BBC ihmettelee, kuinka suomalaiset kestävät pakkasta niin hyvin: ”Helsinkiläisille ’Idän peto’ on kohtuullisen lauhkeaa”

– Meillä ei ole tapana mennä hulluun paniikkiin kun sataa lunta, BBC:n haastattelema suomalainen kertoo.

Lumi on saanut Britannian kaaokseen. Miten ihmeessä pohjolassa pärjätään, ihmetteli Britannian yleisradioyhtiö BBC. Mallia voisi ottaa vaikkapa presidentti Niinistöstä lumitöissä.

2.3.2018 9:55

Samalla kun Brittein saaret ja koko Eurooppa kärvistelevät hyisen talven kourissa, Pohjoismaat eivät näytä olevan kylmyydestä moksiskaan.

Pohjoismaalaisten ja etenkin suomalaisten kyky kestää pakkasta näyttää herättävän Britanniassa sekä kummastusta että ihailua. Nyt aiheeseen on tarttunut Britannian kansallinen yleisradioyhtiö BBC.

”Meille ’Idän peto’ saattaa tuntua erityisen kylmältä kyydiltä, mutta helsinkiläiset pitäisivät sitä kohtuullisen lauhkeana”, BBC kirjoittaa artikkelissaan.

Idän pedoksi kutsutaan Siperiasta Eurooppaan ja Britanniaan vyörynyttä kylmän rintamaa. Emmaksi ristitty myrsky on tuomassa maahan jopa 50 sentin lumipeitteen, kertoo The Independent.

Suomessa presidenttikin on lumen kanssa sinut. Sauli Niinistö kolasi lunta Espoossa heti presidentinvaalin voitettuaan 17. maaliskuuta 2012.

Britanniassa on muun muassa suljettu kouluja ja hiihtokeskuksia. Suomessa moinen ei tulisi kysymykseenkään, BBC kirjoittaa: koulut, kaupat, tiet ja julkiset kulkuvälineet toimivat kuten muulloinkin.

– Meillä ei ole tapana mennä hulluun paniikkiin kun sataa lunta tai tiedämme, että kohta tulee todella kylmä – mutta taistelua se meillekin on. Ei tätä helpoksi voi kutsua, BBC:n haastattelema suomalainen toimittaja Minna Dufton kertoo.

Turisti varustautui nähtävyyksien kiertelyyn sateenvarjolla Lontoossa. Taustalla Tower Bridge.

Duftonin mukaan Suomi on varusteltu ankaria sääoloja ajatellen.

– Kaipa me teihin verrattuna pärjäilemme aika hyvin, mutta meillä tässä päässä onkin aika lailla kokemusta.

Twitterissä Dufton totesi myöhemmin haastattelun olleen kirjaimellisesti hänen kaikkien aikojen viileimpänsä.

BBC on haastatellut myös Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäkeä (vihr), joka toteaa, etteivät kaupunkilaiset suhtautuisi hyvällä siihen, että heidän ajo- ja kävelyväylänsä suljettaisiin lumen vuoksi.

– Meillä 1 400 kaupungin työntekijää huhkii vuoden ympäri pitääkseen kaupungin puhtaana. [...] Talvella heidän tehtävänsä on siivota kaduilta lumi ja jää, Sinnemäki valaisee brittejä.

Britanniassa lumipaniikki ei osoita laantumisen merkkejä. Viranomaiset ovat antaneet muun muassa tulvavaroituksia.

”Pitkät viiveet ja peruutukset julkisessa liikenteessä ovat erittäin todennäköisiä. Lumi tulee todennäköisesti tukkimaan teitä ja saartamaan ajoneuvoja ja matkustajia. [...] Pitkät katkokset virtalähteiden ja muiden palveluiden toiminnassa ovat hyvin todennäköisiä”, maan meteorologinen palvelu on varoittanut The Independentin mukaan.

  • Alla olevalla videolla nähdään, miten kylmä on kohdellut Eurooppaa ja vähän muutakin maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?