Facebook sensuroi 30000 vuotta vanhan ikonisen patsaan – museonjohtaja närkästyi: ”Antakaa Venuksen olla alasti!”

Wienin luonnonhistoriallisen museon johto otti kantaa Willendorfin Venuksen ympärillä aiemmin käynnistyneeseen kohuun.

Willendorfin Venus löytyi itävaltalaisesta kylästä 1900-luvun alussa.

2.3.2018 3:28

Runsasmuotoista naista kuvaava esihistoriallinen Willendorfin Venus -patsas on joutunut Facebookin sensuurin hampaisiin, kertoo uutistoimisto AFP. Kuhina patsaan ympärillä käynnistyi jo joulukuussa, jolloin italialainen taideaktivisti Laura Ghianda julkaisi siitä kuvan sosiaalisen median palvelussa.

Alastonkuvat palvelussaan kieltävä Facebook kuitenkin poisti kuvan sen jälkeen, kun se oli lähtenyt leviämään voimakkaasti.

Willendorfin Venus on vain noin 11 senttimetriä korkea.

– Tämä patsas ei ole ”vaarallisen pornografinen”. Sotaa ihmiskulttuuria ja modernia intellektualismia vastaan ei voida sietää, Ghianda kirjoitti kuvan katoamisen jälkeen julkaisemassaan päivityksessä.

Keskiviikkona asiaan otti kantaa Wienin luonnonhistoriallinen museo, jossa patsas on esillä. Julkaisemassaan lausunnossa museon johtaja Christian Koeberl kertoi, että itävaltalaisesta Willendorfin kylästä 1900-luvun alussa löytynyt patsas on museon ”ikoni”.

Koeberl myös huomautti, että kyseessä on ”maailman suosituin ja parhaiten tunnettu esihistoriallinen naisen representaatio”.

– Mielestämme arkeologista esinettä, erityisesti näin ikonista sellaista, ei tulisi kieltää Facebookista ”alastomuuden” vuoksi, kuten ei mitään muutakaan taideteosta, Koeberl totesi lausunnossa.

Hänen mukaansa museolla ei ole syytä peittää Willendorfin Venusta, eikä sitä tulisi tehdä myöskään sosiaalisessa mediassa.

– Antakaa Venuksen olla alasti! 29 500 vuotta hän on esitellyt itseään esihistoriallisena hedelmällisyyden symbolina ilman yhtäkään vaatekappaletta. Nyt Facebook sensuroi sen ja närkästyttää yhteisöä, Koeberl kirjoitti.

Koeberl huomauttaa myös, ettei yksikään museossa vierailleista ole valittanut patsaan alastomuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?