Tällainen on sotilastason hermomyrkky Novitshok, jonka uhriksi ex-vakooja joutui – suomalaisasiantuntija: ”Sitä tosiaan on tehty” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on sotilastason hermomyrkky Novitshok, jonka uhriksi ex-vakooja joutui – suomalaisasiantuntija: ”Sitä tosiaan on tehty”

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen kertoo, että Novitshokista on puhuttu paljon 1990-luvun jälkeen.

12.3.2018 21:40

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan entinen venäläisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal myrkytettiin venäläisessä laboratoriossa valmistetulla hermomyrkyllä. Mayn mukaan on erittäin todennäköistä, että Venäjä oli vastuussa Skripaleiden myrkytyksestä.

Skripalit löytyivät viikko sitten sunnuntaina tajuttomina ja kriittisessä tilassa puistonpenkiltä eteläenglantilaisesta Salisburyn kaupungista.

Mayn mukaan on selvää, että Skripalit myrkytettiin ”sotilastason hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjän toimesta”. Myrkyn nimi on Novitshok.

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti Verifinin johtaja Paula Vanninen kertoo Ilta-Sanomille, että Novitshokista on puhuttu paljon sen jälkeen, kun kemistit Vil Mirzayanov ja Lev Fedorov toivat asian esille 1990-luvun alkuvuosina. Heidän mukaansa erilaisia Novitshok-myrkkyjä valmistettiin Neuvostoliitossa 1970-luvulta 1990-luvun alkuun asti.

– Tämä ilmeisesti osoittaa, että sitä tosiaan on tehty. Theresa May on sanonut, että tämä (murha) tehtiin Venäjällä kehitetyllä hermokaasulla. On ihan eri asia, ovatko he käyttäneet sitä. Ainakin siellä on taito tehdä näitä yhdisteitä, Vanninen sanoo.

Vanninen kertoo, että Novitshok on hermokaasu, joka muistuttaa maailman myrkyllisimmäksi aineeksi mainittua VX-kaasua. Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli helmikuussa 2017 Kuala Lumpurin lentokentällä sen jälkeen, kun hänen kasvoihinsa oli hierottu VX-hermomyrkkyä.

– Kaikki hermokaasut ovat organofosforiyhdisteitä. Niissä on pientä rakennesamanlaisuutta toisiinsa nähden, Vanninen selittää.

Vannisen mukaan hermokaasujen vaikutus näkyy ensin tyypillisesti silmien pupillien pienenemisenä. Uhri voi kuolata ja hänen lihaksensa krampata rajusti.

– Lopuksi voi kuolla siihen kun hengitys loppuu. Koko elimistö myrkyttyy.

Hermomyrkkyjen vasta-aineena voidaan käyttää atropiiniruisketta. Myrkyn uhriksi joutunut tarvitsee atropiiniä pidemmän aikaa, eikä yksi ruiske suinkaan riitä. Myös Kim Jong-namilla oli kuollessaan mukana selkäreppu, jossa oli 12 pulloa atropiinia.

Hermokaasujen valmistaminen on vaikeaa. Ainoastaan ammattilaiset pystyvät tekemään niitä ja silloinkin vaaditaan huomattavia resursseja.

– Täytyy olla ammattivälineet ja suojavarusteet, jotta ei itseään tapa siinä tekohommassa.

Vaikka lähes kaikki maailman valtiot kuuluvat kemiallisen aseen kieltosopimuksen piiriin, myrkkyjen lähtöaineiden laitonta kauppaa käydään ympäri maailmaa. Kontrolloiminen on vaikeaa, Vanninen valittelee.

Kemiallisen aseen kieltosopimus kieltää tuotannon, varastoinnin ja käytön. Sopimuksen ulkopuolella on vain muutamia maita, kuten Pohjois-Korea, Egypti ja Etelä-Sudan. Israel on allekirjoittanut sopimuksen, mutta ei ole ratifioinut sitä.

Juttua muokattu 13.3. klo 13.11: korjattu novitshok-myrkyn nimi suomalaiseen kirjoitusasuun.

Tutkijat siirsivät autoja Salisburyssa myrkytystapauksen paljastumisen jälkeen.­

Tutkinta Skripalien löytöpaikalla jatkuu.­

Theresa May puhui parlamentille myrkytystapauksesta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?