Asiantuntija: Tuntemattomalle aineelle altistunut ex-vakooja Skripal olisi epätavallinen kohde – ”Se panisi hänet takaisin tähtäimeen”

Telegraphin mukaan saarivaltakunnassa välittömästi nousi huoli mahdollisista venäläisistä salamurhaajista.

6.3.2018 9:50

Entinen venäläisvakooja Sergei Skripal ja tuntematon nainen altistuivat brittimedian mukaan tuntemattomalle aineelle viime viikonloppuna Britannian Salisburyssä. Heidän tilansa on kriittinen.

Telegraph-lehden mukaan Britanniassa nousi tapauksen myötä välittömästi huoli mahdollisista venäläisistä salamurhaajista. Entinen KGB:n agentti Aleksandr Litvinenko murhattiin poloniumilla vuonna 2006 Lontoossa.

Tuoreen tapauksen tutkinta on kuitenkin vasta alkuvaiheessa, muistuttaa Henry Jackson Societyn Venäjän ja Euraasian tutkimuksen keskuksen johtaja Andrew Foxall.

Poliisi ei ole ottanut kantaa edes siihen, onko tapahtunut rikos.

– Vahvistuessaan tämä olisi toinen tapaus, jossa entinen venäläinen ”vakooja” altistuu tuntemattomalle aineelle Britanniassa, hän toteaa.

– Vaikka vielä on liian aikaista langettaa syyllisyyttä, olisi tyhmänrohkeaa, jos viranomaiset eivät tutkisi Venäjä-yhteyttä herra Skripalin sairauteen liittyen.

Venäläisen tiedustelutoiminnan asiantuntija Mark Galeotti sanoo, että vankilassa istunut ja vankienvaihdossa mukana ollut ex-vakooja olisi epätavallinen kohde.

– Yksi asia, joka teki Aleksandr Litvinenkosta kohteen, oli se, että hän teki edelleen töitä turvallisuuspalvelujen kanssa täällä ja muiden kanssa, hän muistuttaa.

– Jos uskottiin, joko oikein tai väärin, että Skripal teki töitä turvallisuuspalveluille tai hän oli tehnyt jotakin muuta, joka teki hänestä kiinnostavan henkilön, se panisi hänet takaisin tähtäimeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?