Asiantuntijat: Vakoojilla on yhteinen ”etiketti” – Jos Venäjä määräsi Skripalin murhattavaksi, syyllistyi se pahaan rikkeeseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Vakoojilla on yhteinen ”etiketti” – Jos Venäjä määräsi Skripalin murhattavaksi, syyllistyi se pahaan rikkeeseen

Vakoilijavaihdossa vapautettu Sergei Skripal oli ”herrasmiessopimuksen” mukaan koskematon.

9.3.2018 14:59

Jotkut vakoilumaailman asiantuntijat ovat seuranneet hämmentyneinä Britanniassa myrkytetyn entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin tapausta. Tutkinta on pahasti kesken, mutta alusta lähtien on esitetty epäilyjä, että hermomyrkkyä saanut Skripal olisi joutunut entisten venäläiskollegojensa murhayrityksen kohteeksi rangaistuksena maanpetturuudesta.

Mikäli näin on, kyseessä olisi monin tavoin poikkeuksellinen tapaus. Eikä vähiten siksi, että Skripalin uskottiin olevan turvassa maanpakolaisuudessa.

– Näyttää siltä, että vakoilumaailman vanhaa etikettiä on rikottu, venäläisiin tiedustelupalveluihin perehtynyt brittitutkija Mark Galeotti kirjoitti Moscow Times -lehdessä aiemmin tällä viikolla.

Poliisin ajoneuvo parkeerattuna Englannin Salisburyssä talon eteen, jossa Sergei Skripal asuivat. Molemmat saivat hermomyrkkyä.

Skripal on entinen GRU-eversti, joka ryhtyi kaksoisagentiksi ja kavalsi kollegoitaan Britannian MI6:lle. Hän tunnusti ja sai Venäjällä 13 vuoden tuomion, josta hän ehti istua neljä vuotta ennen vapautumistaan.

Keskeistä on se, miten Skripal vapautui: presidentti Dmitri Medvedev armahti hänet virallisesti, ja hän pääsi länteen Yhdysvaltojen kanssa sovitussa vakoojavaihdossa. Vaihtokaupat ovat jo kylmän sodan ajoilta tuttu tapa järjestellä asioita, jotta vakoilusta kiinni jääneet pääsevät jatkamaan elämäänsä eikä heitä jätetä oman onnensa nojaan.

Tällaisissa tapauksissa kirjoittamaton sääntö on, että nämä ihmiset ovat myös ”koskemattomia”.

– Vakoiluorganisaatiot yrittävät ylläpitää herrasmiessopimusta, että näille ihmisille ei kosteta, sanoi Business Insiderin haastattelema RUSI-ajatushautomon kansainvälisten asioiden johtaja Jonathan Eyal.

Periaatteen taustalla on varmistaa toisaalta myös omien turvallisuus. Jos vaihdettujen vakoojien perään lähdettäisiin jälkeenpäin, silloin riskeerattaisiin, että myös toinen osapuoli voisi kostaa.

Skripalin tapauksessa oli riskeerattu myös se, että kukaan ei enää haluaisi tulevaisuudessa tehdä vakoojavaihtoja Venäjän kanssa.

Jos Venäjä paljastuisi Skripalin murhan järjestelijäksi, toiminnan taustalla pitäisikin olla erittäin painavia syitä. Eyalin mukaan Venäjällä olisi pitänyt esimerkiksi tietoa, että Skripal olisi yhä työskennellyt paljastaakseen Venäjän valtiosalaisuuksia tai ulkomailla toimivia agentteja.

Sergei Skripal ennen armahtamistaan vuonna 2006.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?