Ulkomaat

Teekutsu­liikkeen tukema Venäjän arvostelija – tällainen on Yhdys­valtain ulko­ministeriksi nouseva Mike Pompeo

Julkaistu:

Yhdysvallat
CIA:n johdosta ulkoministeriksi nouseva Mike Pompeo, 54, on käynyt West Pointin eli Yhdysvaltojen asevoimien sotilasakatemian ja pääsi kongressiin konservatiivisen teekutsuliikkeen tukemana.
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johdossa ollut Michael Richard ”Mike” Pompeo nousee Yhdysvaltain uudeksi ulkoministeriksi. Spekulaatioita Pompeon noususta ulkoministeriksi on liikkunut jo pidemmän aikaa, koska presidentti Donald Trump ja tiistaina potkut saanut ulkoministeri Rex Tillerson ovat ajautuneet toistuvasti erimielisyyksiin.

54-vuotias Pompeo on liikemies ja republikaanipoliitikko, joka toimi Kansasin edustajana Yhdysvaltain edustajainhuoneessa vuosina 2011–2017. Konservatiivinen teekutsuliike tuki Pompeon pääsyä kongressiin.

Hän on käynyt West Pointin eli Yhdysvaltojen asevoimien sotilasakatemian. Hän on suorittanut lisäksi oikeustieteen tutkinnon Harvard Law Schoolissa.

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Pompeo oli yksi Trumpin näkyvistä tukijoista ja hän vastusti myös voimakkaasti demokraattien ehdokkaana ollutta Hillary Clintonia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidenttiä jyrkempi linja Venäjään

Pompeo on arvostellut Iranin ydinsopimusta kovin sanoin. Ennen nimitystään tammikuussa 2017 Pompeo tuomitsi myös Venäjän selvästi jyrkemmin kuin virkaanastujaisiaan odotellut Trump.

Pompeo sanoi tuolloin uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjä ”pönkittää asemaansa aggressiivisesti” valtaamalla ja miehittämällä Ukrainan alueita, uhkaa Eurooppaa ja ”tekee tuskin mitään” jihadistijärjestö Isisin tuhoamiseksi.

CIA:n johtajana Pompeo on ollut presidentin kanssa tekemisissä lähes päivittäin. Toisin kuin Trump, Pompeo on sanonut uskovansa, että Venäjä sekaantui presidentinvaaleihin hakkeroinneilla. Tammikuussa hän sanoi BBC:n haastattelussa uskovansa, että Venäjä aikoo sekaantua myös Yhdysvaltain marraskuisiin välivaaleihin.

– Odotan, että he (venäläiset) yrittävät jatkaa vaikutusyrityksiä ja tekevät niin, mutta olen luottavainen siitä, että Amerikassa kyetään järjestämään vapaat ja reilut vaalit, Pompeo arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virkaanastujaisten jälkeen Pompeo ilmaisi CNN:n mukaan voivansa harkita vesikidutuksen palauttamista CIA:n kuulustelumenetelmiin. Myös Trump oli ilmaissut toivovansa vesikidutuksen paluuta kuulustelumenetelmiin.

Tukee Trumpin ja Kimin tapaamista

Tammikuisessa BBC:n haastattelussa Pompeo arvioi, että Kiina voi olla Yhdysvalloille yhtä suuri uhka kuin Venäjä, koska Kiinalla on Venäjää enemmän kykyjä toteuttaa mahdollisia vaikutusyrityksiä.

Pompeon tilalle CIA:han nousee The Washington Postin mukaan Pompeon apulaisjohtajana työskennellyt Gina Haspel. Presidentti Trump kiitti Rex Tillersonia palveluksistaan ja ylisti Pompeota ja Haspelia Twitterissä ja Washington Postille antamassaan lausunnossa.

Lehden lähteiden mukaan Trump tahtoi erottaa ulkoministerin erimielisyyksien vuoksi, koska hän valmistautuu parhaillaan tapaamiseen Kim Jong-unin kanssa. Tapaaminen on herättänyt huolta Yhdysvalloissa, mutta Pompeo kuuluu sen puolustelijoihin.

– Ei ole epäilystäkään, kuka tätä tulee johtamaan, se on Yhdysvaltojen presidentti, Pompeo sanoi viikonloppuna Fox Newsin haastattelussa.

– Presidentti Trump ei tee tätä teatterin vuoksi. Hän aikoo ratkaista ongelman.

Pompeo sanoi lisäksi, ettei Yhdysvallat tee myönnytyksiä neuvottelujen alle ja jatkaa sekä talouspakotteita että sotaharjoituksia Korean niemimaalla.