Peruskorjaus vai täystuho? Monrepos’n puiston hakkuu sai ihmiset vetoamaan Putiniin ja Niinistöön – 2500 puuta kumoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Peruskorjaus vai täystuho? Monrepos’n puiston hakkuu sai ihmiset vetoamaan Putiniin ja Niinistöön – 2500 puuta kumoon

Monrepos’n puiston hakkuut ovat kauhistuttaneet Viipurissa.

Julkaistu: 11.3.2018 13:26, Päivitetty 25.4.2018 8:09

Suurilla hakkuilla alkanut puiston kunnostus Viipurissa herättää pelkoa puiston lopullisesta tuhosta.

Skandaalinkäryisesti lokakuussa Viipurissa käynnistynyt Monrepos’n puiston restaurointi on saanut puiston lopullista tuhoa pelkäävät vetoamaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, ja Suomessa Sauli Niinistöön enempien tuhojen estämiseksi.

Restauroijat vakuuttavat töiden sujuvan mallikkaasti, mutta monet asiantuntijat haluavat keskeyttää salamyhkäisiin suunnitelmiin perustuvat työt, arvioida tuhot ja pelastaa Nicolayn suvun 1700-luvun lopulla perustaman puiston.

Urakoitsijana toimiva yhtiö muistuttaa, että tiedot suunnitelmista on esitetty Monrepos’n puisto -luonnonsuojelumuseon virallisilla verkkosivuilla. Urakoitsijan asiantuntijat ovat myös kertoneet asioista joukkotiedotusvälineissä ja suunnitelmia on esitelty yleisötilaisuuksissa.

Kunnostustarpeesta kaikki ovat yhtä mieltä. Yhteensä 161-hehtaarinen puisto on rapistunut vuosikymmenet, ja kartanon pää- ja kirjastorakennus ovat surkeassa kunnossa.

Restauroinnin päärahoittaja on Maailmanpankki venäläisittäin valtavalla, noin 29 miljoonan euron lainalla. Rahalle on ottajia.

  • Alla olevalla videolla kuvaa Monrepos’ta ajalta ennen remonttia.

”Nyt vuorossa ovat Monrepos’n rahat”

Viipurilainen bloggari-toimittaja Andrei Kolomoiski tuntee Viipurin historiallisten kohteiden suojeluun liittyvän korruption ja kähminnän – Alvar Aallon kirjastonkin remontti aiheutti skandaalin ja oikeudenkäyntejä.

– Nyt vuorossa ovat Monrepos’n rahat, arvioi Kolomoiski pessimistisesti.

Eniten hätää on herättänyt 2 500 puun kaataminen puiston ydinalueelta. Esimerkiksi ikonista, satoja vuosia vanhaa mäntyä rannassa Neptunuksen temppeli -huvimajan vieressä ei enää ole. Ainakaan kaikki sairaiksi väitetyt puut eivät olleet kaatamisen tarpeessa.

Kauhistusta ovat herättäneet myös herkässä puistomiljöössä mylläävät raskaat telaketjukaivurit, traktorit ja kuorma-autot.

Punainen rasti on merkki kaadettavasta puusta.

Hätääntyneet venäläiset vedonneet Niinistöön

Aalto-yliopiston dosentin Eeva Ruoffin, historiantutkijan ja Monrepos-asiantuntijan, mukaan yksi monista ongelmista ovat helmikuussa kaivinkoneilla tehdyt monimetristen lehmusten siirtoistutukset rannan lehmuskujan uudistamiseksi.

– Ne ovat liian suuria siirrettäviksi. Juuret katkeavat, ja puut kuolevat.

Pääportin luo tuleva hedelmätarha taas on historiallisesti falski, sillä sellaista ei Nicolayn perheen kirjeiden tai muiden dokumenttien perusteella ole koskaan ollut Monrepos’ssa.

– Se on ihan hatusta otettu, Ruoff sanoo.

Urakoitsijana olevan yhtiön mukaan hedelmätarha on kuitenkin ollut aikoinaan olemassa.

Puiden ytimeen noussut lahottajasieni on tuhonnut monia puita puistossa.

Monrepos’n puolesta hätääntyneet venäläiset ovat vedonneet Vladimir Putinin ohella nyt myös Suomen presidenttiin Sauli Niinistöön, jotta tämä Venäjän johdon kanssa pelastaisi maiden yhteiseen kulttuuriperintöön kuuluvan puiston.

Andrei Kolomoiskin laatiman vetoomuksen julkaisi rakennussuojelun ja kulttuuriympäristöjen vaalimiseen erikoistuneen maailmanlaajuisen asiantuntijajärjestön Icomosin Pietarin-osasto.

– Olen iloinen, että he ovat kääntyneet Niinistön puoleen, sanoo Icomosin Suomen-osaston puheenjohtaja Margaretha Ehrensvärd.

Hänen mukaansa Icomos ei enää voi auttaa Viipuria. Järjestön järein keino käytettiin 2016, kun Icomos julisti Pariisissa Viipurin maailmanlaajuisesti yhdeksi tuhoutumisvaarassa olevista maailmanperintökohteista ja vetosi asiassa Putiniin.

Informaatiosotaa Viipurissa

Monrepos´n restauroinnin pääurakan voittanut, korruptioskandaaleissa ryvettynyt Vozrozhdenie-yhtiö näyttää turvautuvan informaatiosotaan hiljentääkseen arvostelijat.

Yhtiön tekemää 24-minuuttinen Youtube-video Monrepos´n restauroinnista ladattiin verkkoon maaliskuun alussa. Taidokkaasti tehty video pyrkii osoittamaan töiden laadun ja asiantuntevuuden myös ”kansainvälisten asiantuntijoiden” voimin.

Sellaisena esiintyy helmikuussa puistossa vieraillut valkeakoskelainen insinööri Raimo Hovi, jonka kerrotaan olevan Rakennusteollisuus ry:n aluejohtaja. Aluepäällikkönä ollut Hovi on kuitenkin ollut eläkkeellä jo kolme vuotta.

– En esittäytynyt Rakennusteollisuuden edustajaksi, huomauttaa Hovi.

Hän oli Viipurissa Finedu-koulutussäätiön hallituksen jäsenenä tapaamassa venäläisiä koulutusyhteistyökumppaneita.

– Monrepos-kierros oli vain oheisohjelmaa.

Hovi sanoo Vozrozhdenien esittelemien suunnitelmien kuulostaneen fiksuilta.

Hovi oli hämmästynyt suuresta määrästä kuvaajia ja toimittajia, joista ei ollut puhetta etukäteen.

– Haastattelupyyntö tuli täytenä yllätyksenä.

Video kuitenkin antaa ymmärtää Hovin tulleen Monrepos´hon varta vasten. Vozrozhdenien edustaja sanoi Hoville haastattelun tulevan yhtiön sisäiseen mainoskäyttöön.

”Hovi ei ollut vaikuttunut vain suunnitelmien laadukkaasta dokumentoinnista, vaan arvosti korkealle myös töiden laadun ja ratkaisut puiston ekosysteemin palauttamiseksi”, kertoo video.

Urakoitsijana toimiva yhtiö itse korostaa, että se on toiminut Venäjän lainsäädännön mukaisesti eikä sitä ole tuomittu oikeudessa.

Juttua täydennetty 25.4. klo 8.09: lisätty urakoitsijana toimivan yhtiön näkemykset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?