Tällainen on Venäjän uusi ”tuomiopäivän torpedo”

Putin kertoi linjapuheessaan Venäjän kehittävän uusia ydinaseita, jollaisia ei ole muilla valtioilla.

| Päivitetty

Presidentti Vladimir Putin vahvisti torstaina, että Venäjä on testannut uutta miehittämätöntä vedenalaista laitetta, joka voi kuljettaa ydinasetta. Tieto järjestelmästä ”lipsahti” ulos Venäjän valtiollisen television ohjelmassa jo vuonna 2015.

Pelottava kaikkien torpedojen äiti tunnetaan Pentagonissa nimellä Kanyon ja Venäjällä nimellä ”valtamerten monikäyttöjärjestelmä Status-6”. Pentagon luokittelee sen AUV:ksi eli autonomiseksi vedenalaiseksi alukseksi.

Epävirallisten tietojen mukaan hirviömäinen torpedo on peräti 24 metriä pitkä, ja sen kärkeen voidaan asentaa peräti 100 megatonnin lämpöydin- eli vetypommi. Näin se olisi voimakkain kylmän sodan jälkeen kehitetty ydinase, teholtaan tuplasti voimakkaampi kuin Neuvostoliiton vuonna 1961 räjäyttämä 50-megatonninen ”tsaaripommi”.

Kanyon Torpedoby PetriParkkinenon Sketchfab

Lyhyen kantaman ydintorpedoja kehitettiin jo 1950-luvulla ja voimakkaita vetypommeja on ollut suurvaltojen arsenaalissa vuosikymmeniä, niissä ei sinänsä ole mitään uutta. Uuden megatorpedon idea on kuitenkin siinä, että vedenalaisena laitteena se voi välttää ballististen ohjusten torjuntaa varten kehitetyt puolustusjärjestelmät.

Kanyonin kerrotaan olevan täysin autonominen, sitä ohjaa tekoäly. Jos Venäjän väläyttämät tekniset tiedot ovat totta, sen kantomatka on tuhansia merimaileja. Se kulkee jopa 100 solmun nopeudella ja kilometrin syvyydessä. Vaikka vedenalainen valvontaverkko sen löytäisi, olisi aluksen torjuminen hyvin hankalaa. Räjähtäessään matalissa vesissä aiheuttaisi Kanyonin ydinlataus radioaktiivisen tsunamin, joka tekisi laajan rannikkoalueen asuinkelvottomaksi sukupolvien ajaksi.

Putin kertoi myös, että Venäjä on kehittänyt uuden mannertenvälisen Sarmat-ydinohjuksen, joka ulottuu ”lähes mihin tahansa” maapallolla. Ohjus pystyy presidentin mukaan välttämään Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmät. Sarmat tunnetaan lännessä Naton koodinimellä Saatana-2.

Toinen Venäjän uusista järjestelmistä on tyypiltään risteilyohjus. Se lentää presidentin mukaan matalalla ja käyttää ennalta arvaamatonta reittiä.

– Se on voittaa kaikki nykyiset ja tulevat järjestelmät ohjuspuolustus- ja että ilmatorjuntajärjestelmät, Putin sanoi.

Jutun pääkuvana olevalta videolta näet Putinin esittelyn uusista aseista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?