Yksi Saksan vaarallisimmista rikollisista on ollut vapaana liki 20 vuotta – poliisi lupaa nyt 25 000 euron palkkion viisinkertaisesta murhaajasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yksi Saksan vaarallisimmista rikollisista on ollut vapaana liki 20 vuotta – poliisi lupaa nyt 25 000 euron palkkion viisinkertaisesta murhaajasta

Saksan poliisi uskoo, että Lissabonin vankilasta vuonna 1999 paennut murhaaja saattaa oleskella ulkomailla.

Viisinkertainen murhaaja Norman Volker Franz on paennut vankilasta kahdesti. Viimeisin pako tapahtui Lissabonissa Portugalissa liki 20 vuotta sitten, eikä miestä ole sen koommin saatu kiinni.­

28.2.2018 21:36

Saksan viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona ryhtyvänsä etsimään todenteolla yhä maan vaarallisimmista rikollisista. Tehtävä ei ole helppo, sillä viidestä murhasta epäilty Norman Volker Franz pakeni vankilasta liki 20 vuotta sitten ja on siitä lähtien onnistunut pysyttelemään piilossa poliisilta.

Sekä Nordrhein-Westfalenin osavaltion rikospoliisi LKA että liittovaltion keskusrikospoliisi BKA kertoivat etsinnöistä verkkosivuillaan. LKA:n mukaan asiasta kerrotaan keskiviikkoiltana myös ZDF-kanavalla nähtävässä rikosmysteereiden ratkaisuun pyrkivässä Aktenzeichen XY... ungelöst -nimisessä televisio-ohjelmassa.

Saksalaislehti Bildin mukaan Franz tappoi vuonna 1995 kaksi ihmistä Dormundissa heittämällä kylmäverisesti käsikranaatin puolalaisten savukesalakuljettajien autoon. Vuonna 1970 syntyneellä miehellä oli jo aiempaa rötöstaustaa. Hän oli sekaantunut muun muassa savukkeiden salakuljetukseen, pankkeihin kohdistuneisiin hyökkäyksiin ja laittomaan asekauppaan.

Norman Franz tappoi vuonna 1995 kaksi ihmistä Dormundissa heittämällä kylmäverisesti käsikranaatin puolalaisten savukesalakuljettajien autoon.­

Telkien taakse teostaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 1996 tuomittu Franz pakeni maaliskuussa 1997 Hagenin vankilasta. Pakonsa jälkeen miehen uskotaan ampuneen kuoliaaksi kolme muuta ihmistä kevään ja kesän 1997 aikana.

Weimarissa surmansa sai pankissa työskennellyt vartija, jolla oli ollut tekohetkellä mukanaan kassalipas, jossa oli rahaa 10 000 Saksan markkaa. Muutamaa kuukautta myöhemmin hänen uskotaan ampuneen kaksi vartijaa Hallessa.

Pakeni Lissabonista vuonna 1999

Franz otettiin uudestaan kiinni Portugalin Albufeirasta lokakuussa 1998. Hän oli elänyt Portugalissa Carsten Müllerin ja Michael Stueverin nimillä esiintyen ja työskennellyt kiinteistöalalla. Ennen siirtoa saksalaiseen vankilaan Franz onnistui kuitenkin jälleen pakenemaan vankilasta Lissabonissa, eikä poliisi ole onnistunut nappaamaan saksalaismiestä.

Viisinkertaiseksi murhaajaksi uskotusta Franzista on tuosta lähtien ollut voimassa kansainvälinen pidätysmääräys. Keskiviikkona Saksan poliisi kuitenkin ilmoitti, että miehen löytymiseen johtavasta vihjeestä on nyt luvassa 25 000 euron palkkio.

LKA:n tiedottaja totesi Bildille, ettei mitään erityistä syytä jo liki 6 800 päivää pakosalla olleen rikollisen uudelle etsinnälle ole, mutta myöskään Saksassa murha ei vanhene koskaan.

Niin ikään etsintöjen uusista tuulista uutisoiva Westfälische Anzeiger -lehti kertoo, että BKA:n mukaan on mahdollista, että mies oleskelee ulkomailla – ja mahdollisesti sellaisessa maassa, jossa puhutaan portugalia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?