Ulkomaat

Rakastajatar paljastaa uutuus­dokumentissa: Madsen houkutteli tuhmille treffeille sukellus­veneelle vain päiviä ennen surmaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Sukellusvenemurha
Toimittaja Kim Wallin murhasta syytetyn Peter Madsenin oikeudenkäynti alkaa torstaina Kööpenhaminassa. Sukellusvenemurhaa ruoditaan puolestaan keskiviikkona TV5:llä nähtävässä kaksiosaisessa dokumenttiohjelmassa.
Keskiviikkona TV5:llä nähtävä tuore dokumentti paljastaa, ettei erikoisissa olosuhteissa Juutinraumalla kuollut ruotsalaistoimittaja Kim Wall ollut ainoa nainen, jonka tanskalaiskeksijä Peter Madsen kutsui Nautilus UC3 -sukellusveneelleen elokuussa.
  • Video jutun alussa: Peter Madsen tunnusti paloitelleensa Kim Wallin ruumiin.
Kuolema sukellusveneessä -dokumentilla kuullaan Madsenin pitkäaikaista rakastajatarta Deidre Kingiä, joka kertoo saaneensa keksijältä kutsun sukellusveneelle vain kaksi päivää ennen ruotsalaistoimittajan katoamista. 15 vuotta Madsenin tuntenut King oli ollut sukellusveneellä ennenkin. Madsen oli naimisissa, mutta avoimessa suhteessa suhteet muihin naisiin oli sallittu.

– Ihastuin välittömästi. Ja huomasin muidenkin naisten kiinnostuvan hänestä helposti. Se johtui hänen energiastaan ja älystään.

Wall katosi 10. elokuuta oltuaan haastattelemassa Madsenia tämän sukellusveneellä miehen rakettihankkeeseen liittyen. Keksijä oli kutsunut toimittajan veneelleen samana päivänä.


Madsen pelastautui uppoavasta sukellusveneestä seuraavana aamuna ja väitti jättäneensä Wallin rannassa Kööpenhaminan edustalla sijaitsevaan ravintolaan edellisenä iltana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Madsen muutti myöhemmin kertomustaan tapahtumien kulusta. Hänen mukaansa Wall kuoli sukellusveneessä saatuaan päähänsä osuman sukellusveneen luukusta, jonka jälkeen hän hautasi naisen mereen.

Myöhemmin Wallin päätön ja raajaton ruumis ajelehti Tanskan rannikolle. Pää ja raajoja on löytynyt myöhemmin merestä.

”Tahdon antaa sinulle parin kenkiä...”

8. elokuuta Madsen ehdotti Kingille retkeä sukellusveneellä. Hän tahtoi lähteä perjantaina 11. elokuuta kello 10 ja kertoi tekstiviesteissään sukellusveneen olevan siisti ja hyvässä kunnossa.

– Tahdon antaa sinulle parin kenkiä. Jos tarvitset jotain, kuten parfyymia, verkkosukkia tai huulipunaa, voin auttaa, Madsenin lähettämissä viesteissä luki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun Peter puhui kengistä, huulipunasta ja sukista, ajattelin, tiesin, että kyseessä olisivat tuhmat treffit, King kertoo dokumentilla hymyillen.


King sanoo, ettei ajatellut missään vaiheessa, että jokin olisi pielessä tai että Madsenin viesteissä olisi jotain omituista.

– Myöhemmin olen kuitenkin ajatellut, mihin se olisi voinut johtaa.

Vielä syyskuussa King sanoi tanskalaiselle Ekstra Bladetille, ettei hän tunnista murhaajaa, jota Madsenista mediassa leivotaan. Hän kuitenkin tunnusti, ettei ymmärrä Madsenin päätöstä heittää torso mereen poliisille soittamisen sijaan.

– Hänkin tiedosti, mitä olisi pitänyt tehdä. Muiden on helppo tuomita. Joskus ihmiset kertovat minulle, ettei hän ole normaali. Tietenkään hän ei ole normaali. Hän on rakentanut kolme sukellusvenettä ja avaruusaluksia. Onko hän normaali? Ei, ei hän ole, King totesi.

Toinen nainen kertoi aiemmin hämmentävistä tekstiviesteistä

Helmikuussa Kim Wallin toimittajaystävä May Jeong kirjoitti Wired-aikakauslehdessä julkaistussa artikkelissaan tavanneensa Kööpenhaminassa naisen, joka kertoi niin ikään olleensa suhteessa Madseniin ennen Wallin murhaa.

Nainen sanoi kirjoitelleensa tekstiviestejä Madsenin kanssa muutamia päiviä ennen Wallin katoamista. Hän oletti, että kyseessä oli vitsi, kuin Madsen kirjoitti, että tällä on valmiina murhasuunnitelma, jonka hän toteuttaisi sukellusveneessä.

Nimettömänä haastattelun antaneen naisen mukaan Madsen oli muun muassa kertonut mitä työkaluja käyttäisi sukellusveneessä tehtävässä murhassa. Keksijä kertoi myös aikovansa kutsua uhrin sukellusveneelleen ja paloittelevansa tämän.


Lisäksi oikeudessa on tullut ilmi Madsenin mieltymys sadomasokistiseen pornografiaan ja rajuihin seksileikkeihin.

Tammikuussa julki tulleen syytekirjelmän mukaan Madsen oli sitonut uhrinsa kiinni ja kiduttanut tätä ennen kuin oli lopulta surmannut Wallin kuristamalla tai viiltämällä tämän kurkun auki. Madsen on koko ajan kiistänyt murhanneensa Wallin, mutta myöntänyt sittemmin paloittelun.

Toimittajat ja työtoverit hämmentyivät

Tanskalaisen Berlingsken toimittaja Jens Ejsing puolestaan kertoo dokumentilla hämmästyneensä mereltä pelastetun Madsenin vaitonaisuutta, kun tämä talutettiin satamassa poliisiautoon.

– Raketti-Madsen, jonka tunnen, tykkää puhua lehdistölle. Hän on ekstrovertti. Mutta satamassa hän meni poliisiautoon, eikä katsonut edes minuun päin.

Työkaverit puolestaan alkoivat aavistaa jotain olevan vialla, kun poliisi ilmoitti, että sukellusvene oli upotettu tahallaan.

– Sukellusvene oli Peterin lapsi ja ylpeys. Emme pystyneet käsittämään, miksi hän olisi upottanut sen, Madsenin kanssa työskennellyt Kasper Emil Feld kertoi.


Ennen ensimmäistä kuulemistaan oikeudessa Madsen kertoi tahtovansa puhua avoimin ovin. Ruotsalaislehti Aftonbladetin toimittaja Susanna Nygren kertoo dokumentilla, että vaikutti siltä, että keksijä suorastaan hinkui yleisön eteen.

”Tällaiset ihmiset ovat uskomattoman vaarallisia”

Nygren ei ollut ainoa, joka hämmentyi Madsenin käytöksestä.

– Kyky hymyillä lehdistölle, ystäville ja kaikille on merkillepantavaa näin vakavan tapauksen yhteydessä, sanoi myös dokumentilla kuultu entinen oikeuspsykiatri Henrik Day Poulsen.

Aftonbladet haastatteli puolestaan viikonloppuna Kurt Kraghia, joka on toiminut muun muassa Tanskan FBI:ksi kuvaillussa poliisiryhmässä. Kraghin mukaan Madsen vaikuttaa mediatietojen perusteella psykopaatilta. Hänen arvionsa mukaan mies on nauttinut Wallin nöyryyttämisestä ja murhaamisesta, mikä on psykopaatille luonteenomaista.

– Heillä ei ole omaatuntoa eivätkä he tunne mitään toisia ihmisiä kohtaan. Tällaiset ihmiset ovat uskomattoman vaarallisia.

Hänen mukaansa voi olla vaikeaa saada Madsenia tunnustamaan teon.

– Psykopaatit eivät ota vastuuta siitä, mitä he tekivät, mutta heillä on aina selitys, Kragh totesi ruotsalaislehdelle.

Kaksiosainen Kuolema sukellusveneessä -dokumentti esitetään TV5-kanavalla keskiviikkona 7.3. kello 21.00 alkaen.

Madsenin oikeudenkäynti alkaa Kööpenhaminassa torstaina 8.3. Ilta-Sanomat seuraa tapahtumia paikan päällä. Syyttäjä vaatii keksijälle elinkautista vankeusrangaistusta.

Artikkelia korjattu 6.3.2018 kello 12.23. Dokumentti on nimeltään Kuolema sukellusveneessä, ei Murha sukellusveneessä.