Tekeekö Silvio Berlusconi paluun Italian politiikan takapiruksi? Seksistiset tölväisyt palasivat jo - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tekeekö Silvio Berlusconi paluun Italian politiikan takapiruksi? Seksistiset tölväisyt palasivat jo

Asiantuntijoiden mukaan Berlusconin vuosien varrella antavat arveluttavat lausunnot naisista tuskin karkottavat varsinkaan iäkkäämpiä naisäänestäjiä.

Entinen pääministeri Silvio Berlusconi on tunnettu paitsi äveriäisyydestään, mutta myös seksiskandaaleistaan ja naisia alentavista lausunnoistaan.­

4.3.2018 8:46

Italian rikkain mies ja yksi maailman rikkaimmista.

Maan pääministeri vuosina 1994–1995, 2001–2006 ja 2008–2011 sekä Forza Italia -puolueen isä.

Muun muassa jalkapallojoukkue AC Milanin, suuren osa Italian viestimistä ja pankeista omistavan Fininvest-yhtymän suuromistaja.

Oikeustieteen maisteri ja tuomittu talousrikollinen, joka on jäänyt kiinni myös kytköksistään mafiaan.

81-vuotias Silvio Berlusconi on kuin ikiliikkuja, joka hakee sunnuntain parlamenttivaaleissa jälleen paluuta Italian politiikan takapiruksi.

Berlusconi on palannut – ja niin ovat hänen seksistiset letkautuksensakin, kirjoitti brittilehti The Time, joka kokosi samalla yhteen Berlusconin naisiin kohdistuneita tölväisyjä vuosien varrelta.

Viimeisimpänä lukuisista naisseikkailuistaan ja seksiskandaaleistaan tunnetun pohatan hampaisiin joutui BBC:n toimittaja Sofia Bettiza, jonka kädenpuristusta Berlusconi kritisoi.

– Miehet luulevat, että tämä nainen hakkaa minua, kukaan ei mene kanssasi naimisiin, Berlusconi tokaisi toimittajalle.

Haukkui vasemmiston naiset

Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Berlusconi neuvoi naisia avioliittoon liittyvissä asioissa. Vuonna 2008 hän sai kritiikkiä niskaansa todettuaan työpaikan löytämisen kanssa kamppailleelle nuorelle naiselle, että tämän kannattaisi mieluummin etsiä rikas aviomies.

Berlusconi kampanjoi lauantaina Napolissa. Italian parlamenttivaalit pidetään sunnuntaina.­

Vuonna 2003 Berlusconi puolestaan ilmoitti New Yorkin pörssissä amerikkalaisille sijoittajille, että kauniit sihteerit ovat yksi useista syistä, joiden vuoksi heidän kannattaa investoida Italiaan.

Kuten viimeisintä kohtaamista Bettizan kanssa, myös New Yorkissa kuultua letkautustaan Berlusconi selitti vitsiksi.

Kolme vuotta myöhemmin häneltä tivattiin televisiohaastattelussa, miksi hänen oikeistolaiskoalitiossaan on niin vähän naisia.

– Ei ole helppoa löytää ketään, joka haluaisi jättää työnsä ja perheensä ja viettää viisi päivää viikossa Roomassa, kuului vastaus.

Berlusconi on nykyisin kihloissa 32-vuotiaan Francesca Pascalen kanssa. Pariskunta on seurustellut vuodesta 2012 lähtien.­

Myöhemmin hän on kuitenkin tokaissut, ettei vasemmistolla ole minkäänlaista makua naisten suhteen ja että parlamenttia silmäillessä oikeistolaisnaiset ovat ehdottomasti kaikkein kauneimpia.

Kohutut bunga bunga -bileet

Kahdesti naimisissa ollut Berlusconi on vuodesta 2012 lähtien viihtynyt showtanssijana tunnetuksi tulleen Francesca Pascalen, 32, seurassa.

Hieman ennen seurustelusuhteen alkua Berlusconia kuitenkin syytettiin vallan väärinkäytöstä ja seksin ostamisesta alaikäiseltä tanssijalta Karima El-Mahrougilta niin sanotuissa ”bunga bunga” -juhlissa.

Tapahtumien aikaan 17-vuotias El-Mahroug, taiteilijanimeltään Ruby, kertoi julkisuuteen hyvin yksityiskohtaisesti Berlusconin kohutuista bunga bunga -bileistä. El-Mahroug myönsi muun muassa saaneensa silloiselta pääministeriltä tuhansia euroja sisältäneitä kirjekuoria.

Taiteilijanimellä Ruby esiintynyt Karima El Mahroug on kuvaillut yksityiskohtaisesti Berlusconin bunga bunga -juhlia.­

Berlusconi tuomittiin kesäkuussa 2013 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen ja elinikäiseen kieltoon toimia julkisissa viroissa. Heinäkuussa 2014 valitustuomioistuin kuitenkin kumosi tuomion.

Ex-vaimo Veronica Lario haki avioeroa vuonna 2009 ja syytti jo tuolloin Berlusconia suhteista alaikäisiin naisiin sen jälkeen, kun Berlusconi oli kuvattu antamassa timanttikaulakorua 18-vuotiaalle mallille.

Suututti myös suomalaiset

Berlusconi on ehtinyt pitkän uransa aikana suututtaa myös suomalaiset sivallettuaan useampaan otteeseen suomalaista ruokaa sanansäilällään.

– Olen käynyt Suomessa, ja minun on pitänyt sietää suomalaista ruokaa, hän tokaisi Euroopan unionin elintarvikeviraston avajaisissa Italian Parmassa kesäkuussa 2005.

Hämmennystä herätti samana vuonna myös lausunto, jossa Berlusconi kuvaili suostutelleensa Suomen silloista presidenttiä Tarja Halosta siihen, että Italia saisi elintarvikeviraston.

– Minun piti käyttää kaikkia playboy-kikkojani, tuolloin pääministerinä toiminut Berlusconi väitti.

Tarja Halonen hämmentyi Silvio Berlusconin väitteistä vuonna 2005. Kaksikko tapasi kuitenkin syyskuussa 2010 hyvissä tunnelmissa.­

Halonen torppasi kuitenkin väitteet hämmentyneenä.

– Yritimme miettiä, mistä hän tällaisen idean on saanut. En usko neuvotelleeni Berlusconin kanssa kahden kesken elintarvikevirastosta. Neuvottelut kuuluivat pääministerille, Halonen napautti.

Naiset ratkaisevat

Naisten äänet voivat kuitenkin ratkaista Italian vaalit. Irish Times -lehden haastattelema mielipidetutkija Luca Comodo sanoo, että naiset ovat olleet epävarmempia siitä, kenelle he aikovat antaa äänensä. Seksuaaliseen häirintään pureutuva #Metoo-kampanja on näkynyt voimakkaasti myös Italiassa. Comodon mukaan Berlusconin vuosien varrella kuullut tölväisyt eivät kuitenkaan välttämättä karkota naisäänestäjiä.

– Se on unohdettua historiaa, eikä se oli jättänyt isoja jälkiä. Se ei vaikuttanut ihmisten äänestysaikeisiin silloinkaan, kun asiat olivat ajankohtaisia, Comodo perustelee.

Ex-vaimo Veronica Lario on syyttänyt Berlusconia suhteista alaikäisiin naisiin.­

Hänen mukaansa erityisesti vanhempia naisia kiinnostavat turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset, joten naisten äänet voivat jopa sataa Pohjoisen liiton ja sitä kautta Berlusconin oikeistolaiskoalition laariin.

Samoilla linjoilla on myös Urbinon yliopiston valtio-opin professori Fabio Bordignon.

– Ero miesten ja naisten välillä ei ole tällä hetkellä valtava, mutta naiset – ja erityisesti iäkkäämmät naiset – äänestävät todennäköisemmin keskustaoikeistoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?