Ulkomaat

Kommentti: Tästä agenttimyrkytyksessä on oikeasti kyse – jos olisi haluttu ”vain” tappaa, olisi voitu lavastaa kolari

Julkaistu:

Kanssakäymistä ja kauppaa Venäjän kanssa ei pidä lopettaa, mutta kaikessa tässä pyörivästä rahasta voitaisiin pakko-ohjata osa Venäjän uhreiksi eri tavoin joutuneiden auttamiseen, IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen ehdottaa.
Saattaisiko Venäjä tehdä salamurhan lännessä vaikuttaakseen presidentinvaaleihin?

Höpsistäkeikkaa! Ilkkaremesmäisiä salaliittoteorioita. Ei mahdollista ainakaan meillä Suomessa!

Suunnilleen näillä argumenteilla teilattiin Suomen julkisuudessa turvallisuuskomitean taannoinen työpaperi, johon oli listattu ideariihen tapaan kaikkia teoreettisia Venäjän käytössä olevia vaikutus- ja painostuskeinoja.

Turvallisuuskomiteakohusta on kulunut Suomessa vain nelisen kuukautta ja nyt meillä on kuin onkin käsillä tilanne, jossa Venäjän valtion epäillään yrittäneen salamurhata kaksi ihmistä Britanniassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaiken lisäksi näyttää pahasti siltä, että tarkoituksena oli nimenomaan presidentinvaaleihin vaikuttaminen. Tällä kertaa tosin ei läntisiin vaaleihin, vaan Venäjän omiin maaliskuun 18. päivän ”putininvaaleihin”.

Niin hurjalta kuin se tuntuukin, ex-vakooja Sergei Skripalin ja hänen Julia-tyttärensä myrkytyskohu kääntyy mitä todennäköisimmin presidentti Vladimir Putinin vaalikampanjan parhaimmaksi mahdolliseksi nostatukseksi.

On kyse tosielämän dekkarista, jonka juonenkehittely saa varmasti Ilkka Remeksenkin kateelliseksi.

Maaliskuun 1. päivänä Putin piti ensin jännitystä nostattavan puheensa, jossa hän uhkui poikkeuksellista itsevarmuutta Venäjän uusia ”voittamattomia” ydinaseita esitellessään. ”Meitä ei haluttu kuunnella, mutta kuunnelkaapa nyt”, Putin sanoi osoittaen sanansa lännelle.

Tästä ehti kulua vain kolme päivää, kun julkisuuteen tuli 4. maaliskuuta Skripalin kaksikon outo ”sairastuminen”. Reilu viikko tarvittiin vielä lisää siihen, että Britannia oli vihdoin valmis ilmoittamaan julkisuuteen, että Skripalit yritettiin myrkyttää Venäjän kehittelemällä huippusalaisella Novitshok-hermomyrkyllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan kuin Venäjä olisi kysynyt: ”No, jokos nyt kuuntelette?”

Radioaktiiviseen poloniumiin kuolleen ex-vakooja Aleksandr Litvinenkon tapaus toistuu nyt liki yksi yhteen. Joku myrkyttää entisen venäläisvakoojan Britannian maaperällä käyttämällä äärimmäisen harvinaista ainetta, jonka tunnistaminen on vaikeaa, jonka jäljet johtavat Venäjälle ja jonka joutuminen sattumalta pikkurikollisten haltuun ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Tai jos aineiden vuotaminen vääriin käsiin olisikin mahdollista, niin eikö Venäjän itse pitäisi olla se, joka käynnistää ensimmäisenä jättiselvitykset laboratoriovuodosta?

Tai jos Venäjä olisi normaali valtio, niin eikö juuri sen intresseissä olisi toimittaa lännelle todisteita siitä, että he eivät ole syyllistyneet sen paremmin salamurhiin kuin MH17-koneen alas ampumiseen, Yhdysvaltain vaalivaikuttamiseen kuin systemaattiseen doping-ohjelmaankaan?

Yhdessäkään näissä tapauksissa Venäjä ei ole itse esittänyt minkäänlaista selvittämishalua tai edes aitoa pahoittelua tapahtuneesta, vaan sen sijaan Venäjä toistaa hieman varioiden yhtä ainoaa vaatimusta: ”Näyttäkää meille todisteet!”

 

Todistustaakka on aina läntisillä yhteiskunnilla, joiden hitaita ja faktoihin perustuvia demokraattisia järjestelmiä nyky-Venäjä pitää pilkkanaan.

Todistustaakka on siis aina läntisillä yhteiskunnilla, joiden hitaita ja faktoihin perustuvia demokraattisia järjestelmiä nyky-Venäjä pitää pilkkanaan. Samaan aikaan Venäjän oma propagandakoneisto laskee liikkeelle kymmeniä eri vaihtoehtoisia totuuksia, joiden kaikkien pohjimmainen viesti on aina yksi ja sama: ”Paha länsi hyökkää syytöntä Venäjää vastaan”.

Jos Venäjä olisi halunnut ”vain” murhata Litvinenkon ja Skripalin, se olisi voitu tehdä vaikkapa lavastamalla heille autokolari. Nyt päämääränä näyttää kuitenkin olevan se, että uhrien kärsimystä pitkitetään ja Venäjä-yhteyden halutaankin paljastuvan. Kiistämällä röyhkeästi sen jälkeen kaiken Venäjä osoittaa tehokkaasti, että se on kaikkien yhteisesti hyväksyttyjen sääntöjen yläpuolella.

Tämä toimii takuuvarmasti varoituksena sekä entisille venäläisvakoojille että kaikille muillekin Venäjän kanssa tekemisissä oleville ihmisille ja valtioille. Tietäkää, että teidän voi käydä huonosti koska tahansa, eikä Venäjän tarvitse kantaa siitä koskaan vastuuta.

Epäilemättä Putin uskoo selviävänsä Skripalien episodistakin kaksinkertaisena voittajana.

Putinin oma suosio Venäjällä nousee, kun kansa yhdistyy ”lännen russofobien syyttä vainoaman” presidentin taakse. Skripalien myrkytyksen mahdolliset vastatoimet kilpistynevät puolestaan jälleen kerran pelkäksi sormenheristykseksi, joka korostaa vain lännen omaa heikkoutta eikä toimi minkäänlaisena todellisena Venäjän jarruna.

Kun Litvinenko myrkytettiin, Britannialta kesti yhdeksän vuotta suorittaa tutkimus, jossa todettiin Putinin ”todennäköisesti hyväksyneen murhan” ja radioaktiivisen poloniumin olleen peräisin Venäjän valtiolliselta Rosatom-yhtiöltä.

Parhaillaan meille Suomeen rakennetaan uutta ydinvoimalaa, jossa Rosatom on paitsi laitetoimittajana niin myös osaomistajana. Kauppaa ei voida enää perua, mutta entäpäs jos Hanhikivi nimettäisiinkin Litvinenkon voimalaksi? Sitähän Suomi ei tietenkään tee, mutta Yhdysvalloissa nimettiin vastikään Venäjän suurlähetystön edustalla oleva aukio Boris Nemtsov Plazaksi.

Britannia odottaa ainakin keskiviikkoaamuun asti ennen kuin se ilmoittaa, onko Venäjä antanut tyydyttävää selitystä Novitshok-myrkyn joutumiselle Britanniaan ja Skripalien elimistöön.

Samaan aikaan brittilehdistö on jo täyttynyt erilaisista pakote-ehdotuksista. Myrkytys asetti vaaraan myös sivullisia ja ainakin yksi poliisi sairastui vakavasti, joten tämänkään vuoksi Britannia ei voi painaa asiaa villaisella.

Jos Britannia päättää karkottaa venäläisiä diplomaatteja tai säätää uusia talouspakotteita, Venäjä vastannee välittömästi omilla karkotuksillaan ja pakotteillaan. Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty myös RT-propagandakanvan kieltämistä, mutta se johtaisi todennäköisesti heti BBC:n kieltämiseen Venäjällä.

RT:tä ja muita Venäjän propagandavälineitä vastaan paljon tehokkaampi boikotti voisi olla sen sijaan se, että yksikään Britannian, EU-maan tai Nato-maan poliitikko, virkamies, asiantuntija tai journalisti ei antaisi enää haastatteluja näille välineille. Länsi ei voi estää Venäjää tekemästä propagandaansa, mutta läntisten ihmisten käyttö näiden medioiden uskottavuuden lisääjänä voitaisiin ainakin pyrkiä estämään?

Venäjän kanssa käytävää kauppaa on myös mahdotonta rajoittaa loputtomiin, mutta entäpä jos Britannia ja sen liittolaiset – Suomi mukaan lukien – ottaisivatkin käyttöön Venäjän kanssa tehtäviin liiketoimiin liittyvän ”rikosuhrimaksun”?

Rikosuhrimaksu tarkoittaa rikoksen tekijöiltä perittävää summaa, jolla rahoitetaan rikoksen uhrien tukipalveluita. Myös Suomessa on peritty näitä maksuja rikosten tekijöiltä vuodesta 2016 alkaen.

Venäjän-kaupan rikosuhrimaksulla voitaisiin auttaa Venäjän uhreiksi eri tavoin joutuneita ihmisiä tai rahoittaa vaikkapa Venäjän harjoittaman hybridivaikuttamisen torjuntaa. Ei siis kiellettäisi kauppaa eikä kanssakäymistä Venäjän kanssa, mutta pantaisiin tässä kaikessa liikkuvasta rahasta edes osa pakkopoikimaan jotain hyvää.

Aloittaa voisi vaikkapa Venäjän isännöimistä MM-jalkapallokisoista kesä-heinäkuussa.