Näin helposti ”joukkosurmaajan suosikkiaseen” saa hankittua Yhdysvalloissa – ”Kymmenessä minuutissa voit kävellä ulos minkä tahansa kanssa”

rac

Julkaistu:

Yhdysvalloissa
IS kävi tutustumassa asekauppaan Arizonassa, jonka aselainsäädäntö kuuluu väljimpiin koko Yhdysvalloissa.
Yhdysvalloissa keskustellaan parhaillaan kiivaasti maan aselainsäädännön kiristämisestä sen jälkeen kun aseistautunut hyökkääjä surmasi 17 ihmistä lukiossa Floridan osavaltiossa viime viikolla.

Maassa on viime vuosina tapahtunut vuosittain kymmeniä aseellisia iskuja kouluihin, joissa on pahimmillaan kuollut kerralla kymmeniä ihmisiä. Sekä Floridan hyökkäyksessä että lukuisissa aiemmissa kouluampumisissa hyökkääjä on aseistautunut puoliautomaattisella AR-15-kiväärillä josta näyttää tulleen joukkosurmaajien suosikkiase.
  • Ylläolevalla videolla asekauppias Jeff Serdy esittelee AR-15-kivääriä.
Tästä huolimatta asetta saa ostaa varsin vapaasti monessa osavaltiossa. Myös Floridassa 19-vuotiaan ampujan on kerrottu hankkineen aseensa laillisesti asekaupasta.

Kuinka helposti kyseisen aseen sitten saa hankittua? IS kävi ottamassa asiasta selvää asekaupassa Arizonan osavaltiossa, jonka aselait kuuluvat maan löysimpiin.

– Täällä aseen voi ostaa jos on maassa laillisesti eikä ole rikollinen tai kärsi henkisistä ongelmista, kiteyttää A.J.I Sporting Goods –asekaupan Phoenixin kaupungin laidalla omistava Jeff Serdy.


Hän osoittaa seinää joka on täynnä sotilaskiväärien näköisiä puoliautomaattiaseita. Kyseisenlaiset aseet on kielletty kokonaan esimerkiksi Kaliforniassa ja New Yorkissa.

Mutta ei täällä. Hyllyt ovat täynnä toinen toistaan isompia kivääreitä, jotka voi varustaa kymmeniä patruunoita vetävillä lippailla. Näky tuo mieleen sotilaskasarmin asevaraston. Valikoimassa on myös aitoja sotilaskiväärejä toisen maailmansodan ajalta.

Telineissä roikkuu useita eri versioita myös pahan maineen saaneesta AR-15-kivääristä, jota Serdy kertoo myyneensä jo useita saman aamun aikana. Hän esittelee aseen eri malleja ja värivaihtoehtoja: on maastokuvioista ja iloisenväristä zombie-kuvin koristeltua, kiikaritähtäimellä tai ilman.


Serdyn mukaan kyseisen aseen myynti oli huipussaan Barack Obaman kaudella.

– Asekauppa on itse asiassa ollut hiljaisempaa viimeisen vuoden aikana kun Donald Trump on ollut presidenttinä, koska uusia rajoituksia ei ole tarvinnut pelätä, hän selittää.

Heikon menekin vuoksi sekä osto- että myyntihinnat ovat pudonneet. Uuden AR-15-kiväärin saa alle 500 dollarilla.

– Se ja jotkut AK-47-versiot ovat jo halvempia kuin käsiaseet, Serdy sanoo.

AK-47 ei tässä tapauksessa tarkoita sarjatulta ampuvaa sotilasasetta eli rynnäkkökivääriä, sillä sellaisten myynti siviileille on kielletty kaikkialla Yhdysvalloissa. Joitakin puoliautomaattikivääreitä pystyy kuitenkin muuttamaan käytännössä sarjatulta ampuvaksi bump stock -laitteen avulla.


Viime lokakuussa hotellin ikkunasta ampunut mies surmasi 58 ihmistä tulittamalla bump stock -laitteella varustetuilla kivääreillään väkijoukkoon. Serdyn mukaan tapauksen jälkeen kyseisten laitteiden löytäminen on ollut vaikeaa. Hän kuitenkin pitää sitä turhakkeena joka vain pilaa osumatarkkuuden.

– Saman nopeuden saa sitä paitsi tekemällä itse näin, hän sanoo, tärisyttäen samalla AR-15-kivääriä sarjatulen ampumista esittäen.

Kuka tällaisen aseen sitten voi tulla hankkimaan? Periaatteessa kuka vain 18 täyttänyt Arizonassa asuva, jonka historiaan ei liity rikoksia tai mielenterveysongelmia. Ostajan taustatietoja varten täytetään lomake, jossa kysytään esimerkiksi hoitohistoriasta.

Monessa osavaltiossa asetta joutuu odottamaan jopa viikkokausia ostohetken jälkeen. Esimerkiksi Kaliforniassa aseen hankintaa seuraa kymmenen päivän odotusaika.


Arizonassa taas taustatietojen tarkistaminen onnistuu pikavauhtia puhelimella tai faksilla. Jos viranomaisten tietokannassa on kaikki kunnossa, voi asiakas ottaa aseensa saman tien mukaansa.

– Jos olet maassa laillisesti eikä sinulla ole rikostaustaa, voi kävellä täältä ulos kymmenessä minuutissa minkä tahansa aseen kanssa, Serdy sanoo.

Mihin ihmeeseen tavallinen kansalainen sitten tarvitsee alun perin sotilaille hyökkäyskäyttöön kehitettyä asetta jolla voi ampua kolmekymmentä kertaa lataamatta? Serdyn mukaan niitä hankitaan sekä kodin puolustamiseen että huviammuntaan.


– Me asumme täällä aavikon laidalla. Monet hankkivat täältä ison määrän patruunoita, menevät aavikolle ja ampuvat ne kaikki pois. Toiset käyvät keilaamassa tai golfaamassa, täällä ammutaan, hän selittää.

Mistä myyjä voi tietää että aseet eivät sitten päädy rikollisten käsiin?

– Rikolliset eivät hanki aseitaan laillisista kaupoista, hän väittää.

Entä sitten aseet jotka päätyvät kaduille ja rikollisten käsiin sen jälkeen kun ne on ensin myyty laillisesti asekaupasta? Eikö laillisen myynnin rajoittamien rajoittaisi myös laittomia aseita?

– Aseiden kauppaaminen kadulle on jo nyt laitonta. Ei lakeja voi pakottaa noudattamaan uusilla laeilla. Aina kun jotain Floridassa nähdyn kaltaista tapahtuu, niin vähintään kahtakymmentä lakia on jo rikottu. Yksi lisää ei paranna kenenkään turvallisuutta.


Floridan tragedian jälkeen ystäviään menettäneet nuoret ovat vaatineet äänekkäästi lisää rajoituksia aseiden myyntiin. Rajoitusten toimivuudesta on olemassa esimerkkejä: Australiassa aseisiin liittyvä väkivalta väheni aikoinaan dramaattisesti tiukempien aselakien tultua voimaan.

Serdy ei tätä usko.

– Chicagolla on maan tiukimpiin kuuluva aselainsäädäntö, ja samalla korkein sija rikollisuus- ja murhatilastoissa.

Hän syyttää joukkoampumisista aseiden sijaan hoitamatta jääneitä mielenterveysongelmia.

– Ennen meillä oli sairaaloita joihin laitettiin jos oli masentunut tai vaaraksi muille. Nykyään tällaisia sairaaloita ei enää ole juuri ollenkaan. Nykyään annetaan lääkkeitä ja päästetään menemään, ja jos annostukseen tulee jotain niin sitten voi tapahtua tällaista.

Asekauppiaan näkemykset toistuvat usein amerikkalaisessa keskustelussa. Aselakien tiukentamisen kannattajien mukaan Chicagon tilanne johtuu siitä, että naapuriosavaltiosta Indianasta on mahdollista ostaa aseita huomattavasti vapaammin eikä mikään estä ihmisiä hakemasta aseitaan sieltä. Tutkimuksissa on myös todettu, että vain noin viidesosassa joukkoampumisista on taustalla selkeitä mielenterveysongelmia, joten mielenterveyteen panostaminen ei yksin korjaisi tilannetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt