May: Venäjä myrkytti erittäin todennäköisesti Skripalit – ”sotilastason hermomyrkky Novitshok”

Britannian pääministeri Theresa May puhui maan parlamentille venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian murhayrityksen tutkinnasta.

12.3.2018 19:13 | Päivitetty 12.3.2018 19:31

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Sergei Skripal tyttärineen myrkytettiin venäläisten kehittämällä hermomyrkyllä. Mayn mukaan on erittäin todennäköistä, että Venäjä oli vastuussa Skripaleiden myrkytyksestä.

Mayn mukaan on selvää, että Skripalit myrkytettiin ”sotilastason hermomyrkyllä, joka on kehitetty Venäjän toimesta”. Myrkyn nimi on Novitshok.

Mayn mukaan Salisburyn tapahtumissa oli kyse joko suorasta Venäjän hallinnon käskystä tehdystä operaatiosta tai siitä, että se on antanut operaatiossa käytetyn hermomyrkyn päätyä muiden käsiin.

Tutkinta jatkui Salisburyssa maanantaina.

Pääministeri sanoi, että Britannia on valmis entistä laajempiin Venäjän vastaisiin toimiin murhayrityksen johdosta. Hänen mukaansa Britannia tekee johtopäätöksen, että kyse oli sen maaperällä suoritetusta voimankäytöstä, mikäli Venäjä ei pysty tarjoamaan uskottavaa selitystä asialle.

– Tämä on joko suora Venäjän suora hyökkäys Britanniaa vastaan tai sitten Venäjä on menettänyt mahdollisesti katastrofaalisesti vahingoittavan hermomyrkyn hallinnastaan, ja se on joutunut jonkun muun tahon käsiin, May sanoi puhuessaan Britannian parlamentille, STT kertoi.

– Tämä murhayritys ei ollut rikos vain Skripaleja kohtaan vaan Britanniaa kohtaan. Se vaaransi viattomien siviilien hengen, mitä Britannia ei voi hyväksyä maaperällään.

Mayn mukaan on olennaista, että tutkinnassa edetään todisteisiin, eikä spekulaatioihin nojaten. Hän kertoi, että Venäjän suurlähettiläälle on selvitetty, kuinka hermomyrkkyä löydettiin Salisburysta.

Juttua muokattu 13.3. klo 13.08: korjattu novitshok-myrkyn nimi suomalaiseen kirjoitusasuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?