Putinia varten tuotu juomapullo vaihtui viime hetkellä toiseen – huippukokki: myrkytyspelko sai presidentin elvyttämään ikivanhan perinteen

Julkaistu:

Maailman johtajien kokkien kerhon perustaja Gilles Bragard paljasti vuonna 2012, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pelkää kuollakseen myrkytystä.
Vuonna 1977 perustettu Le Club des Chefs des Chefs on nimensä mukaisesti Maailman johtajien kokkien kerho. Yhteisö yhdistää huippukokkeja, jotka ovat saaneet kunnian valmistaa ruokaa muun muassa Venäjän, Yhdysvaltain ja Ranskan johtajille.

Kerhon perustaja Gilles Bragard herätti vuonna 2012 pienen kansainvälisen kohun, kun hän kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin pelokkaasta suhtautumisesta ruokaan ja juomaan.

Bragardin mukaan Putin on säilyttänyt monarkkien historiallisen tradition, jonka mukaan kaikki, mitä hän syö, tarkistetaan etukäteen myrkytyksen ehkäisemiseksi.

– Ruoan maistajia on enää Kremlissä, jossa lääkäri tarkistaa jokaisen ruuan yhdessä kokin kanssa, Bragard sanoi Telegraph-lehden mukaan Lontoossa.

Kun Putin käy ulkomailla, Venäjän valtion lentokoneet kuljettavat yleensä suuren määrän ruokaa ja juomaa tapaamisia varten. Mitään satunnaisia ruokia Putin ei koskaan maista, vaan niiden valmistamisen yhteydessä on aina oltava läsnä jokin hänen henkivartioistaan.

Suomessakin on nähty, että esimerkiksi Putinia varten etukäteen pöydälle viety juomapullo on käyty vaihtamassa toiseen viime hetkellä. Näin tehdään ilmeisestikin siinä tapauksessa, jos pullo ei ole jostain syystä ollut koko aikaa Putinin turvallisuushenkilön tarkkailun alla.

Satiirikko-kirjailija Viktor Shenderovitsh kiinnitti vuonna 2016 huomiota siihen, että Putin ei suostunut maistamaan Valko-Venäjällä hänelle tarjottua leipää ja suolaa.

– Hän kieltäytyi leivästä ja suolasta, joilla häntä tervehdittiin Minskissä. Ja oikein tekikin, sillä järjestyksessä seuraavaksi ensimmäiset hänen seurassaan haaveilevat, että hänelle sattuisi jotain, Shenderovitsh tulkitsi tuolloin.

Yksi Putinin lähipiirin vaikutusvaltaisimmista henkilöistä on Jevgeni Prigozhin, jota kutsutaan myös ”Putinin kokiksi”. Prigozhin on ravintoloitsija, joka on mitä ilmeisimmin saavuttanut Putinin luottamuksen tarjoilemalla tälle aina takuuvarmasti turvallista ruokaa. Nykyisin Prigozhinin bisnekset ulottuvatkin Putinille kokkailun lisäksi myös Pietarin trollitehtaan pyörittämiseen sekä Kremlin salaisen yksityisarmeijan varustamiseen Syyriassa.

Putinin omassa suvussa on kaiken lisäksi erikoinen yhteys Kremliin ja niin ikään myrkytystä pelänneeseen Josif Staliniin.

Putinin isoisä Spiridon Putin työskenteli nimittäin Stalinin datshalla kokkina ja onnistui säilyttämään henkensä jopa 1930-luvun puhdistusten aikana. Eli isoisä oli siis uskollisista uskollisin Kremlin palvelija, jota edes Stalin ei keksinyt epäillä myrkyttäjäksi. Tämä viittaa siihen, että isoisällä oli mitä todennäköisimmin myös Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun taustaa, kuten Putinilla on nyt KGB-tausta.

Putinin myrkytyspeloille saattaa olla monta selitystä. Yksi on tietenkin se, että hän on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista johtajista, jolla on varmasti monia vihamiehiä. Toinen selitys voi kuitenkin olla, että Putin tietää niin paljon Neuvostoliiton ja Venäjän omista myrkkysalamurhista, että hän uskoo muidenkin valtioiden juonivan samalla tavalla häntä itseään vastaan.