Ulkomaat

7 keskeistä asiaa agentin myrkkymurhan yrityksestä: Mitä tapahtui, missä ja minkä vuoksi

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kokosi yhteen asiat, mitä salamurhayrityksestä tiedetään varmasti ja mistä vasta spekuloidaan.
1. Mitä tapahtui ja missä?

Venäläinen ex-vakooja Sergei Skripal ja hänen 33-vuotias tyttärensä Julia löydettiin viime sunnuntaina kello 16.15 puistonpenkille tuupertuneina Salisburyn kaupungin keskustasta. Löydettäessä he olivat tajuttomia ja heidät kiidätettiin nopeasti paikalta sairaalaan.

2. Poliisi vahvisti hermomyrkyn

Vastaterrorismiyksikkö otti jutun tutkintavastuun tiistaina. Keskiviikkona poliisi vahvisti kokeiden osoittavan, että Salisburyn onnettomuuden uhrit saivat hermomyrkkyä.

Poliisi ei ole vahvistanut uhrien henkilöllisyyksiä vaan tiedotteissa puhutaan systemaattisesti ”noin 60-vuotiaasta miehestä ja noin 30-vuotiaasta naisesta”.

Tutkintaa johtavan vastaterrorismiyksikön päällikön Mark Rowleyn mukaan on kuitenkin selvää, että uhrit yritettiin surmata eivätkä he saaneet myrkkyä vahingossa. Rowleyn mukaan poliisi selvittää nyt sitä, mistä hermomyrkky on tullut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The Sunille puhuneen lähteen mukaan kyseessä on äärimmäisen harvinainen hermomyrkky, jota vain muutama laboratorio maailmassa pystyy valmistamaan.2. Myrkkyä ruoassa?

Poliisi epäili todennäköisesti jonkinlaista myrkytystä heti alussa, sillä sen jälkeen kun Skripalit oli viety paikalta pois, poliisi sulki ja eristi italialaisravintolan ja pubin, jossa Skripalit oli nähty aiemmin päivällä.

Poliisi ei ole kommentoinut, uskovatko he Skripalien saaneen myrkkyä ruoan tai juoman seassa. Skripalit ehtivät sunnuntaina olla kaupungilla noin kolmen tunnin ajan, ja poliisi pyrkii selvittämään heidän liikkeensä minuutti minuutilta, jotta myrkytyksen ajankohdasta saadaan varmuus.


4. Myös poliisi sairastui

Skripalit ovat tällä hetkellä sairaalahoidossa ja heidän tilansa on hengenvaarallinen. Myös Skripalien löytöpaikalle ensimmäisenä tullut poliisi on joutunut sairaalahoitoon ja hänen kuntoaan kuvaillaan ”vakavaksi”.

Suomalaisen asiantuntijan, Verifin johtajan Paula Vannisen mukaan tämä voisi kieliä siitä, että uhrit ovat saaneet hermomyrkyn jotain muuta kautta kuin ruoan mukana.

– Jos se on tapahtunut ruoan kautta, on epätodennäköistä, että kukaan muu on saanut mitään oireita. Jos ainetta on ollut heidän (Skripalien) ympärillä esimerkiksi aerosolina, heidän vaatteensa ovat saastuneet. Tällöin vaatteista voivat hoitajat saada oireita, Vanninen kertoi STT:lle.

5. Ei yleistä vaaraa

Poliisin mukaan hermomyrkystä ei tämänhetkisten tietojen perusteella ole yleistä vaaraa ihmisten terveydelle. Poliisi kuitenkin kehottaa lähistöllä tapahtuman aikaan olleita tarkkailemaan vointiaan.

– Jos voit huonosti ja olit tapaturma-alueella, hakeudu hoitoon, poliisi kehottaa tiedotteessa.


6. Entinen kaksoisagentti

Sergei Skripal oli Venäjän sotilastiedustelun GRU:n entinen eversti. Vuonna 2006 hänet tuomittiin Venäjällä 13 vuodeksi vankeuteen maanpetoksesta.

Maanpetostuomion taustalla olivat tiedot, joiden mukaan Skripal oli 1990-luvulta saakka työskennellyt Britannian MI6:n palveluksessa ja auttanut kaksoisagenttina paljastamaan venäläisiä vakoojia.

Skripal vapautui vankeudesta vuonna 2010 vankienvaihdon yhteydessä. Hän on asunut viime vuodet Isossa-Britanniassa Salisburyssa, kun taasen hänen tyttärensä Julia asuu vakituisesti Venäjällä ja oli isänsä luona vain käymässä.

Julia on Sergei Skripalin ainoa elossa oleva lapsi. Sergein poika Alexander kuoli yllättäen viime vuonna vain 44-vuotiaana.

Sergein vaimo Ljudmila puolestaan menehtyi 59-vuotiaan vuonna 2012 pian sen jälkeen, kun pariskunta oli ostanut Salisburysta kodin 350 000 punnalla. Daily Mailin mukaan vaimon kuolemasta on kahtalaista tietoa: kuolintodistuksen mukaan kuolinsyy oli syöpä, Skripalien naapureiden mukaan autokolari.

7. Venäjä kiistää yhteyden

Skripalin taustan takia epäilykset murhan yrityksestä ovat kohdistuneet Venäjän suuntaan.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov jyrkästi Venäjän osuuden tapahtumiin. Peskovin mukaan ”Moskova on aina valmis” auttamaan Britanniaa tapauksen tutkinnassa.

Venäjän media on kirjoittaessaan tapauksesta syyttänyt brittilehdistöä pelonlietsonnasta ja skandaalinhakuisuudesta. Myös ulkoministeri Sergei Lavrov otti asiaan epäsuorasti kantaa vieraillessaan Namibiassa.

– Joissain maissa jopa hyinen sää pannaan Kremlin syyksi, Lavrov sanoi.

Lähteet: BBC, Guardian, Independent, The Sun, Metropolitan Police

Edit 23.21: Artikkelia päivitetty tiedoilla Sergei Skripalin lähipiirin kuolemista ja lisätty professori Paula Vannisen kommentit hermomyrkystä.