Novitshokin lännelle paljastanut venäläistiedemies: Vain Venäjä voi olla syyllinen – ”10 kertaa voimakkaampaa kuin mikään muu tunnettu hermomyrkky”

Nykyisin Yhdysvalloissa asuva Vil Mirzajanov yllättyi, että Sergei Skripalin myrkytyksessä käytettiin niin kammottavaa ainetta.

13.3.2018 9:57

Hermomyrkky Novitshokin kehittelyssä mukana ollut venäläistiedemies Vil Mirzajanov on varma, että vain Venäjä voi olla vastuussa entisen venäläisagentin murhayrityksestä Britannian Salisburyssa. Mirzajanov ei usko, että Venäjä olisi luovuttanut ennennäkemättömän tehokasta ja huippusalaista myrkkyä kenenkään muun käyttöön tai päästänyt ketään varastamaan sitä laboratoriosta.

Nykyisin Yhdysvalloissa asuva Mirzajanov myös ennustaa, että hermomyrkyn uhrit voivat jäädä henkiin, mutta he eivät koskaan toivu vammoistaan. Mirzajanov on antanut kommentteja aiheesta jo useille lehdille.

– Se on ainakin 10 kertaa voimakkaampaa kuin mikään muu tunnettu hermomyrkky. Lisäksi siihen ei ole lääkettä, Mirzajanov lausui brittilehti Telegraphille kotonaan New Jerseyssa maanantai-iltana.

– Nämä ihmiset ovat mennyttä – mies ja nainen. Vaikka he selviäisivät, he eivät toivu. Se aiheuttaa niin kauheita vammoja.

Britannian pääministeri Theresa May on antanut Venäjälle tiistaihin puoleen yöhön asti aikaa vastata kysymyksiin myrkyn päätymisestä Britanniaan. May on uhannut Venäjää pakotteilla, jos sen vastaus ei tyydytä Britanniaa.

Britanniassa on eristetty useita kohteita tutkinnan ajaksi, mutta samalla on ilmoitettu, ettei myrkystä uskota olevan enää vaaraa yleisölle.

”En olisi uskonut, että sitä käytetään”

Mirzajanov on toinen venäläistiedemiehistä, jotka vuonna 1992 paljastivat Novitshokin olemassaolon. Mirzajanov ja Lev Fjodorov työskentelivät Neuvostoliiton 1980-luvun lopulla aloittamassa salaisessa projektissa valtion laboratoriossa, jossa Novitshokia tutkittiin, vaikka Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä olivat virallisesti tuominneet kemiallisten aseiden kehittelyn.

Mirzajanov oli vastuussa muun muassa laboratorion turvallisuudesta, kun hän havaitsi huolestuttavia myrkkypitoisuuksia sen ulkopuolella ja päätti julkaista tietonsa. Hän kertoi motiivikseen myös halun paljastaa, että vaikka kylmä sota oli ohi, toiminta joukkotuhoaseiden parissa jatkui entisellään vastakkaisista vakuutteluista huolimatta.

Hän vuoti tietonsa myös amerikkalaiselle Baltimore Sun -lehdelle varmistaakseen selustansa ja länsimaiden tuen, mikäli joutuisi vaikeuksiin. Mirzajanov saikin potkut, mutta hänen sallittiin vuonna 1995 lähteä maasta. Mirzajanov oli kuitenkin kopioinut runsaasti tiedostoja, joiden perusteella hän myöhemmin maanpaossa kirjoitti kirjan State Secrets: An Insider's Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program (suom. Valtion salaisuudet: sisäpiiriläisen kertomus Venäjän kemiallisten aseiden ohjelmasta).

Rutgersin yliopistossa Yhdysvalloissa työskennelleen Mirzajanovin menneisyys ilmestyi vainoamaan häntä maanantaina, kun paljastui, mille myrkylle entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä olivat altistuneet.

– En ikinä olisi uskonut, että he käyttävät Novitshokia, Mirzajanov kommentoi Telegraphille.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä lyyhistyivät myrkytyksen saatuaan puiston penkille Salisburyssa.

”Brutaalimpi, tuskallisempi”

Hän kertoi olettaneensa aluksi, että Skripalit oli myrkytetty VX-hermokaasulla. Se, että länsimaissa nyt ensi kertaa tavattiin Novitshokia tällaisessa yhteydessä, kertoo hänen mielestään paljon.

– Oletin, että sitä (Novitshokia) ei olisi tarpeen käyttää. Se on brutaalimpi, tuskallisempi. Mikä voisi olla niin tärkeää, että jotain näin kamalaa käytettäisiin?

– Tämä on Vladimir Putinilta tietoinen näyttö hänen vallastaan vihollisiaan kohtaan. Röyhkeää ja tietoista, Mirzajanov lausuu.

Hänen perustelunsa syyttää Venäjää perustuu päättelyketjuun, että Novitshokin kaltainen aine voi päätyä laboratorion ulkopuolelle vain tarkoituksella.

– Vain Venäjä voi tehdä tämän. He eivät olisi ikinä antaneet sitä pois.

Britannian pääministeri Theresa May antoi Venäjälle maanantaina kuitenkin myös takaportin selittää tapausta, kun hän vaati vastausta siihen, onko ainetta voinut jotenkin päätyä vääriin käsiin.

Pääministeri Theresa May puhui parlamentissa maanantaina.

Tiedemies altistui aineelle

Vaikka Novitshokin valmistukseen tarvittavia ainesosia on saatavilla kaikkialla, yleinen käsitys on, että sen valmistukseen ja varastointiin tarvitaan valtavasti resursseja, jollaisia on vain valtiolla.

Vil Mirzajanovin kuvailun mukaan Novitshokin kuljetus ja käyttö on kuitenkin suhteellisen helppoa, mikä oli myös kehitystyön tavoite. Sitä voidaan kuljettaa vaikka diplomaattipostissa kahtena harmittomana ainesosana, jotka vasta yhdistettynä muodostavat hirmumyrkyn. Uhrien myrkyttämiseen voidaan käyttää monia tapoja, mutta Mirzajanov uskoo Skripalien saaneen sitä esimerkiksi pienestä suihkepullosta. Myrkky on äärimmäisen vaarallista jo hyvin pieninä annoksina.

Novitshokin paljastumisen aikaan Baltimore Sun -lehden toimittaja Will Englund haastatteli venäläistiedemiestä, joka oli viisi vuotta aiemmin altistunut hyvin pienelle määrälle myrkkyä laboratoriossa. Andrei Zheleznjakov kertoi alkaneensa hoiperrella ja nähdä hallusinaatioita, mutta välttyi vakavammilta oireilta, kuten hengityksen pysähdykseltä. Mies ei kuitenkaan koskaan toipunut täysin altistuksesta, ja hän kuoli pian haastattelun jälkeen.

Daily Mailille Mirzajanov kuvaili Novitshokin aiheuttamia oireita näin:

– Se on tarkoitettu ihmisen halvaannuttamiseen, se aiheuttaa kouristuksia, ei voi hengittää, ja sitten kuolee. Jos on saanut tarpeeksi suuren annoksen.

– Se on todella kidutusta, mahdotonta jopa kuvitella. Jopa pieninä annoksina kipu jatkuu viikkoja, Mirzajanov sanoi.

Juttua muokattu klo 13.16: korjattu novitshok-myrkyn nimi suomalaiseen kirjoitusasuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?