Miten hermomyrkky levisi sivullisiin? Kolme avointa kysymystä ex-vakooja Sergei Skripalin myrkytystapauksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miten hermomyrkky levisi sivullisiin? Kolme avointa kysymystä ex-vakooja Sergei Skripalin myrkytystapauksesta

Julkaistu: 9.3.2018 13:42

Tutkijat ovat tunnistaneet myrkyn, mutta tietoa ei vielä julkaista.

Venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayritys on yhä täynnä avoimia kysymyksiä.

Skripal, 66, ja hänen tyttärensä Julia Skripal, 33, löydettiin viime sunnuntaina puistonpenkiltä tajuttomina Ison-Britannian Salisburysta. Britannian hallituslähde kertoi aiemmin Timesille Sergei Skripalin olevan niin huonossa kunnossa, että hän tuskin selviää. Hänen tyttärensä kunto näyttää hivenen paremmalta.

Vastaterrorismiyksikkö otti jutun tutkintavastuun tiistaina. Keskiviikkona poliisi vahvisti kokeiden osoittavan, että Salisburyn onnettomuuden uhrit saivat elimistöönsä hermomyrkkyä. Tässä vaiheessa on selvää, että myrkytys on ollut tahallinen.

1. Miksi ex-vakooja Sergei Skripal myrkytettiin?

Julkisessa spekulaatiossa on korostettu Skripalin taustaa kaksoisagenttina: Skripal työskenteli Venäjän erittäin salaisessa osassa, sotilastiedustelupalvelu GRU:ssa. Guardianin siteeraamien venäläislähteiden mukaan Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n uskotaan värvänneen hänet palvelukseensa jo vuonna 1995.

Skripal jäi kiinni kaksoisagenttina toimimisesta ja vuonna 2006 oikeudenkäynnissään hän tunnusti luovuttaneensa tietoja kymmenistä länsimaissa toimineista venäläisagenteista MI6:lle.

Skripal sai 13 vuoden vankeustuomion. Hänen armahdettiin vuonna 2010 ja hän siirtyi Britanniaan vakoojavaihdon yhteydessä.

Paikalliset kuvailevat häntä kohteliaaksi mieheksi, joka vietti aikaansa pubeissa ja harrasti raaputusarpoja. Näyttää siltä, että hän halusi elää matalalla profiililla, mutta ei silti esimerkiksi muuttanut nimeään.

Mikäli Venäjällä on jotain tekemistä Skripalin tapauksen kanssa, turvallisuuspalvelu FSB tunnetaan eräästä periaatteestaan; petturit kuolevat, eikä heidän rikostaan unohdeta koskaan. Toisaalta Skripal on saattanut jatkaa vakoilua, mutta tästä ei ole näyttöä.

Palomiehet poistavat hermomyrkkyä tapahtumapaikalta Salisburyssä Isossa-Britanniassa.

Sergei ja Yulia Skripal taistelevat hengestään sairaalassa Salisburyssä.

2. Mikä myrkky on kyseessä?

Kaikkiaan 21 ihmistä on hoidettu sairaalassa mahdollisen hermomyrkkyaltistuksen vuoksi.

Poliisi julkisti keskiviikkona, että tutkijat ovat tunnistaneet myrkyn, mutta tietoa ei vielä julkaista. Myrkyn alkuperää jäljitetään parhaillaan. Sen valmistusmaan ja -laboratorion uskotaan pian löytyvän, sillä se on harvinaista laatua.

Tiedetään, että kyseessä on hermokaasu ja tahallinen myrkytys. Tutkintaa lähellä oleva lähde kertoo BBC:lle, että kyseessä ei ole sariinikaasu tai VX-hermomyrkky vaan näitä harvinaisempi aine.

Kaikki hermokaasut ovat puhtaimmassa muodossaan värittömiä orgaanisia fosforinesteitä. Aines hajaantuu herkästi ympäristöön, joten se selittää tartunnat. Toiset hermokaasut jäävät kiinni tekstiileihin, joissa jäämät voivat säilyä pitkään.

Myrkky vaikuttaa nopeasti sisäänhengityksen tai ihohuokosten kautta. Nestemäistä muotoa voidaan lisätä myös ruokaan tai juomaan, jolloin oireet viivästyvät.

Myrkky vaikuttaa hermokeskukseen hyvin nopeasti, erityisesti keuhkoihin ja ruoansulatukseen: uhrin on hankala hengittää. Silmät vuotavat. Uhri hikoilee ja vaikutus ruuansulatukseen aiheuttaa oksentelua. Suoliston toiminnan kontrolli häviää. Lihakset kouristelevat. Korkea annos aiheuttaa lihasten ja hermojen lamaantumisen hengityssysteemissä ja voi tappaa uhrin ennen kuin muut oireet ehtivät kehittyä.

Ihminen voi jäädä henkiin hermomyrkystä, jos hoito vasta-aineilla aloitetaan ajoissa, sanoi asiantuntija IS:lle.

Sisäministeri Amber Rudd vieraili tapahtumapaikalla 9. maaliskuuta.

3. Mitä tästä voi seurata?

Tapauksen ympärillä liikkuu runsaasti spekulaatioita. Iso-Britannian sisäministeri Amber Rudd on pyytänyt kaikkia ”laittamaan jäitä hattuun” poliisitutkinnan ajaksi. Syyttävä sormi on osoittanut brittilehdistössä Venäjää.

Venäjä on kieltänyt syyllisyytensä. Se on myös tarjonnut apua tapauksen selvittämiseksi.

Jos Salisburyn myrkkyiskun tutkinta osoittaa Venäjän syylliseksi, on edessä uusi syvä diplomaattinen kriisi. On epäselvää, mikä olisi EU:n ja sitä kautta Suomen osuus kriisissä. On mahdollista, että EU:n ja Suomen olisi annettava Britannialle täysi tukensa.