Suomeen saapuva Pussy Riotin Aljohina: Uusi Krimin tapainen aggressio voi tapahtua Putinin seuraavalla kaudella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomeen saapuva Pussy Riotin Aljohina: Uusi Krimin tapainen aggressio voi tapahtua Putinin seuraavalla kaudella

Pussy Riot esiintyy Helsingissä tiistaina 6. maaliskuuta. Lavalla nähdään Maria Aljohinan lisäksi kolme muuta ryhmän jäsentä. Nadezhda Tolokonnikova ei kuulu tähän ryhmään, sillä hän tekee nykyisin omia erillisiä taideprojektejaan Pussy Riotin nimissä.

Julkaistu: 6.3.2018 7:15

Maria Aljohina naurahtaa sarkastisesti Putinin tuoreen puheen lupaukselle ”vapauksien ulottuvuuden laajentamisesta” Venäjällä.

Vladimir Putinin vastaisen mielenosoituksen vuoksi liki pari vuotta vankeudessa 2012–13 viettänyt Maria Aljohina kertoo kuunnelleensa mielenkiinnolla presidentin tuoreen linjapuheen Venäjän parlamentille. Puheesta oli jäänyt mieleen erityisesti yksi kohta.

– Putin sanoi, että täytyy laajentaa vapauksien ulottuvuuksia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Hänen kielenkäytössään se tarkoittaa mitä ilmeisimmin jälleen uusia mahdollisuuksia pidättää ja hakata, Aljohina ironisoi IS:n puhelinhaastattelussa.

Aljohina saapuu Helsinkiin tiistaina 6. maaliskuuta, jolloin hän esiintyy Kulttuuritalolla ”punkmanifestissa” nimeltä Riot Days. Esitys kertoo Aljohinan omista kokemuksista Venäjän vankiloissa sen jälkeen, kun hän aktivistitovereineen oli uskaltanut vaatia kirkossa Putinin vallan loppumista.

Kun Aljohinalta kysyy, mikä olisi hänen sanomansa suomalaisille, vastaus tulee pienen miettimisen jälkeen:

– Olisi tärkeää, että jokainen löytäisi oman protestinsa. Se, mitä nykyisin tapahtuu Venäjällä ei ole vain Venäjän sisäistä. Siksi olisi tärkeää, että jokainen sanoisi oman mielipiteensä, hän muotoili.

Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 18. maaliskuuta ja Putinin voitto on jo etukäteen varmistettu.

Aljohinan mukaan Venäjän yhteiskunta on tällä hetkellä ajettu propagandan avulla sellaiseen vihanpidon tilaan, että uusi Krimin tapainen aggressio voi tapahtua Putinin seuraavan virkakauden aikaan.

– Uusi aggressio ei ole pois suljettua. Täytyy ymmärtää, kuka on Venäjällä vallassa. Mutta ei saa pelätä, vaan täytyy toimia, hän ohjeisti.

Aljohina itse joutui vastikään pidätetyksi yhteensä noin 15 tunniksi, kun hän oli Krimillä pitämässä mielenosoitusta Venäjällä 20 vuodeksi vangitun ukrainalaisen elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin puolesta.

Aljohina ei myönnä pelkäävänsä, vaikka uusi vankeustuomiokin saattaa olla joskus edessä.

– Jos vangitaan, niin se ei ole pahinta, mitä voi tapahtua. Pahinta on se, jos ihminen itse vangitsee itsensä.

Helsingin esityksessä on Aljohinan lisäksi mukana kolme muuta aktivistia, mutta Nadezhda Tolokonnikovaa ei Suomessa nähdä. Kuten usein Venäjällä, eri aktivistien egot eivät aina mahdu samoihin esityksiin.

Maria ja Nadezhda tekevät nykyisin taidetta erikseen, mutta heidän yhteisiä projektejaan ovat nettisivusto Mediazona ja ihmisoikeusprojekti Zona Prava.

Mediazona-sivusto kertoo vainottujen ja vangittujen ihmisten kohtaloista. Zona Prava pyrkii puolestaan auttamaan niin poliittisia vankeja kuin ”tavallisiakin” vankeja, joita käytetään neuvostoajan tapaan ilmaisena työvoimana ilman, että heidän hiv-tartuntaansa tai tuberkuloosiaan hoidetaan.

Jälkeen päin katsoen Aljohina pitää jopa siunauksena sitä, että hän joutui vankileirille.

– En ollut koskaan ajatellut, että joudun istumaan. Mutta leirillä tajusin, että se mitä tapahtuu Venäjän vankiloissa, on kuin peili sille, mitä tapahtuu maassamme.