Ulkomaat

Putinin salainen yksityisarmeija sotii Syyriassa – taustalla hämäräperäinen palkkasotilasfirma

Julkaistu:

Venäläisten palkkasotilaiden veriset tappiot Syyriassa ovat nostaneet valokeilaan Moskovan salaiset joukot.
– Hän on silpoutunut palasiksi. Hän on sisukas poika. Jos hän olisi yhä elossa, olisi hän edes yrittänyt soittaa.

Surun murtama äiti, 67-vuotias Farhanur Gavrilova sai viikko sitten puhelun, mutta ei pojaltaan, vaan tämän tuttavalta. Tämä kertoi 37-vuotiaan Ruslan Gavrilovin kuolleen Yhdysvaltain lentokoneiden tekemässä ilmaiskussa Deir Ezzorissa Syyriassa. Gavrilovin kanssa samassa taistelussa väitetään kuolleen jopa yli sata venäläistä palkkasotilasta.

Syyskuusta 2015 lähtien on Venäjän asevoimat tukenut joukoillaan Syyriassa presidentti Bashar al-Assadia taisteluissa kapinallisia ja Isisiä vastaan. Nyt ensimmäistä kertaa julkisuuteen on tullut todisteita siitä, että Syyriassa toimii ilmeisesti virallisten venäläisjoukkojen rinnalla myös ”salainen yksityisarmeija”.

Pitkän kiistämisen jälkeen Venäjän ulkoministeriö myönsi torstaina, että viisi Venäjän kansalaista kuoli taisteluissa Syyrian hallitusta tukevien joukkojen rinnalla 7. helmikuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolustusministeriö ei kommentoinut asiaa ja Kremlistä todettiin perjantaina, ettei heillä ole lisättävää aiempiin lausuntoihin. Alkuviikosta Kremlistä kerrottiin, ettei heillä olisi tietoja tappioista.


Jos tiedot jopa 200 kaatuneesta venäläisestä osoittautuvat tosiksi, niin kyseessä on pahin sotilaallinen yhteenotto Yhdysvaltain ja Venäjän sotilaiden välillä sitten kylmän sodan vuosien.

Venäjä käyttää länsimedian tietojen mukaan Syyriassa samaa taktiikkaa kuin Itä-Ukrainassa. Siellä kapinallisten puolella taistelee todistettavasti runsaasti venäläisjoukkoja. Ne eivät Venäjän mukaan kuitenkaan virallisesti kuulu sen asevoimiin, vaan ovat siellä ”omin päin”.

Nyt Ukrainasta väitetään siirtyneen kokeneita ja taisteluiden kovettamia veteraaneja Syyrian rintamalle. Suurimmalla osalla Syyriassa sotivista tuhansista ”urakoitsijoista” – mitä nimitystä heistä virallisesti käytetään – on Venäjän passit, mutta mukana on myös ukrainalaisia ja serbialaisia.

Venäläislähteiden mukaan taistelijoita välittää hämäräperäinen, yksityinen palkkasotilasyhtiö Wagner Group, jolla on yhteyksiä Kremliin. Wagnerin väitetään käyttävän armeijan koulutuskeskuksia Venäjällä.

Wagnerin nimi tuli esiin ensimmäistä kertaa 2014 Itä-Ukrainan puolella taistelevien venäläispalkkasotilaiden yhteydessä. Syksystä 2015 yhtiön toiminta kohdistui Syyriaan, jossa se on mm. suojellut öljykenttiä.

Wagnerin johtaja on presidentti Vladimir Putinin entinen henkilökohtainen valokuvaaja Dmitri Utkin, joka on asetettu Yhdysvaltain pakotelistalle. ”Wagnerin” kerrotaan olevan Utkinin taistelijanimi. Joidenkin väitteiden mukaan hän sai kutsumanimen kiinnostuksestaan Hitlerin natsihallintoon.

Palkkasotilaiden avulla Moskova saa enemmän joukkoja sotaan ja samalla pidettyä viralliset tappiolukunsa alhaisina. Venäjä on myöntänyt 16 sotilaansa kaatuneen Syyriassa viime vuonna.

Järjestely takaa myös, että Putin säästyy kotimaassaan negatiiviselta julkisuudelta, etenkin maaliskuun puolivälin presidentinvaalien lähestyessä.

Lähteet: Reuters, AP, Bloomberg, New York Times, Guardian