glushkov työskenteli lentoyhtiö Aeroflotilla ja Berezovskin LogoVAZ-autoyhtiössä. Kun Berezovski riitaantui Vladimir Putinin kanssa vuonna 1999 ja pakeni Britanniaan, Glushkov joutui syytteeseen rahanpesusta ja petoksesta. Hän oli viisi vuotta vankilassa ja vapautettiin vuonna 2004.

Viime vuosina Glushkov asui Lontoossa, mistä hän oli saanut poliittisen turvapaikan.

Vuonna 2017 Glushkov tuomittiin Venäjällä poissaolevana kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen 123 miljoonan dollarin varastamisesta Aeroflotilta. Glushkov kiisti kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet.

Poliisin tutkijoita Glushkovin kotona.

Britannian terrorismin vastainen poliisi on aloittanut tutkinnan Glushkovin selittämättömästä kuolemasta. Poliisin mukaan kuoleman ei uskota liittyvän venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julia Skripalin myrkytykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?