Trump jakeli syytöksiä Venäjän sekaantumisesta vaaleihin: osansa saivat ”vuotaja-hirviö”, ”kiero-Hillary” ja FBI – ”He nauravat Moskovassa katketakseen”

Yhdysvaltain presidentti on jälleen avannut sanaisan arkkunsa Twitterissä.

18.2.2018 18:31

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julkaissut kuluneen vuorokauden sisällä liki parikymmentä Twitter-viestiä, joista suurin osa koskee käynnissä olevaa tutkintaa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain taannoisiin presidentinvaaleihin. Osansa Trumpin sanan säilästä twiiteissä saavat muun muassa edeltäjä Barack Obama, edustajainhuoneen tiedustelukomitean demokraattijäsen Adam Schiff sekä liittovaltion poliisi FBI.

– On erittäin surullista, että FBI:lta jäivät huomaamatta kaikki niistä monista signaaleista, jotka Floridan ampuja lähetti. Tämä ei ole hyväksyttävää. He tuhlaavat liikaa aikaa yrittäessään todistaa venäläisten vehkeilyä Trumpin kampanjaan – vehkeilyä ei ole. Palatkaa perusasioihin ja tehkää meidät kaikki ylpeiksi! Trump twiittasi rinnastaen Floridassa keskiviikkona tapahtuneen kouluampumisen Venäjä-tutkintaan.

Perjantaina FBI kertoi 13 Venäjän kansalaisen saaneen syytteet liittyen presidentinvaaleihin sekaantumiseen. Saksan Münchenissä käynnissä olevassa turvallisuuskokouksessa lauantaina puhunut Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster sanoi, että syytteet tarjoavat ”kiistatonta” todistusaineistoa Venäjän toimista.

– Kenraali McMaster unohti sanoa, että venäläiset eivät vaikuttaneet vuoden 2016 vaalien tuloksiin tai muuttaneet niitä, ja että ainoa vehkeily tapahtui Venäjän, kiero-Hillaryn, demokraattien kansallisen komitean ja demokraattien välillä. Muistakaa likainen muistio, uraani, puheet, sähköpostit ja Podestan yhtiö! Trump twiittasi.

Trump on julkaissut lähes parikymmentä twiittiä kuluneen vuorokauden sisällä.

Tämän jälkeen Trump kirjoitti, ettei ole koskaan ”päässyt yli siitä faktasta”, että Obama kykeni lähettämään 1,7 miljardia dollaria käteistä Iraniin ilman että kukaan kongressissa, FBI:ssa tai oikeusministeriössä vaati tutkintaa asiasta.

Kyseessä on Iranin vallankumousta edeltävältä ajalta peräisin olevaan, asekauppaa koskevaan oikeusjuttuun liittyvä summa, jonka Obaman hallinto maksoi Iranille osana vuonna 2016 solmittua ydinasesopimusta. Obaman hallinto myönsi tuolloin, että rahasiirto suoritettiin käteisellä, koska talouspakotteet olivat eristäneet Iranin kansainvälisestä rahajärjestelmästä.

Trumpin mukaan Adam Schiff syytti NBC:n haastattelussa Obamaa Venäjän sekaantumisesta presidentivaaleihin.

Adam Schiff myönsi perjantaina NBC Newsin haastattelussa, että Obaman hallinnon vaisu vastaus vuonna 2014 tapahtuneeseen Sony-yhtiön hakkerointitapaukseen saattoi luoda perustan Venäläisten vaaleihin sekaantumiselle. Schiffin mukaan venäläiset huomasivat tuolloin kyberhyökkäysten tehon, ja Yhdysvaltain hallinnon olisi pitänyt puuttua asiaan terhakammin jo tuolloin.

– Lopultakin pikku Adam Schiff, vuotaja-hirviö vailla kontrollia, syyttää Obaman hallintoa Venäjän sekaantumisesta vuoden 2016 vaaleihin. Lopultakin hän on oikeassa jossakin. Obama oli presidentti, hän tiesi uhan, eikä tehnyt mitään. Kiitos Adam! Trump kommentoi NBC:n haastattelua.

Trump ei säästellyt sanojaan jakaessaan syytöksiä Twitterissä. Kuva Valkoisessa talossa viime heinäkuussa järjestetystä amerikkalaisten tuotteiden esittelytilaisuudesta.

Myöhemmässä twiitissään Trump nosti Schiffin tikunnokkaan vielä uudelleen, kun hän epäili tämän ”syyttävän Obamaa” siksi, että demokraatit saisivat uuden tekosyyn Hillary Clintonin häviölle vaaleissa.

– Mutta enkö minä ollutkin mahtava ehdokas? Trump kysyi samassa twiitissä.

Lisäksi Trump painotti, ettei ole koskaan väittänyt, etteikö Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin.

– Sanoin, että ”se voi olla Venäjä, Kiina tai joku muu maa tai ryhmittymä, tai sitten 180-kiloinen nero, joka istuu sängyllä ja leikkii tietokoneellaan”. Venäläinen ”huijaus” oli se, että Trumpin kampanja vehkeili Venäjän kanssa – se ei koskaan tehnyt niin!

– Jos Venäjän PÄÄMÄÄRÄNÄ oli kylvää eripuraa ja aiheuttaa häiriötä ja kaaosta Yhdysvaltain sisällä, niin näiden komiteakuulemisten, tutkintojen ja puoluevihan kanssa he ovat onnistuneet paremmin kuin villeimmissä unelmissaan. He nauravat katketakseen Moskovassa. Järki käteen, Amerikka!

Trumpin twiittimaratonista kirjoittaneissa yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä on ihmetelty muun muassa sitä, kuinka Trump syyttää Venäjän vaaleihin sekaantumisesta kaikkia muita paitsi Venäjää itseään. Twiittailulle on myös naureskeltu, ja muun muassa Mother Jones -verkkolehti tuli siihen johtopäätökseen, että maan ensimmäisen naisen Melania Trumpin täytyy olla ”poissa kaupungista”, koska presidentti vietti lauantai-iltaa puhelin kourassaan Twitterin seurassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?