Ulkomaat

IS Tanskassa: Tällainen oli Kim Wallin viimeinen viesti poikaystävälleen – seuraa Peter Madsenin oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Julkaistu:

Syytetty myöntää ruumiin paloittelun muttei tappamista.
Tanskassa alkaa tänään oikeudenkäynti keksijä Peter Madsenia vastaan. Häntä syytetään ruotsalaistoimittaja Kim Wallin raa’asta murhasta viime vuonna. Syyttäjä vaatii Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta.

Useasti kertomustaan tapahtumista muuttanutta Madsenia syytetään myös seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.
  • Ilta-Sanomien toimittaja Anna Nuutinen on paikalla Kööpenhaminan käräjäoikeudessa, toimittaja Jari Alenius seuraa tapahtumia hetki hetkeltä Suomesta käsin. Hetki hetkeltä -seuranta tämän kappaleen alla, ylempänä Anna Nuutisen videoraportti käräjäoikeuden edestä.

Päätapahtumat

Madsenin kuuleminen on ohi

Madsenin kuuleminen päätyy

Madsen: Elämäni kauheimmat minuutit

Peter Madsen puhuu

Madsen ääneen iltapäivällä?

Näytä lisää(22 kpl)

Ilta-Sanomien liveseuranta paikan päältä päättyy tämän päivän osalta. Madsenin tapauksen käsittelyyn on varattu kaikkiaan 12 istuntopäivää, joista viimeinen on huhtikuun loppupuolella.

Madsenin kuuleminen on ohi

Peter Madsenin kuuleminen on ohi. Tässä kuulemisessa keskityttiin mahdolliseen motiiviin eli siihen, liittyikö Kim Wallin surmaamiseen ja silpomiseen jotain seksuaalista. Madsen on kiistänyt tämän jyrkästi ja hän on ollut selvästi ärsyyntynyt syyttäjän esittämistä kysymyksistä.

Madsenin kuuleminen päätyy

Istunto lähestyy loppuaan. Tuomarin mukaan oikeudenkäyntiä tullaan jatkamaan suljetuin ovin siinä vaiheessa, kun todistajia kuullaan. Tällä on tarkoitus suojata heidän henkilöllisyytensä.

Madsen myöntyy ärtyneensä

Madsen myöntää ärtyvänsä syyttäjään, koska tämä kyselee niin paljon seksistä. Hänen mukaansa kyse ei ollut mistään sellaisesta.

Syyttäjä kysyy nyt Madsenilta suoraan, saiko Madsen Wallin ruumiin hävittämisestä jonkinlaista seksuaalista mielihyvää.

- Hän ei ollut enää elävä ihminen. Siinä ei ollut mitään seksuaalista. Halusin vain saada hänet laidan yli.

Tuomari kysyy Madsenilta

Tuomari kysyy, inspiroituiko Madsen väkivaltavideoista. Madsen vastaa, että hänellä on tietämystä fysiologiasta.

Madsen: "Se oli vain fantasiaa"

Syyttäjä kysyy selitystä Madsenin lähettämille tekstiviesteille, joissa hän kuvailee fantasioitaan, joissa nainen siepataan ja sidotaan.

- Kyllä, olen kirjoittanut sellaista. Mutta se oli pelkkää fantasiaa. Sellaiset fantasiat ovat yleisempiä kuin haluaisitte uskoa, sanoo Madsen.

Viestinvaihtoa toisen naisen kanssa

Syyttäjää nostaa edille Madsenin viestinvaihdon toisen naisen kanssa ennen Wallin surmaa. Viesteissä Madsen kertoo sitovansa naisen tiukasti ja käsittelevänsä tätä sitten grillivartaalla. Madsenin mukaan kyseessä oli yhteinen fantasia.

Sitomisjälkiä oli muun muassa Wallin ranteissa ja nilkoissa.

Selittelee sitomisjälkiä

Madsen väittää sitoneensa Wallin, kun hän yritti nostaa ruumista kokonaisena ulos sukellusveneestä. Tämä selittää hänen mukaansa ruumiista löytyneet jäljet.

Oikeudenkäynnissä käsitellään Madsenin seksuaalisia mieltymyksiä siksi, koska niillä on merkitystä motiivin kannalta. Poliisi löysi hänen tietokoneeltaan muun muassa kidutuspornovideoita, jotka ovat syyttäjän mukaan autenttisia. Onkin epäilys, että Madsen olisi kiduttanut sidottua Wallia ennen tämän kuolemaa.

Madsen ärsyyntyy seksikysymyksistä

Madsen kuvailee Wallia ”jännittäväksi persoonaksi” ja kritisoi syyttäjää siitä, että tämä yrittää tehdä Wallista seksiobjektia. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut kiinnostunut naisesta eroottisessa mielessä. Kysymykset seksistä tuntuvat ärsyttävän Madsenia.

Pääkohtien kertaus: Peter Madsen on tanskalainen 47-vuotias keksijä. Häntä syytetään 30-vuotiaan ruotsalaistoimittaja Kim Wallin murhasta. Wall lähti elokuussa 2017 tutustumaan Madsenin sukellusveneeseen Nautilukseen ja sille reissulle hän katosi. Wallin paloiteltu ruumis löydetiin myöhemmin merestä ja murhatutkinta käynnistyi. Syytteiden mukaan Madsen paitsi surmasi Wallin, myös käytti tätä seksuaalisesti hyväkseen.

Syyttäjä kysyy seksuaalisesta kontaktista

Madsen kiistää seksuaalisen kontaktin Walliin. Madsenin mukaan hän on kiinnostunut vain halukkaista naisista. Madsen muistuttaa, että Wall oli työtehtävissä sukellusveneessä toimittajana.

- Kaikki se oli niin kauheaa, sanoo Peter Madsen tapahtumista. Hän kertoo olevansa yhä itsetuhoinen tapahtumien vuoksi.

Madsen kertoo harkinneensa itsemurhaa

Madsen kertoo olleensa pinnan alla lähellä itsemurhan tekemistä. Hän kertoo kantaneensa ruumiin konehuoneeseen ja käyneensä tämän jälkeen nukkumaan.

- On vaikeaa yrittää siirtää kuollutta ihmistä mihinkään, perustelee Madsen ruumiin paloittelua. 47-vuotias keksijä pitäytyy versiossa, jossa ruotsalaistoimittaja Kim Wall kuoli hänen sukellusveneessään häkämyrkytykseen. Näin ollen hän myöntää hautarauhan rikkomisen, mutta kiistää pääsyytteen, henkirikoksen. Wallin kuolema oli tapaturmainen, sanoo Madsen.

Madsen kertoo olleensa Wallin kuoleman jälkeen tilanteessa, jossa hän ei halunnut enää elää. Hän väittää olleensa psykoottisessa tilassa ja yrittäneensä heivata ruumiin ensin mereen kokonaisena. Kun se ei onnistunut, hän luovutti ja jatkoi matkaa elottoman Wallin maatessa messissä.

Madsenin mukaan on mahdotonta ymmärtää, kuinka kauhea tilanne oli, kun hän ei voinut ohjata sukellusvenettä kunnolla. Hän kertoo ajatelleensa, että Wallin vanhemmille olisi helpompaa, jos tämä olisi kuollut painavan luukun alle jäädessään kuin epäpuhtaan ilman myrkyttämänä. Tällä hän perustelee tarinansa muuttumista.

Madsen pysyy viimeisimmässä versiossaan

Madsen pysyy siis edelleen tarinansa viimeisimmässä versiossa, jonka mukaan Wall kuoli hiilidioksidipitoisen ilman myrkyttämänä.

Madsen: Elämäni kauheimmat minuutit

Madsen kuvailee nyt tapahtumia, jotka hänen mukaansa johtivat Kim Wallin kuolemaan.

Madsen kertoo menneensä veneen kannelle teknisen vian vuoksi ja sulkeneensa luukun takanaan hetkeksi. Sitten hänen mukaansa sukellusveneeseen oli moottorien käytön seurauksena syntynyt alipaine, minkä vuoksi luukku ei enää auennut.

- Kun yritän avata luukkua, alkavat elämäni kauheimmat minuutit. Olen ylhäällä tornissa ja kuulen Kim Wallin huutavan alhaalla, Madsen kertoo.

Madsenin mukaan tilanne kesti useita minuutteja eikä hän saanut selitettyä Wallille kuinka sammuttaa moottorit, jolloin ongelma voisi korjaantua. Lopulta sukellusveneen kaksi moottorit sammuivat peräjälkeen.

Madsen selittää että kun hän lopulta sai luukun auki, sisältä tulvahti lämmintä ilmaa. Hän laskeutui alas ja silloin hän sanoo löytäneensä Kim Wallin elottomana.

- Kuten olen selittänyt, yritän elvyttää hänet. Tunnustelen hänen pulssiaan mutta en löydä sitä.

Madsenin mukaan sisällä on niin huono ilma, että hänen on välillä mentävä ulos. Siksi Kim Wallin elvyttäminen ei onnistu.

Madsen puhuu onnettomuudesta

Madsenin mukaan Wallin kuolemaan johtanut onnettomuus on ”tarinan tärkein osa”. Hän kertoo, että sukeltaessa käytetään moottoreita ja paineistettua ilmaa, mutta jotakin meni hänen mukaansa vikaan sen jälkeen, kun hän poistui konehuoneesta.

Salissa olevien toimittajien kuvailujen mukaan oikeuden puheenjohtaja on joutunut pyytämään Madsenia puhumaan hitaammin ja selvemmin. Madsen vaikuttaa ajoittain kiihtyneeltä syyttäjän tenttauksessa.

Madsenin ääni särkyy

Madsen kuulostaa Wallista puhuessaan hetken aikaa siltä, kuin olisi alkamassa itkeä. Hän pyytää anteeksi.

Tässä tanskalaisen Ekstra Bladetin seurantajutussa on etukäteen laadittu grafiikka siitä, miten henkilöt on sijoiteltu oikeussalissa. Poikkeuksena grafiikkaan on se, että Madsenin asianajaja istuu salissa hänen vieressään.

Madsen: Wall oli hyvää seuraa

Madsen kuvailee Kim Wallia sukellusveneellä näin:

- Hän oli hyvää seuraa, hän oli utelias ja esitti paljon kysymyksiä ja minulla oli paljon kerrottavaa.

Madsenin mukaan sukellusveneretken piti olla varsin lyhyt, mutta aikaa kului hänen huomaamattaan enemmän oli oli suunniteltu.

Madsen kiistää kiihottuvansa eroottisesti väkivaltafilmeistä. Hän selittää, että ne vaikuttavat häneen "emotionaalisesti".

Aftonbladetin mukaan syyttäjä tarttuu lausuntoon ja kysyy, miten Madsen puhuu koko ajan tunteistaan omalla kohdallaan, mutta ei Kim Wallin kohdalla. Madsenin mukaan hän on ajatellut Kim Wallin perhettä tapauksen jälkeen.

Madsen väistelee syyttäjän kiusallisia kysymyksiä

Expressenin mukaan syyttäjä haluaa tietää, joutuiko siemenneste Madsenin alushousuihin samana päivänä, kun hän teki netissä hakuja väkivaltaisille sivustoille. Madsen sanoo ettei tiedä.

Syyttäjä kysyy myös, miksi Madsen katsoi videon naisen tappamisesta ja kaulan katkaisemisesta. Madsen sanoo palaavansa asiaan myöhemmin.

Syyttäjä tiedustelee Madsenilta, oliko tämä kutsunut muista naisia sukellusveneelleen. Madsen vastaa, että tekniset asiat kiinnostavat miehiä enemmän, mutta hän oli ollut yhteydessä myös kolmeen muuhun naiseen ennen Kim Wallin tapaamista. Naiset olivat myös olleet kiinnostuneita sukelusvenematkasta.

- On tärkeää kutsua myös naisia, muuten sukellusveneen ja laboratorioni ympärillä on vain miehiä, Madsen sanoo.

Kuvaaminen tanskalaisoikeudessa on kielletty, mutta salissa on piirtäjiä, jotka kuvaavat tilannetta.

Puhe siirtyy Madsenin taloustilanteeseen

Madsen kertoo, että on kallista elää kuten hän, kun syyttäjä kysyy, onko hänellä puutetta rahasta. Keksijä kertoo panevansa kaikki tulonsa rakettiprojektiinsa ja elävänsä niukasti muun muassa nukkuen verstaallaan.

Varsinaisessa oikeussalissa oleva Aftonbladetin toimittaja kuvaili Madsenin todistusta alkuun rauhalliseksi, mutta sitten hänen puhenopeutensa ja äänen tasonsa oli kohonnut ja hän oli alkanut liikuttaa oikeaa jalkaansa. Siinä vaiheessa puolustusasianajaja pyysi lyhyttä taukoa, mutta nyt oikeudenkäynti jatkuu taas.

Tauko ohi

Syyttäjä kysyy Madsenilta, oliko hän yhteydessä Walliin ennen haastattelua. Madsen myöntää, mutta kertoo, ettei ollut varma, oliko sukellusveneretkelle lähtenyt nainen sama Kim kuin se, jonka kanssa haastattelusta oli oltu yhteydessä.

Puolustus pyysi hetken taukoa

Madsenin asianajaja pyysi oikeutta pitämään parin minuutin tauon, jotta hän voi puhua hetken päämiehensä kanssa.

Madsen kirjeessään Wallin ystävälle: "Se oli parasta, mitä hän oli koskaan tehnyt"

Madsenin kerrotaan kirjoittaneen Wallin ystävälle, että sukellusvenematka oli parasta, mitä nainen oli koskaan tehnyt.

Tässä IS:n jutussa tarkempi kuvaus, kuinka Madsen aloitti puolustuspuheenvuoronsa oikeudessa.

Tässä IS:n jutussa on osa syyttäjän torstaina esittämistä todisteista Madsenia vastaan.

Madsen kirjoitti Wallin ystävälle kirjeen

Esille nousee kirje, jonka Madsen kirjoitti Wallin toimittajaystävälle vankilasta. "Kirjoitin hänelle että Kim ei ole vihainen", Madsen sanoi. Hän perustelee kirjettä sillä, että halusi lohduttaa Wallin ystävää ja lievittää tämän tuskaa. Syyttäjän mukaan kirjeessä luki: "Pystyn seuraamaan Kimin sielua, ja hän ei ole vihainen".

Syyttäjä kyselee Madsenin seksuaalisista taipumuksista

Madsen myöntää olevansa "siveetön" ihminen ja nauttivansa useista seksuaalisista kontakteista. Hän kuitenkin kiistää olevansa kiinnostunut sadomasokistisesta seksistä. Madsenin mukaan siveettömät ihmiset tapaavat usein paikoissa, joissa sadomasokismia harrastetaan, mutta hän ei ole siitä omien sanojensa mukaan viehättynyt.

Madsen puhuu rauhallisella äänellä

Madsen vaikuttaa olevan rauhallinen syyttäjän puhutellessa häntä. Hän kertoo, ettei halua viettää vankilassa vuosia. Syyttäjä kysyy Madsenilta, onko hänellä jotakin pelättävää.

Madsen perustelee päänkatkaisuvideon katselua

Madsen googlasi 16 tuntia ennen Wallin kuolemaa videoita pään katkaisemisesta. Madsenin mielestä pornografisten videoiden googlailu ei ole kummallista. Hänen mukaansa myöskään siinä ei ole mitään erikoista, että hänen alushousuistaan löytyy siemennnestettä.

Väittää ajatelleensa Wallin vanhempia

Madsen kertoo, ettei aluksi halunnut kertoa Wallin kuolleen, koska ajatteli tämän vanhempia. Omasta tilanteestaan hän sanoo, ettei hänellä ole enää mitään, minkä puolesta taistella.

Madsen vastailee syyttäjän kysymyksiin

Madsen kertoo, ettei tiedä, mitä tapahtui, kun Wall kuoli. Hän vertaa tapahtunutta moottoripyöräonnettomuuteen, jossa kuljettajan takana istuva kuolee, eikä kuljettaja tiedä, mitä tapahtui.

Madsen: Olen syytön

Madsenin ensimmäiset sanat: "Olen syytön Kim Wallin murhaan".

Peter Madsen puhuu

Peter Madsen on asettunut tuomarin edessä olevan pöydän ääreen. Hän aloittaa nyt oman puheenvuoronsa.

Oikeudenkäynti jatkuu

Oikeussalissa kaikki nousevat seisomaan, kun tuomari tulee sisälle.

Madsen ääneen iltapäivällä?

Oikeudenkäynnissä on nyt siis kuultu syyttäjä Jakob Buch-Jepsenin pitkä alkupuheenvuoro, jossa hän esitteli Kim Wallin kuolemaan johtaneen tapahtumaketjun ja keskeiset todisteet, joihin syyttäjä vetoaa. Hän hakee Peter Madsenille elinkautistuomiota murhasta.

Oikeudessa saatiin myös esimakua siitä, mihin koko tapaus todennäköisesti kiteytyy.

Madsenin puolustusasianajaja Betina Hald Engmark muistutti että Wallin lopullista kuolinsyytä ei ole kyetty osoittamaan. Se voi vaikeuttaa syyttäjän pyrkimystä osoittaa teon tarkoituksellisuus, jotta Madsen voitaisiin tuomita murhasta.

Puolustus jatkaa lounastauon jälkeen omaa puheenvuoroaan. Silloin saadaan vastaus myös päivän odotetuimpaan kysymykseen: kertooko Peter Madsen omin sanoin tapahtumista, kuten on uumoiltu, ja miten hän esiintyy.

Madsen on toistaiseksi istunut rauhallisena paikoillaan, kun syyttäjä on maalannut hänestä kuvaa psykopaattina ja kaulankatkaisuvideoita katselevana seksuaalirikollisena.

Tuomarin mukaan oikeus pyrkii päättämään ensimmäisen oikeudenkäyntipäivän Suomen aikaa kello 16.30.

Oikeus vetäytyy tunniksi tauolle

Oikeudenkäynti jatkuu vajaan tunnin kuluttua. Seuranta jatkuu tauon jälkeen.

Puolustus penää kuolinsyyn selvittämistä

Puolustus muistuttaa, että Wallin kuolinsyy ei selvinnyt ruumiinavauksessa varmuudella. Hänen mukaansa on selvitettävä, oliko kuolema tarkoituksella aiheutettu.

Puolustus: Seksuaalirikoksen pitää osoittaa tapahtuneen ennen kuolemaa

Puolustusasianajaja huomauttaa seksuaalirikosta koekevasta syytekohdasta, että syyttäjän pitää osoittaa teon tapahtuneen ennen uhrin kuolemaa.

Asianajaja Betina Hald Engmark kiistää syyttäjän näkemyksen Madsenin yhteistyöhaluttomuudesta. Asianajajan mukaan Madsen on ollut käytettävissä silloinkin, kun hänen ei olisi tarvinnut.

Madsen kiistää myös vaaran aiheuttamisen merellä

Asianajajan mukaan teko tulisi osoittaa tahalliseksi, jotta siitä voitaisiin rangaista. Hän muistuttaa, että tahallisuudella ja huolimattomuudella on eroa.

Asianajaja: Madsen kertoi itse poliisille upottaneensa sukellusveneen tahallaan

Madsenin puolustuksen mukaan murhatuomio vaatisi sitä, että teko osoitetaan ennalta suunnitelluksi. Hänen mukaansa Madsen ei suunnitellut murhaa, vaan hänen tarkoituksenaan oli suorittaa rakettinsa koelaukaisu Bornholmissa viikonlopun aikana. Asianajajan mukaan Madsen kertoi itse poliisille upottaneensa sukellusveneen tahallaan, eikä se tullut esille poliisin tutkimuksissa.

Madsenin tarina pysynyt samana

Asianajajan mukaan Madsenin versio sukellusveneen tapahtumista kuullaan myöhemmin tänään. Hän kertoo, että versio on sama kuin Madsenin lokakuussa kertoma. Ilmeisesti Madsen on siis edelleen sitä mieltä, että Wall kuoli onnettomuudessa.

Asianajaja moittii syyttäjää

Madsenin asianajajan mukaan syyttäjä suuntaa puheensa yleisölle, eikä oikeudelle. Hän muistuttaa, että tapauksesta on kirjoitettu mediaan ympäri maailmaa, mistä on seurannut muun muassa väärinymmärryksiä. Hänen mukaansa oikeussalissa tulisi unohtaa se, mitä tiedotusvälineissä on kerrottu.

Puolustusasianajaja puhuu

Madsenin asianajajan puheenvuoro. Madsen nosti katseensa tietokoneelta ja katsoo nyt asianajajaansa, joka puhuu seisaaltaan.

37 todistajaa

Myöhemmissä istunnoissa kuullaan 37:a todistajaa, joista 29 on syyttäjän kutsumia ja loput puolustuksen todistajia. Yksi todistajista on Wallin poikaystävä, ja useat naiset tulevat todistamaan Madsenin seksuaalisesta käytöksestä.

Psykologisen arvion tulokset julki

Mielentilatutkimuksessa Madsenin on todettu olevan perverssi ja seksuaalisesti poikkeava. Hänellä on tutkimuksen mukaan narsistisia ja psykopaattisia piirteitä. Madsenilla kerrotaan olevan vakavia ongelmia empatiakyvyn suhteen ja hän vaikuttaa psykologien mukaan olevan patologinen valehtelija.

Madsen katseli videota pään leikkaamisesta samana päivänä kuin Wall kuoli

Syyttäjä kertoo videosta, jonka Madsen katseli samana päivänä kuin Wall surmattiin. Videolla nähdään syyttäjän mukaan kuvaa tuntemattomasta nuoresta naisesta, jonka päätä leikataan hitaasti irti.

Tietokoneella järkyttäviä väkivaltavideoita

Madsenin tietokoneelta löytyi myös videoita, joilla syyttäjän mukaan näytetään naisten viiltelyä ja kuristamista. Syyttäjän mukaan videoilla näkyvät tapahtumat ovat aitoja. Lisäksi koneella oli pitkiä tekstejä, joissa kuvaillaan murhia ja kidutusta. Syyttäjän mukaan Madsen oli inspiroitunut ruumiiden leikkelyyn syyllistyneistä historiallisista henkilöistä.

Madsen haki verkosta tietoja viiltelystä ja paloittelusta

Nyt päästiin käsittelemään Madsenin tietokoneen sisältöä. Syyttäjän mukaan Madsen ei halunnut ensin antaa poliisin tutkia tietokonettaan, koska se sisälsi hänen mukaansa yrityssalaisuuksia. Madsen oli tehnyt koneellaan useita verkkohakuja, jotka koskivat viiltelyä ja ruumiin paloittelemista. Yksi hauista koski "pään leikkaamista irti tytöltä".

Lisää löytöjä sukellusveneestä: hiustukkoja, sukkahousut ja housut

Nautiluksen sisältä löytyi mustat housut, joiden Madsen on syyttäjän mukaan kertonut kuuluvan Wallille. Lisäksi sieltä löytyi sukkahousut ja pitkiä hiustukkoja, joista näytettiin myös kuvia.

Sukellusveneestä löytyi hyytynyttä verta

Nyt näytetään lähikuvia sukellusveneen messistä löytyneestä hyytynestä verestä. Lisäksi Wallin verta oli käymälässä.

Wallin käsissä ja jaloissa jälkiä sitomisesta

Syyttäjän mukaan Wallin ranteista ja nilkoista löytyi jälkiä, jotka syyttäjän mukaan osoittavat sen, että nainen oli sidottuna.

Oikeudenkäynti jatkuu

Nyt esillä on kuvia kuormaliinoista, joita löytyi samasta pussista Wallin vaatteiden kanssa. Noin 2,5 sentin levyisiä liinoja oli pussissa neljä. Ne ovat samankaltaisia kuin Wallin torsossa kiinni olleet kuormaliinat.

Varsinainen kuolinsyy jäänee epäselväksi

Kuten jo aiemmin on kerrottu, Kim Wallin varsinainen kuolinsyy on epäselvä ja sellaiseksi se myös jää, ellei Madsen itse tunnusta ja kerro asiasta.

Syyttäjän mukaan Wallin uskotaan kuolleen joko tukehduttamalla tai kaulassa olevaan viiltohaavaan.

Syyttäjän mukaan Peter Madsenin epäillään sitoneen Wallin, kiduttaneen tätä ja käyttäneen tätä seksuaalisesti hyväkseen ennen surmaamista. Ruumiin torsosta on löytynyt pistohaavoja.

Madsenilla oli sukellusveneessä mukanaan saha, veitsi, ruuvimeisseli, köyttä ja putkia. Syyttäjän mukaan oikeudessa kuullaan myöhemmin todistajia, joiden mukaan ne eivät kuuluneet sukellusveneen tavanomaiseen kalustoon. Siksi Madsenin epäillään suunnitelleen murhan.

Rajuja yksityiskohtia esillä oikeudessa

Lue erillinen juttu syyttäjän oikeudessa esittelemistä kuvista tästä.

Tauko

Oikeus vetäytyy tauolle 10 minuutiksi.

Video käsivarren etsinnöistä esillä

Syyttäjä näytti videon, jolla näkyi, kuinka poliisin sukeltajat löysivät Wallin käsivarren merenpohjasta. Videon perusteella käsivarsi oli meressä irrallaan ilman kääreitä.

Madsen lopetti poliisille puhumisen tutkinnan aikana

Syyttäjän mukaan Madsen on kieltäytynyt puhumasta poliisille 14. lokakuuta lähtien.

Madsen katselee tietokoneen näyttöä

Madsen kuuntelee syyttäjän puhetta nojaten leuallaan käsiinsä. Hän katselee edessään olevaa tietokoneen näyttöä.

Saha löytyi merestä, samanlainen oli aiemmin verstaalla

Esillä on kuva merenpohjasta löytyneestä sahasta. Vertailuna esitellään vanhoja kuvia Madsenin verstaalta. Niissä näkyy samankaltainen saha seinällä roikkumassa.

Vaatteet löytyivät muovipussissa merenpohjasta

Nyt esillä on kuva, jossa on merenpohjassa makaava muovipussi. Sen kerrotaan sisältävän Wallin vaatteita ja kengät. Pussissa oli myös kaksi painavaa metalliputken palaa. Syyttäjän mukaan putket ovat samanlaisia kuin ne, joita Madsen on käyttänyt pajallaan.

Ruumiista ei löytynyt Madsenin dna:ta

Wallin ruumiista ei löytynyt jälkiä Madsenin dna:sta. Madsenin alushousuista löytyi siemennestettä.

Ruumista kuvaillaan

Äsken näytettiin kuvia metalliputkista, joita Wallin torsoon oli kiinnitetty. Nyt esillä on piirroskuva, jolla havainnollistetaan torsosta löytyneitä vammoja. Kyse on teräaseella tehdyistä pistoista, joita on erityisesti alapään alueella.

Wallin tekstiviesti alkuperäisessä asussaan

Tässä vielä Kim Wallin viimeinen tekstiviesti poikaystävälleen alkuperäisessä muodossaan. Hän käytti englantia, koska poikaystävä on tanskalainen.

"Im still alive btw,

But going down now,

I love you!!!,

He brought coffee and cookies too"

Syyttäjä: Madsenilla Wallin verta kasvoissaan

Syyttäjän mukaan Madsenia kuultiin välittömästi poliisiasemalla, minkä jälkeen hänet toimitettiin oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin. Syyttäjän mukaan Madsen käyttäytyi tilanteessa rauhallisesti. Esillä on tilanteessa otettu kuva, jossa Madsenilla on pieni haava nenänpielessään. Syyttäjän mukaan hänen kasvoistaan löytyi myös Wallin verta.

Video satamaan saapumisesta

Nyt näytetään video, jolla toimittajat kyselevät Madsenilta satamassa, onko hän kunnossa. Madsen näyttää peukkua. Hetken päästä hän kertoo olevansa hieman surullinen, koska sukellusvene on uponnut. Poliisi kysyy Madsenilta, missä Wall on. Madsen kertoo olleensa sukellusveneessä yksin.

Syyttäjä: Madsen yritti piilotella

Madsenin sanotaan sulkeneen sukellusveneensä transponderin, jotta sitä ei voitaisi seurata. Tätä pidetään yhtenä todisteena häntä vastaan. Veneen liikkeitä on kuitenkin rekonstruoitu esimerkiksi tutkakuvista.

Sukellusveneen reitti selvillä

Tutkinnassa on saatu selvitettyä Nautiluksen reitti, jota oikeudessaa esitellään karttojen avulla. Lisäksi kuullaan hätäkeskusnauhaa, jolla Madsen ilmoittaa teknisestä viasta sukellusveneessä. Madsen sanoo, ettei usko satamaan pääsemisessä olevan ongelmaa. Pelastusviranomaiset pyytävät nauhalla Madsenia olemaan heihin yhteydessä matkapuhelimella, mutta Madsenin mukaan hänellä ei ole puhelinta.

Yksi syyte koskee vaaran aiheuttamista merellä

Yhteensä neljästä syytekohdasta yksi koskee Madsenin toimintaa merellä. Hänen syytetään toimineen holtittomasti ja aiheuttaneen yleistä vaaraa. Syyttäjä käy läpi muun muassa tilannetta, jossa Madsen oli kolaroida toisen aluksen kanssa.

Muut syytteet koskevat siis murhaa, seksuaalirikosta ja hautarauhan rikkomista.

Viesti poikaystävälle ennen kuolemaa

Kim Wall lähetti ennen kuolemaansa sukellusveneestä poikaystävälleen tekstiviestin: "Olen yhä elossa, mutta nyt menossa alas! Rakastan sinua! Hän toi kuitenkin kahvia ja keksejä." Viimeinen viesti lähti kello 20.16.

Kuvatodisteita esille

Nyt näytetään kuvia, joissa Wall ja Madsen ovat yhdessä sukellusveneen tornissa.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona norjalaisesta Michael Yougetista, joka vieraili Madsenin sukellusveneellä vain muutama päivä ennen kohtalokkaita tapahtumia ja jopa yöpyi siellä.

Jutun voi lukea tästä.

Syyttäjä Jakod Buch-Jepsen rakentaa kuvaa tapauksesta kertomalla Peter Madsenin ja Kim Wallin kirjeenvaihdosta ennen heidän tapaamistaan. Wall oli aikeissa raportoida Madsenin uusimmasta projektista, omatekoisen raketin lähettämisestä avaruuteen. Viestinvaihto on saatu talteen Kim Wallin tietokoneelta.

Tapaaminen sovittiin Madsenin sukellusveneelle.

- Alus on valmis ja hyvässä kunnossa, Madsen viestitti syyttäjän mukaan Wallille.

Syyttäjä esittelee todistusaineistoa

Syyttäjä näyttää videota sukellusveneestä ja sen sisätiloista. Videolla poliisi esittelee sukellusveneen ahtaita tiloja.

Syyttäjä: 200 ihmistä kuultu tutkinnassa

Syyttäjä kertoo, että poliisi on kuullut tapauksen tutkinnassa noin 200 ihmistä. Todistamaan heistä on kutsuttu 37.

Madsen kiistää

Madsen kiistää edelleen syyllistyneensä murhaan ja raiskaukseen. Hän kieltäytyy myös Wallin perheelle maksettavista korvauksista.

Elinkautinen uhkaa

Syyttäjä hakee Madsenille elinkautista tuomiota. Toisena vaihtoehtona on miehen sulkeminen laitokseen.

Myös Kim Wallin omaiset paikalla oikeussalissa

Oikeussalissa ovat paikalla myös Kim Wallin omaiset. Tanskalaismedian mukaan ruotsalaistoimittajan läheisille on varattu yhteensä seitsemän paikkaa salista.

Madsen kuuntelee syyttäjän puhetta

Peter Madsen istuu oikeussalissa asianajajansa vieressä pukeutuneena mustaan puseroon. Hän istuu kädet puuskassa ja katselee pöytää. Kasvoillaan hänellä on silmälasit.

Syyttäjä aloittaa jutun esittelyn

Syyttäjä Jakob Buch-Jepsen on aloittanut jutun esittelyn. Syyttäjän mukaan Madsen raiskasi Kim Wallin väkivaltaa käyttäen tai sillä uhkaamalla ja surmasi hänet sen jälkeen sekä paloitteli hänen ruumiinsa. Tarkka kuolinsyy ei ole selvinnyt. Syytteen mukaan Madsen sitoi ja pahoinpiteli uhrinsa.

Tuomari: Haasteellinen oikeudenkäynti

Ruotsalaisen Expressen-lehden mukaan oikeudenkäynnin puheenjohtaja on kuvaillut oikeudenkäyntiä haasteelliseksi myös viranomaisten kannalta tapauksen herättämän poikkeuksellisen mielenkiinnon takia. Tanskalaisissa oikeudenkäynneissä on tarkat muotosäännöt, esimerkiksi valokuvia ei saa ottaa oikeustalon sisäpuolella. Jotta media voisi seurata tapahtumia, Kööpenhaminan oikeustalolle on avattu erillinen sali, jossa toimittajat voivat seurata oikeudenkäyntiä videoyhteyden kautta.

Aftonbladetin mukaan Tanskassa esitutkintamateriaali ei ole julkinen ennen kuin vasta tuomion lukemisen jälkeen, ja silloinkaan ei julkaista tapaukseen liittyviä poliisin kuvia tai videoita.

Tuomari ja lautamiehet saapuvat

Oikeudenkäynnin tuomari sekä kaksi lautamiestä ovat saapuneet oikeussaliin.

Erikoissyyttäjä Jakod Buch-Jepsen saapui oikeustalolle. Oikeudenkäynnin on siis määrä alkaa kello 10.30 Suomen aikaa. Ilta-Sanomat on paikalla oikeustalolla.

Puolustusasianajaja: Madsenin mukaan Wallin kuolema oli onnettomuus

Peter Madsenin puolustusasianajaja Betina Hald Engmark on Tanskan TV2:n haastattelussa torstaiaamuna kertonut, että hänen päämiehensä aikoo pysyä perusväitteessään. Madsenin mukaan Wall kuoli onnettomuuden seurauksena sukellusveneessä. Madsen siis kiistää murhasyytteen.

Hän on aiemmin sanonut menneensä paniikkiin ja yrittäneensä hankkiutua ruumiista eroon. Madsenia syytetään murhan lisäksi myös hautarauhan rikkomisesta ja seksuaalirikoksesta.

Oikeudenkäynnin aluksi syyttäjä Jakob Buch-Jepsen käy läpi syytekirjelmän ja myöhemmin on Madsenin vuoro vastata siihen.

Tanskan oikeushistorian sensaatiomaisin oikeudenkäynti

Peter Madsenin oikeudenkäyntiä on kuvailtu Tanskan mediassa maan oikeushistorian ainutlaatuisimpiin kuuluvaksi tapaukseksi. Epäillyn teon poikkeuksellinen raakuus, sukellusvene epäiltynä murhapaikkana, tunnetun ruotsalaistoimittajan Kim Wallin karmea kohtalo ja aiemmin kuuluisuutta keksijänä saavuttaneen Madsenin paljastuminen tämän paloittelijaksi ovat herättäneet valtavasti mielenkiintoa.

Kööpenhaminaan on saapunut mediaa ainakin 12 maasta seuraamaan oikeudenkäyntiä. IS:n toimittaja Anna Nuutisen mukaan kaupungin oikeustalolla on aamutuimaan valtavasti väkeä jonottamassa paikkoja sisältä.

Tanskan laki ei salli kuvaamista oikeustalon sisäpuolella, minkä vuoksi media raportoi oikeudenkäynnistä pääasiassa sanallisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt