Pohjois-Korean Kimien salaiset henkilöllisyydet paljastuivat – pyrkivät länsimaihin väärillä Brasilian passeilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean Kimien salaiset henkilöllisyydet paljastuivat – pyrkivät länsimaihin väärillä Brasilian passeilla

Turvallisuuslähteet ovat paljastaneet uutistoimisto Reutersille uusia yksityiskohtia asiakirjoista, joiden avulla Pohjois-Korean johtajat ovat yrittäneet matkustaa länsimaihin.

28.2.2018 3:44

Sulkeutuneen ja itsevaltaisen maan johtajille länsimaissa vierailu on ollut virallisesti mahdotonta jo pitkään, mutta heidän on jo aiemmin tiedetty matkustelleen ja oleskelleen ulkomailla valehenkilöllisyyksien turvin.

Yksityiskohtaista tietoa Kim-dynastian jäsenten käyttämistä henkilöllisyyksistä on tähän saakka paljastunut vain vähän. Uutistoimisto Reutersin tiistaina julkaisemat kuvat maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin ja tämän edesmenneen isän Kim Jong-ilin käyttämistä passeista tuovat ensimmäistä kertaa valoa tähän asiaan.

  • Ylläolevalla videolla kuvaa Pohjois-Korean johtajista Kim Jong-unista ja Kim Jong-ilistä sekä heidän käyttämistä passeistaan.

Reutersin mukaan se on saanut haltuunsa valokopiot Brasilian passeista, joita Kimit käyttivät 1990-luvulla matkustaakseen ulkomaille. Reuters on nähnyt passeista vain kopiot, eikä ole pystynyt itse varmistamaan ettei kuvia ole muokattu.

Kim Jong-unin uskotaan olleen passin myöntämishetkellä 12-14-vuotias.­

Tietojen kerrotaan kuitenkin olevan peräisin länsimaisilta tiedustelulähteiltä, ja viisi korkea-arvoista lähdettä vahvistaa ne Reutersille.

– He käyttivät näitä Brasilian passeja, joiden kuvista voi selkeästi tunnistaa Kim Jong-unin ja Kim Jong-ilin, yrittääkseen hankkia viisumeja ulkomaiden lähetystöistä, yksi lähteistä kertoo nimettömänä.

– Tämä osoittaa maata hallitsevan perheen tarpeen matkustaa ja viittaa yritykseen rakentaa mahdollinen pakotie, lähde sanoo.

Eristäytyneen Pohjois-Korean johdon on epäilty pyrkivän varmistamaan oman poispääsynsä maan lopullisen romahduksen tapahtuessa tai sodan syttyessä.

Passit peräisin Euroopasta?

Molemmat passeista on myönnetty kymmeneksi vuodeksi, ja niissä olevat leimat viittaavat Brasilian suurlähetystöön Prahassa Tsekin tasavallassa. Leimojen mukaan passit olisi myönnetty 26. helmikuuta vuonna 1996.

Brasilialainen lähde kertoo kyseisten passien olleen laillisia dokumentteja jotka on toimitettu maan lähetystöön myöntämistä varten. Reutersin mukaan viranomaiset ovat käyttäneet kasvojentunnistusteknologiaa varmistaakseen että passien kuvissa esiintyvät henkilöt ovat Kim Jong-un ja Kim Jong-il.

Kopio vuosina 1997-2011 Pohjois-Koreaa hallinneen Kim Jong-ilin käyttämästä passista.­

Brasilian lähetystö kieltäytyi kommentoimasta tietoja Reutersille. Maan ulkoministeriön kerrotaan tutkivan asiaa.

Passeissa Kim Jong-un esiintyy nimellä Josef Pwag ja hänen isänsä nimellä Ijong Tchoi. Nuoremman Kimin kerrotaan syntyneen 1. helmikuuta vuonna 1983 ja vanhemman 4. huhtikuuta 1941. Molempien syntymäpaikaksi kerrotaan Sao Paulo Brasiliassa.

Todellisuudessa Kim Jong-il syntyi vuonna 1941. Hän hallitsi maataan vuodesta 1997 kuolemaansa saakka vuonna 2011.

Maan nykyisestä johtajasta Kim Jong-unista tiedetään niin vähän, että edes hänen tarkka synnyinvuotensa ei ole tiedossa. Väärän passin myöntämisvuonna hänen uskotaan olleen noin 12-14-vuotias. Nuoruudessaan Kimin tiedetään opiskelleen kansainvälisessä koulussa Sveitsin Bernissä, jossa hänen uskotaan esiintyneen suurlähetystön autonkuljettajan poikana.

  Onnistuminen epäselvää

Neljä Reutersin haastattelemista lähteistä vahvistaa että kyseisiä passeja on käytetty viisumien hakemiseen ainakin kahdessa länsimaassa. Tiedossa ei ole, onnistuivatko Kimit hankkimaan itselleen matkustuslupia väärillä passeillaan.

Lähteiden mukaan passeja on saatettu myös käyttää Brasiliaan, Japaniin ja Hong Kongiin matkustamiseen.

Kimien käyttämistä vääristä Brasilian passeista on kerrottu aiemminkin. Vuonna 2011 japanilaislehti Yomiuri Shimbun uutisoi Kim Jong-unin vierailleen lapsena Tokiossa käyttäen Brasilian passia. Matkan väitetään tapahtuneen vuonna 1991 ennen nyt paljastuneiden passien myöntämistä.

Pohjois-Korean nuoresta johtajasta Kim Jong-unista tiedetään niin vähä, ettei edes hänen syntymävuotensa ole selvillä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?