Ulkomaat

Fukushiman tragedian jälkipyykillä on kova hinta: ”Tuntuu kuin olisimme vankilassa”

Julkaistu:

Japani
Valtava tsunamimuuri erottaa ihmiset merestä.
Koillis-Japaniin rakennettiin vuoden 2011 maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä valtavia muureja, jotka ovat tehneet paikallisen väestön elämästä sietämätöntä.

12,5-metrinen betonimuuri korvasi nelimetrisen aallonmurtajan, joka petti seitsemän vuoden takaisessa katastrofissa. Asiantuntijoiden mukaan muuri suojaisi asukkaita uudelta jättitsunamilta.

Muureja on rakennettu vajaan 400 kilometrin verran, ja ne ovat tulleet maksamaan noin kymmenen miljardia euroa.


– Tuntuu kuin olisimme vankilassa, vaikka emme ole tehneet mitään pahaa, 52-vuotias kalastaja Atsushi Fujita sanoo.

– Mielestäni emme tarvitse merimuuria. Jos näkisimme aallon, voisimme huutaa ”Juoskaa”. Mutta nyt emme näe muurin takia mitään, pohtii Mitsuko Fujisawa, 70.

Katastrofin jälkeen jotkin paikkakunnat ovat kieltäneet rakentamisen lähelle rannikkoa ja siirtäneet asukkaita korkeammalle sisämaahan.


Alun perin moni piti muureja hyvänä ajatuksena, mutta yhä useamman suhtautuminen niihin on muuttunut kriittisemmäksi. Joidenkin mielestä niihin käytetty raha on kaikesta muusta pois, ja toiset puolestaan uskovat muurien olevan vahingoksi turismille.

– Noin 50 vuotta sitten tulimme tänne lasten kanssa ja nautimme ajeluista kauniin meren ja lahtien äärellä. Nyt siitä ei ole enää jälkeäkään, Japanin keskiosassa asuva Reiko Iijima murehtii.

– Kaikki täällä ovat eläneet meren kanssa, sukupolvien ajan. Muuri erottaa meidät, ja se on sietämätöntä, säestää tonnikalayritystä johtava Sotaro Usui.

Tsunamissa ja maanjäristyksessä kuoli tai katosi noin 18 500 ihmistä. Fukushima Daiichi -ydinvoimala sai tsunamin seurauksena vakavia vaurioita.

Onnettomuuden seurauksena yli 63 000 joutui jättämään kotinsa noin 20 kilometrin säteellä Fukushimasta. Heistä noin puolet on yhä evakossa, kirjoittaa Financial Times.


Lähde: Reuters

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt