Pilvi, Pälvi

Ulkomaat

Peruskorjaus vai täystuho? Monrepos’n puiston hakkuu sai ihmiset vetoamaan Putiniin ja Niinistöön – 2500 puuta kumoon

Julkaistu:

Maailmanperintö
Suurilla hakkuilla alkanut puiston kunnostus Viipurissa herättää pelkoa puiston lopullisesta tuhosta.
Skandaalinkäryisesti lokakuussa Viipurissa käynnistynyt Monrepos’n puiston restaurointi on saanut puiston lopullista tuhoa pelkäävät vetoamaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, ja Suomessa Sauli Niinistöön enempien tuhojen estämiseksi.

Restauroijat vakuuttavat töiden sujuvan mallikkaasti, mutta monet asiantuntijat haluavat keskeyttää salamyhkäisiin suunnitelmiin perustuvat työt, arvioida tuhot ja pelastaa Nicolayn suvun 1700-luvun lopulla perustaman puiston.

Kunnostustarpeesta kaikki ovat yhtä mieltä. Yhteensä 161-hehtaarinen puisto on rapistunut vuosikymmenet, ja kartanon pää- ja kirjastorakennus ovat surkeassa kunnossa.

Restauroinnin päärahoittaja on Maailmanpankki venäläisittäin valtavalla, noin 29 miljoonan euron lainalla. Rahalle on ottajia.
 • Alla olevalla videolla kuvaa Monrepos’ta ajalta ennen remonttia.

”Nyt vuorossa ovat Monrepos’n rahat”

Viipurilainen bloggari-toimittaja Andrei Kolomoiski tuntee Viipurin historiallisten kohteiden suojeluun liittyvän korruption ja kähminnän – Alvar Aallon kirjastonkin remontti aiheutti skandaalin ja oikeudenkäyntejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nyt vuorossa ovat Monrepos’n rahat, arvioi Kolomoiski pessimistisesti.

Eniten hätää on herättänyt 2 500 puun kaataminen puiston ydinalueelta. Esimerkiksi ikonista, satoja vuosia vanhaa mäntyä rannassa Neptunuksen temppeli -huvimajan vieressä ei enää ole. Ainakaan kaikki sairaiksi väitetyt puut eivät olleet kaatamisen tarpeessa.

Kauhistusta ovat herättäneet myös herkässä puistomiljöössä mylläävät raskaat telaketjukaivurit, traktorit ja kuorma-autot.


Hätääntyneet venäläiset vedonneet Niinistöön

Aalto-yliopiston dosentin Eeva Ruoffin, historiantutkijan ja Monrepos-asiantuntijan, mukaan yksi monista ongelmista ovat helmikuussa kaivinkoneilla tehdyt monimetristen lehmusten siirtoistutukset rannan lehmuskujan uudistamiseksi.

– Ne ovat liian suuria siirrettäviksi. Juuret katkeavat, ja puut kuolevat.

Pääportin luo tuleva hedelmätarha taas on historiallisesti falski, sillä sellaista ei Nicolayn perheen kirjeiden tai muiden dokumenttien perusteella ole koskaan ollut Monrepos’ssa.

– Se on ihan hatusta otettu, Ruoff sanoo.


Monrepos’n puolesta hätääntyneet venäläiset ovat vedonneet Vladimir Putinin ohella nyt myös Suomen presidenttiin Sauli Niinistöön, jotta tämä Venäjän johdon kanssa pelastaisi maiden yhteiseen kulttuuriperintöön kuuluvan puiston.

Andrei Kolomoiskin laatiman vetoomuksen julkaisi rakennussuojelun ja kulttuuriympäristöjen vaalimiseen erikoistuneen maailmanlaajuisen asiantuntijajärjestön Icomosin Pietarin-osasto.

– Olen iloinen, että he ovat kääntyneet Niinistön puoleen, sanoo Icomosin Suomen-osaston puheenjohtaja Margaretha Ehrensvärd.

Hänen mukaansa Icomos ei enää voi auttaa Viipuria. Järjestön järein keino käytettiin 2016, kun Icomos julisti Pariisissa Viipurin maailmanlaajuisesti yhdeksi tuhoutumisvaarassa olevista maailmanperintökohteista ja vetosi asiassa Putiniin.


Informaatiosotaa Viipurissa

Monrepos´n restauroinnin pääurakan voittanut, korruptioskandaaleissa ryvettynyt Vozrozhdenie-yhtiö näyttää turvautuvan informaatiosotaan hiljentääkseen arvostelijat.

Yhtiön tekemää 24-minuuttinen Youtube-video Monrepos´n restauroinnista ladattiin verkkoon maaliskuun alussa. Taidokkaasti tehty video pyrkii osoittamaan töiden laadun ja asiantuntevuuden myös ”kansainvälisten asiantuntijoiden” voimin.

Sellaisena esiintyy helmikuussa puistossa vieraillut valkeakoskelainen insinööri Raimo Hovi, jonka kerrotaan olevan Rakennusteollisuus ry:n aluejohtaja. Aluepäällikkönä ollut Hovi on kuitenkin ollut eläkkeellä jo kolme vuotta.

– En esittäytynyt Rakennusteollisuuden edustajaksi, huomauttaa Hovi.

Hän oli Viipurissa Finedu-koulutussäätiön hallituksen jäsenenä tapaamassa venäläisiä koulutusyhteistyökumppaneita.

– Monrepos-kierros oli vain oheisohjelmaa.


Hovi sanoo Vozrozhdenien esittelemien suunnitelmien kuulostaneen fiksuilta.

Hovi oli hämmästynyt suuresta määrästä kuvaajia ja toimittajia, joista ei ollut puhetta etukäteen.

– Haastattelupyyntö tuli täytenä yllätyksenä.

Video kuitenkin antaa ymmärtää Hovin tulleen Monrepos´hon varta vasten. Vozrozhdenien edustaja sanoi Hoville haastattelun tulevan yhtiön sisäiseen mainoskäyttöön.

”Hovi ei ollut vaikuttunut vain suunnitelmien laadukkaasta dokumentoinnista, vaan arvosti korkealle myös töiden laadun ja ratkaisut puiston ekosysteemin palauttamiseksi”, kertoo video.

 

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

  2. 2

   Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

  3. 3

   Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

  4. 4

   Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

  5. 5

   Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  2. 2

   Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

  3. 3

   Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

  4. 4

   Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

  5. 5

   Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää