Ulkomaat

Kiina aikoo poistaa kahden kauden rajoituksen – ”Presidentti Xistä tulee elin­ikäinen hallitsija”

Julkaistu:

Kiinan vahva mies Xi Jinping, 64, saattaa pysyä vallankahvassa vielä pitkään.
Kommunistipuolueen ehdotus presidentin virkakausien rajoituksien poistamisesta merkitsisi, että Xi voisi jatkaa virassaan vielä toisen kautensa jälkeenkin vuonna 2023.

– Luulen, että hänestä tulee elinikäinen hallitsija ja tämän vuosisadan Mao Zedong, sanoi Hongkongin kiinalaisen yliopiston politiikan professori Willy Lam uutistoimisto AFP:lle.

Professori arvioi, että jos Xi pysyy terveenä, tämä haluaa toimia kommunistipuolueen pääsihteerinä vuoteen 2032 ja presidenttinä vuoteen 2033 asti.

Xi valittiin lokakuussa toiselle viisivuotiskaudelle presidenttinä ja puoluejohtajana. Viime syksyn puoluekokous päätti myös kirjata Xin nimen ja ideologian puolueen peruskirjaan, minkä nähtiin vahvistavan Xin asemaa entisestään. Hänen katsotaan jo nyt nousseen vahvimmaksi johtajaksi sitten Maon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Xin valtakautta ovat leimanneet ärhäkkä taistelu korruptiota vastaan, henkilökultin vahvistaminen ja demokratiaa vaativan liikehdinnän nujertaminen.

Talousuudistukset toimeen

Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Matti Puranen arvioi STT:lle, että suunnitelma pedata Xille kolmatta kautta jo nyt kertoo siitä, että puoluejohto haluaa lujan johtajan panemaan toimeen talousuudistuksia.

Purasen mukaan päätöstä oli osattu odottaa – tai pelätä. Se on loogista jatkumoa sille, miten Xin asemaa on viime vuosina järjestelmällisesti pönkitetty.

– Demokratiavaatimukset halutaan pitää kurissa ja talouskasvu yllä. Puoluejohdon ei haluta hajoavan poliittisiin kiistoihin vaan halutaan varmistaa, että siellä olisi yksi vahva henkilö, Puranen sanoi STT:lle.

Kiinan johtamismalli on perustunut kollektiiviseen vallanjakoon siitä lähtien kun maan talousuudistukset alkoivat Deng Xiaopingin aikoina 1980-luvulla. Tämä malli näyttää nyt jäävän historiaan. Xin kaksi edeltäjää, Jiang Zemin ja Hu Jintao, toimivat kumpikin presidenttinä kahden viisivuotiskauden ajan, mutta Xi on ottanut lujemman otteen vallasta.

Avoimia vastalauseita Xin aseman vahvistamista vastaan ei ole odotettavissa. Nurinaa voi olla pinnan alla, mutta sinne se jää.

– Kiinan WhatsAppia vastaavassa WeChatissa alkoi tänä aamuna kiertää meemi, jossa (Pohjois-Korean johtaja) Kim Jong-un taputtaa, Puranen kertoi.

Xin kausi katkolla 2023

64-vuotias Xi nousi presidentiksi 2013 ja olisi nykyisten sääntöjen mukaan jatkamassa vuoteen 2023. Nyt ehdotettu muutos perustuslakiin koskisi myös varapresidenttiä.

Kommunistipuolueen keskuskomitea aloittaa maanantaina kolmipäiväisen täysistunnon, jossa se päättää Xin toisen kauden johtajanimityksistä. Xi valitaan muodollisesti uudelleen presidentiksi Kiinan kansankongressin istunnossa, joka alkaa 5. maaliskuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt