Siperian hyinen aalto tuo ”sikakylmän” sään Ruotsiin ja Britanniaan – ”Kevät on peruttu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Siperian hyinen aalto tuo ”sikakylmän” sään Ruotsiin ja Britanniaan – ”Kevät on peruttu”

Lumisadevaroitus on annettu lähes koko Britanniaan sekä Irlantiin. Arkistokuvassa mies suojaa itseään viimalta sateenvarjon avulla kävellessään Millenium Bridge -sillalla Lontoossa.

Julkaistu: 25.2.2018 6:26, Päivitetty 24.2.2018 23:46

Suomea jo pitkään koetellut pakkassää leviää ensi viikolla Etelä-Ruotsin ja Tanskan kautta Britanniaan saakka.

Ilmatieteen laitos on luvannut alkavalle viikolle paukku- ja tulipalopakkasia. Samasta varoitetaan nyt myös ruotsalaisia ja brittejä, jotka olivat lähinnä odotelleet kevään ensi merkkien ilmaantumista.

– Me olemme täällä korkeapaineen tällä puolella suojassa lumikuuronauhoilta, mutta etelämpänä, Etelä-Ruotsissa, Tanskassa, ehkä Saksassa ja Britanniassa tämä sää tulee (kohta) olemaan iso uutinen, arveli Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Erik Saarikalle lauantaina illansuussa Ilta-Sanomille.

Saarikallen uutisennustus toteutui, sillä tuleva pakkaskeli jäätävine lumimyrskyineen oli ainakin Ruotsin, Tanskan ja Britannian medioiden aiheina.

BBC:n mukaan ensi viikosta tulee kylmin helmikuun viikko viiteen vuoteen. Lumisadevaroitus on annettu lähes koko Britanniaan sekä Irlantiin.

Venäjältä alkunsa saanut pakkasaalto näkyi lauantaina esimerkiksi Pohjois-Walesissa, jossa paleltiin brittiläisittäin poikkeuksellisessa -5,5 -asteen säässä. Pakkasen ennustettiin kiristyvän alkuviikkoon mennessä.

Briteissä lasketaan meteorologisesti kevään alkavan 1. maaliskuuta, jolloin tavanomainen keskilämpötila on +10-asteen tienoilla.

Britannian ilmatieteen laitos Met on nyt kuitenkin asettanut kylmyysvaroituksen asteikon toiseksi vakavimmalle tasolle ”kullanruskeaan”, jolloin etenkin pikkulasten ja iäkkäiden ihmisten on varauduttava lisääntyviin terveysriskeihin.

– Sää tuntuu jopa 5 astetta kylmemmältä voimakkaan itätuulen vuoksi, totesi Met:n meteorologi Martin Bowles.

Lämpötila laskee pääosin nollan tuntumaan, mutta saattaa ensi viikolla laskea alimmillaan -5:stä -8 -asteeseeen. Kylmyys pysyttelee Britannian yllä ehkä jopa kaksi viikkoa.

– Näin kylmää oli helmikuussa viimeksi vuonna 2013. Ei tämä nyt aivan tavatonta ole, mutta harvinaista. Etenkin näin myöhään talvikautta.

Lisäksi varoitetaan sakeasta lumisateesta isossa osaa Britanniaa maanantaina ja tiistaina. Briteissä sankka lumipyry tavallisesti aiheuttaa suuria ongelmia mm. liikenteelle ja sähkönjakelulle. Lumisateiden ennustetaan jatkuvan loppuviikkoon saakka. Joillekin alueilla ennakoidaan kertyvän 5–10 sentin lumikerros.

– Kylmyys jatkuu koko ensi viikon. Kevät saapuu lopulta, mutta nyt sitä on lykätty, Bowles totesi.

Samaa kerrotaan Ruotsista.

– Kevät ehti juuri saapua Skånen eteläisiin osiin, mutta nyt sen tulo loppuu jopa useiksi päiviksi, Ruotsin Forecan meteorologi Ian Engblom kertoo Aftonbladetille.

Muuan muassa Tukholman ja Taalainmaan alueilla alkavat koulujen hiihtolomat maanantaina, jolloin viimeistään poikkeuksellisen kylmä, Suomenlahden yli saapuva ilmamassa rantautuu Ruotsiin.

– Kymmenen miinusastetta yhdistettynä kovaan tuuleen laittaa sään tuntumaan kuin miinus kahdeltakymmeneltä. Tulee sikakylmää! pamauttaa asteen suomalais- ja brittikollegoitaan räväkkäsuisempi meteorologi Lasse Rydqvist sääpalvelu Stormilta Expressenille.

Kylmintä, -20 C, luvataan Ruotsin Lappiin, mutta myös eteläiseen Skåneen muutamia miinusasteita. Pakkasen purevuutta lisää jäinen itätuuli, joka puhaltaa jopa 15 metriä sekunnissa.

Ruotsissa paukkupakkasille on keksitty jopa oma meteorologinen termi, nationellt isdygn, eli kansallinen jääpäivä. Sellainen julistetaan, jos koko Ruotsin alueella 24 tunnin aikana mittausasemien mittarit painuvat nollan alapuolelle.

– Nyt näyttää luvassa olevan useita kansallisia jääpäiviä putkeen, ehkä jopa viisi sunnuntaista alkaen. Se on jo epätavallisen paljon. Vuoden 1951 jälkeen on maaliskuissa mitattu yhteensä vain 16 jääpäivää, huomauttaa säätilastoja tutkinut Lasse Rydqvist.

– Ankarinta on tiistaina ja keskiviikkona, jolloin sää tuntuu noin miinus kahdeltakymmeneltä. Yksinkertaisesti sikakylmää! Eniten puhaltaa Öölannin ja Gotlannin rannikoilla.

Ruotsissa varaudutaan myös runsaisiin lumisateisiin, joka muodostuu sulana olevan meren yllä ja sataa rannikolle. Tällekin ruotsalaisilla oma terminsä, snökanon, eli lumikanuuna, joka tykittää lunta keskiseen Ruotsiin tiistaista lähtien.

Ennusteen mukaan lunta onkin luvassa mm. Tukholman alueelle ensi viikolla jokainen päivä paitsi maanantaina.

”Siperian pakkanen” iskee myös Tanskaan. Kylmyyden lisäksi tanskalaiset varautuvat koko viikon kestävään lumisateeseen.

Eniten lunta, jopa puolta metriä povataan suojattomalle Bornholmin saarelle Itämerellä.

– Ei se ehkä sada samalla kertaa yhdessä päivässä, toteaa meteorologi Janne Hansen Ekstra Bladetille, varoittaen myös kovista tuulista, jotka kinostuttavat lumimassoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?