Tunnustaako O.J. Simpson tässä kaksoismurhan? – kohutut haastattelut vihdoin julki Yhdysvalloissa

Luurangot kolisivat kaapeissaan sunnuntaina, kun Fox-kanava lähetti kaksituntisen erikoisohjelman O.J. Simpsonin väitetystä murhatunnustuksesta.

Entisen jalkapallotähden O.J. Simpsonin rikosjuttu on jälleen esillä. Kaksituntisessa tv-spesiaalissa nähdään ennennäkemättömiä haastattelunauhoja, joissa Simpson puhuu ex-vaimonsa murhaillasta.

12.3.2018 8:47

 

Tunnustiko O.J. Simpson viimein syyllisyytensä ex-vaimonsa Nicole Brownin ja tämän ystävän Ron Goldmanin murhiin vuonna 1994?

Kyllä, tai sitä mieltä asiantuntijat ovat sen jälkeen, kun Fox-kanava lähetti eilen Yhdysvalloissa kaksituntisen erikoisohjelman O.J. Simpson: The Lost Confession?

Haastattelussa Simpson kertoo ”hypoteettisesta murhasta”. Ohjelma koostuu muun muassa Simpsonin vuonna 2006 antamista ennen julkaisemattomista haastatteluista sekä asiantuntijapaneelista, johon kuuluvat muun muassa Simpsonin murhaoikeudenkäynnin syyttäjä Christopher Darden, kustantaja Judith Regan ja entinen FBI-profiloija Jim Clemente.

Clemente on tunnettu kommentaattori Yhdysvalloissa, ja FBI:n jälkeen hänen uransa on jatkunut Hollywoodissa. Hän on konsultoinut lukuisia rikossarjoja ja ollut kirjoittamassa muun muassa Suomessakin tuttua Criminal Mindsia.

Erikoisjakson tuottajan mukaan O.J. Simpsonia pyydettiin myös mukaan, mutta hän ei koskaan vastannut yhteydenottoihin.

Simpsonin tarinassa on uusia yhä epäloogisempia piirteitä.

– Ajattelen, että hän tunnusti murhan, sanoi Simpsonin syyttäjä Darden.

– Olemme tällä hetkellä kaukana hypoteettisesta, hän jatkaa Law & Crime:n mukaan.

Ohjelma puhututtaa myös sosiaalisessa mediassa, mutta lopullista vastausta ikuisuuskysymykseen #didOJConfess, eli ”Tunnustiko Simpson syyllisyytensä?” ei saada. Uudet julkitulleet asiat lähinnä kiihdyttävät vitsinheittoa tai mahdollistavat keskustelijan pysymisen vanhassa kannassaan.

Eräs Twitter-kirjoittaja pitää haastattelua sopivana materiaalina psykologian oppitunneille sosiopaattisesta käytöksestä.

Outo ystävä ”Charlie”

Simpsonin haastattelun outoihin piirteisiin kuuluu uusi, aiemmin mainitsematon henkilö, ”Charlie”. Charlie-ystävä on Simpsonin seurassa tarinassa koko kuvaillun murhatapahtuman ajan. Kertomuksen outous on saanut epäilemään, onko Charlie Simpson itse kolmannessa persoonassa.

Haastattelija Judith Regan kysyy ohjelmassa vastapäätään nahkanojatuolissa istuvalta Simpsonilta:

– Tämä on täysin hypoteettista, mutta kertoisitko minulle, mitä olisi voinut tapahtua 12. päivänä kesäkuuta 1994 (kaksoismurhan iltana)?

Simpson naurahtaa ja vastaa:

– Tämä on todella vaikeaa, koska tämähän on hypoteettista... (...) Mutta ystäväni Charlie tuli käymään ja sanoi jotain siitä, mitä ex-vaimoni talolla oli meneillään. En tiedä miksi hän oli käynyt Nicolen talolla, mutta hän sanoi, ettet uskoisi mitä siellä tapahtuu. Muistan ajatelleeni, että olipa se mitä tahansa, sen täytyy loppua!

Simpson kuvailee lisäksi erikoisella tavalla saapumista talolle, muistin pätkäisyä sekä valtavaa veren määrää, joka ”oli hirveää”.

Tapahtuipa sen jälkeen mitä tahansa, lopputulos tiedetään. Seuraavana päivänä koiranulkoiluttaja kulki talon ohi ja löysi pihalta Simpsonin ex-vaimon ja tämän ystävän kurkut auki viillettyinä. Väkivalta oli ollut niin brutaalia, että naisen pää oli melkein irronnut ruumiista.

O.J. Simpson, pian 71, istui yhdeksän vuotta vankilassa aseellisesta ryöstöstä. Hän vapautui viime vuoden syksyllä.

Pelkkää sensaatiohakuisuutta?

O.J. Simpsonin unohduksista kaivetuista haastattelunauhoista ja niiden tunnustuksesta tai ”tunnustuksesta” ei ole uutisoitu kaikilla suurimmilla amerikkalaisilla uutissivuilla. Virallisesti Simpsonin erikoisohjelmassa julkaistu tunnustus ei ole tunnustus ollenkaan.

Muun muassa CNN epäilee, että ohjelman lähetyksessä on kyseessä vain Foxin sensaationhakuinen vastaveto ABC:n American Idolille, jonka 16. tuotantokausi alkaa sunnuntaina sattumoisin samaan aikaan. American Idol on herkkä kohta kanavalle, sillä viidentoista kauden ajan se oli Foxin sarja.

Erikoishaastattelut tehtiin aikoinaan Simpsonin If I Did it -kirjan kylkiäisiksi vuonna 2006, mutta sekä kirja että haastattelut jäivät aikoinaan julkaisematta anteeksipyyntöjen saattelemana. Kirjaa markkinoitiin O.J. Simpsonin spekulatiivisena kertomuksena siitä, kuinka hän olisi tehnyt kaksoismurhan – jos siis olisi murhaaja.

Kirjan kustantaja oli ReganBooks, HarperCollinsin alamerkki, joka puolestaan on mediamoguli Rupert Murdochin News Corpin omistuksessa Fox-kanavan tavoin.

O.J. Simpsonin pidätys kesäkuussa 1994 oli poliisin surkeimmin varjeltuja salaisuuksia. Miljoonat silmätparit seurasivat tv-kameroiden välityksellä, kuinka Simpson pakeni poliisi valkoisella Ford Broncollaan.

O.J. Simpson: 4 faktaa

1. O.J. Simpson (s. 1947) oli ennen kaksoismurhaa ihailtu amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, yksi suurimmista. Peliuransa ohella hän alkoi luoda uraa myös näyttelijänä, ja Suomessa hänet muistettaneen etenkin Alaston ase -elokuvien Nordbergina.

2. Simpsonin oikeudenkäynti oli ennennäkemätön spektaakkeli Yhdysvaltain rikoshistoriassa. Käräjillä käytiin läpi kymmeniä tuhansia sivuja todistusaineistoa ja puhutettiin noin 120 todistajaa. Simpson käytti puolustukseensa miljoonia dollareita. Toista vuotta kestäneen oikeudenkäynnin päätteeksi Simpson vapautettiin syytteistä.

3. Rikosoikeudenkäynnin jälkeen Brownin ja Goldmanin omaiset nostivat siviilikanteen Simpsonia vastaan. Vuonna 1997 valamiehistö totesi Simpsonin olevan vastuullinen kuolemiin ja määräsi hänet maksamaan omaisille yli 33 miljoonaa dollaria.

4. Vuonna 2008 O.J. Simpson tuomittiin vankilaan muun muassa aseellisesta ryöstöstä. Hän pääsi vapaalle jalalle vuoden 2017 syksyllä istuttuaan yhdeksän vuotta. Tänä vuonna Simpson täyttää 71 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?