Trumpin vävyn turvaluokitusta alennettiin – WP: vieraat vallat suunnittelivat heikkouksien hyödyntämistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin vävyn turvaluokitusta alennettiin – WP: vieraat vallat suunnittelivat heikkouksien hyödyntämistä

Presidentti Donald Trumpin vävyn pääsyä kaikkein salaisimpiin tiedustelutietoihin rajoitetaan.

Presidentti Donald Trump ja neuvonantaja Jared Kushner kabinettitapaamisessa Valkoisessa talossa 1. marraskuuta 2017.­

28.2.2018 1:06

Presidentin Ivanka-tyttären aviomies ja tämän neuvonantajana toimiva Jared Kushner ei amerikkalaismedian mukaan pääse jatkossa käsiksi huippusalaiseksi leimattuun tiedustelutietoon, joka hänellä on tähän saakka ollut käytössään väliaikaisen turvaluokituksen ansiosta.

Muun muassa kaapelikanava CNN:n mukaan Kushner ja joukko muita Valkoisen talon työntekijöitä menettivät luokituksensa viime viikolla, jonka seurauksena heillä on enää pääsy salaisiksi luokiteltuihin tietoihin. Muutoksen taustalla ovat kabinettipäällikkö John Kellyn tekemät muutokset turvaluokitusjärjestelmään. Kushner on Valkoisessa talossa toimiessaan vastannut muun muassa Kiinaan ja Lähi-idän rauhanprosessiin liittyvien asioiden hoidosta, ja korkeimman turvaluokituksen puuttumista häneltä on ihmetelty.

Washington Post -lehden mukaan Kushnerin väliaikaisen turvaluokituksen viemistä edelsi huoli vieraiden valtojen mahdollisista yrityksistä käyttää tämän liike-elämän kytköksiä poliittisen vaikuttamisen välineinä. Lehden mukaan ainakin neljän valtion edustajat ovat keskustelleet Kushnerin ulkopoliittisen kokemattomuuden, monimutkaisten bisneskytkösten ja talousvaikeuksien hyödyntämistä yrityksissä vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan.

Jared Kushner ja vaimo Ivanka Trump.­

Lehti perustaa tietonsa nimettömiin hallintolähteisiin. Sen mukaan Kushneriin vaikuttamisesta ovat keskustelleet ainakin Yhdistyneet Arabiemiraatit, Kiina, Israel ja Meksiko. On epäselvää onko joku maista myös toiminut suunnitelmien mukaan. Kushnerin epäviralliset yhteydet tiettyjen maiden edustajiin ovat kuitenkin Valkoisessa talossa huolta, ja ovat saattaneet vaikuttaa päätökseen olla myöntämättä tälle pysyvää korkeinta turvaluokitusta.

Ennen virkaansa Valkoisessa talossa Kushner johti nimeään kantavaa kiinteistösijoitusyhtiötä sekä New York Observer -lehteä kustantavaa yhtiötä. Kushner luopui asemastaan yhtiöissä aloittaessaan työn Trumpin presidenttikampanjassa vuonna 2016.

Washington Postin mukaan Kushnerin yhteydet ulkovaltojen edustajiin ovat kiinnostaneet myös erikoissyyttäjä Robert Muellerin vetämää Venäjä-tutkintaa. Siinä pyritään selvittämään Trumpin kampanjan ja venäläisten mahdollisia yhteyksiä vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?