Putinilta hyytävä ydinasekommentti televisiossa: ”Miksi tarvitsisimme maailmaa, jos siellä ei olisi Venäjää?”

Vladimir Putin kertoo tuoreessa haastatteluohjelmassa, missä tilanteessa hän olisi valmis käyttämään ydinasetta.

8.3.2018 17:12

Venäjän presidentti Vladimir Putin antaa ymmärtää tuoreessa Maailmanjärjestys 2018 -ohjelmassa, että hän ei epäröisi tosipaikan tullen käyttää ydinasetta.

Putin muistuttaa ohjelman toimittajalle Vladimir Solovjoville ensin, että ”me emme tätä aloittaneet”. Tällä Putin viittaa siihen, että maailman ensimmäinen atomipommi kehitettiin Yhdysvalloissa ja Yhdysvallat myös on käyttänyt ydinpommia.

– Me emme ole koskaan käyttäneet ydinasetta, mutta Yhdysvallat on käyttänyt Japania vastaan.

– Yhdysvallat teki sen, ja missä ovat takuut siitä, ettei se toistu? Putin kysyy ohjelmassa dramaattisen taustamusiikin säestämänä.

Putinin mukaan Venäjä on valmis käyttämään ydinasetta siinä tapauksessa, että hyökkäyksestä varoittava järjestelmä havaitsee vihollisen laukaisseen ohjuksen, jonka taistelukärkien lasketaan putoavan tietyllä kellonlyömällä Venäjän maaperälle.

– Jos joku on päättänyt tuhota Venäjän, niin meille syntyy laillinen oikeus vastata, Putin sanoo.

Putin antaa samaan hengenvetoon myös ymmärtää, että Venäjän vastaus tulisi olemaan niin massiivinen, että koko maailma olisi tuhon oma.

– Kyllä, siitä tulee ihmiskunnalle maailmanlaajuinen katastrofi ja koko maailmalle tulee katastrofi. Mutta Venäjän kansalaisena ja Venäjän valtion johtajana haluan asettaa kysymyksen: miksi me tarvitsisimme sellaista maailmaa, jossa ei olisi Venäjää? Putin kysyy itsevarma ilme kasvoillaan.

Putinin retorinen kysymys on dramatisoitu ohjelmaan erityisen huolella. Katsojalle näytetään pitkään lähikuvaa Putinista, joka pitää paljonpuhuvan tauon ikään kuin varmistaakseen, että hänen ilmaan heittämänsä kauhukuva iskeytyy varmasti kuulijan mieleen ja sulkee sitten silmänsä kevyen olankohautuksen säestämänä.

Putinin ydinaseuho on suoraa jatkoa hänen viikko sitten pitämälleen linjapuheelle, josta hän käytti poikkeuksellisen suuren ajan ylpeilläkseen Venäjän kehittämillä uusilla ydinaseilla. Putinin mukaan Venäjällä on jo nyt olemassa sellaisia ydinaseita, joita ei ole kenelläkään muulla ja joita mitkään olemassa olevat ohjuspuolustusjärjestelmät eivät voi torjua.

Miroporjadok 2018 -ohjelma on reilut puolitoista tuntia kestävä, hyvin taitavasti dramatisoitu propagandadokumentti Putinista. Ohjelmassa Putinissa piirretään kuvaa maailman vastuullisimpana ja vahvimpana johtajana, joka tekee pyyteettömästi kaikkensa Venäjän kansan parhaaksi.

Haastatteluohjelma on selvästi tehty osaksi Putinin virallista vaalikampanjaa vauhdittamaan hänen voittoaan maaliskuun 18. päivän presidentinvaaleissa. Ohjelmassa vilahtaa kuvia myös Putinin tapaamisesta presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?