Tuntemattomalle aineelle altistunut ex-venäläisvakooja kriittisessä tilassa – Litvinenkon leski esitti heti yhden kysymyksen

Telegraphin haastattelema Marina Litvinenko pohti, oliko kyseessä radioaktiivinen aine.

Yli 10 vuotta sitten Lontoossa murhatun entisen KGB-agentin Aleksandr Litvinenkon leski Marina Litvinenko myöntää brittilehti Telegraphin haastattelussa, että Britanniassa julki tullut tapaus vaikuttaa samantyyppiseltä kuin hänen puolisonsa kuolema.

Sunnuntaina Britannian poliisi kertoi miehen ja naisen sairastuneen heidän altistuttuaan tuntemattomalle aineelle Salisburyssa sijaitsevassa Maltingsin ostoskeskuksessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan molemmat olivat löydettäessä tajuttomia ja heidän tilansa on kriittinen.

BBC:n tietojen mukaan kriittisessä tilassa oleva mies on 66-vuotias Sergei Skripal, joka tuomittiin Venäjällä 13 vuoden vankeusrangaistukseen vakoilusta Britannian hyväksi vuonna 2006. Venäjä vapautti miehen osana vankienvaihtoa Yhdysvaltojen kanssa vuonna 2010.

– Tarvitsemme enemmän tietoja. Meidän pitää tietää, mikä aine oli kyseessä. Oliko se radioaktiivista? Meillä ei ole riittävästi tietoa siitä, mitä varmuudella tapahtui, Marina Litvinenko sanoo Telegraphille.

Poliisi vartioi eristettyä aluetta Salisburyssä 5. maaliskuuta 2018.

Britanniaan vuonna 2000 loikannut Litvinenko sai vuonna 2006 myrkytysoireita poloniumista ja kuoli sairaalassa. Britannian tiedustelupalvelu uskoo presidentti Vladimir Putinin hyväksyneen häntä arvostelleen ex-agentin murhan.

– En voi sanoa olevani huolestunut. Se on kuitenkin todella outoa, mutta minun pitää tietää, mitä on tapahtunut ja miksi. Loogisesti on hyvin omituista tehdä tämä ennen presidentinvaaleja. On todella vaikeata tietää, kuka voi olla tämän takana. Voin sanoa ainoastaan sen, että jos tämä on myrkytys, sitten mikään ei ole muuttunut aviomieheni kuoleman jälkeen, Litvinenkon leski toteaa.

Salisbury Journal kertoo, että sairaalaan kiidätetty mies on tiettävästi nyt tajuissaan. Brittimedian mukaan pelastusviranomaiset epäilevät, että kaksikko on saattanut altistua erittäin voimakkaalle opioidille fentanyylille.

Fentanyyli on voimakkuudeltaan moninkertaisesti morfiinia vahvempaa. Väärinkäytettynä yliannostuksen ja kuoleman vaara on suuri.

Britannian poliisi ei ole vielä ottanut kantaa siihen, epäilläänkö tuoreeseen tapaukseen liittyvän rikosta.

Marina Litvinenko kuvattiin Lontoossa 21. tammikuuta 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?