”Putinin kokki” ja Pietarin trollitehdas saivat syytteet – näin venäläisten kerrotaan tukeneen Trumpia vaaleissa

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan syytteet ovat absurdeja.

Yksi Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen vaikuttamisesta syytetyistä on ”Putinin kokiksi” kutsuttu liikemiehen Evgeni Prigozhin.

16.2.2018 23:01

Yhdysvalloissa 13 Venäjän kansalaista ja kolme venäläisyritystä on asetettu syytteeseen tutkinnassa, joka liittyy vaikuttamiseen Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Syytettyjen kerrotaan pyrkineen vaikuttamaan vaalitulokseen, loppuvaiheessa varmistamaan Donald Trumpin voitto vastaehdokkaastaan Hillary Clintonista. Asiasta kertoi liittovaltion poliisin FBI:n tutkintaa johtavan erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto perjantaina.

Kahden mainitun venäläisyhtiön kerrotaan tehneen töitä Venäjän hallinnolle. Yksi 37-sivuisessa syytekirjelmässä mainituista yhtiöstä on Pietarin ”trollitehtaastaan” tunnettu Internet Research Agency, jonka strategiseksi tavoitteeksi kerrotaan riidan kylväminen Yhdysvaltojen poliittiseen järjestelmään.

Syytettyjen kerrotaan syyllistyneen salaliittoon Yhdysvaltojen huijaamiseksi, kertoi maan oikeusministeriö CNN:n mukaan. Lisäksi kolmea henkilöä syytetään verkkohuijauksesta ja pankkihuijauksesta ja viittä törkeistä identiteettivarkauksista.

”Putinin kokki” syytettyjen joukossa

Syytettyjen joukossa on muun muassa presidentti Vladimir Putinia lähellä oleva liikemies Jevgeni Prigozhin, joka on liitetty jo aiemmin Pietarin trollitehtaan toimintaan. Ravintola-alan bisneksistä tunnettu Prigozhin on saanut lisänimen ”Putinin kokki”, sillä hänen tiedetään järjestäneen huippuluokan tarjoiluja presidentille muun muassa tärkeiden valtiovierailujen aikana.

Syytettyjen joukossa oleva venäläisliikemies Jevgeni Prigozhin.

Venäläisen RIA-uutistoimiston mukaan Prigozhin suhtautui saamaansa syytteeseen rauhallisesti.

– Amerikkalaiset ovat hyvin tunteikkaita ihmisiä, he näkevät sen mitä haluavat nähdä. Kunnioitan heitä suuresti. En ole lainkaan järkyttynyt siitä että olen mukana listalla. Jos he haluavat nähdä pirun, antaa heidän nähdä, hän totesi Reutersin mukaan.

Venäjän ulkoministeriö taas kutsui syytteitä ja väitteitä vaaleihin sekaantumisesta ”absurdeiksi”.

– 13 ihmistä sekaantui Yhdysvaltojen vaaliin? 13 vastaan tiedustelupalvelut miljardien budjetteineen? Vastaan tiedustelua, vastatiedustelua ja viimeisintä teknologista kehitystä? Absurdia? Kyllä, kirjoitti Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova Facebookissa.

Hankkivat amerikkalaisia sosiaaliturvatunnuksia

Syytekirjelmän mukaan vaaleihin vaikuttamisen suunnittelu alkoi jo vuonna 2014, ja toimintaa kuvaillaan hyvin organisoiduksi.

– Syytettyjen oletetaan syyllistyneen toimintaan jota he kutsuivat informaatiosodaksi Yhdysvaltoja vastaan, tavoitteenaan levittää epäluottamista ehdokkaita ja koko poliittista järjestelmää vastaan, apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein sanoin perjantaina.

Kirjelmässä luetellaan keinoja, joita syytetyt henkilöt ja yhtiöt käyttivät tavoitteeseen pääsemisessä. Heidän kerrotaan muun muassa esiintyneen Yhdysvaltain kansalaisina, luoneen itselleen valeidentiteettejä ja pyörittäneen amerikkalaista yleisöä houkutelleita sosiaalisen median sivuja ja ryhmiä.

Donald Trump kampanjoi Washingtonin osavaltiossa toukokuussa 2016.

Syytettyjen myös kerrotaan käyttäneen tuhansia dollareita kuukaudessa poliittisten mainosten hankkimiseen. Muun muassa Facebookissa ja Instagramissa syytetyt pyrkivät luomaan vastakkainasettelua ja kiivasta keskustelua kansaa jakavista aiheista.

Toimiaan varten venäläisten kerrotaan hankkineen amerikkalaisia sosiaaliturvatunnuksia ja pankkitietoja amerikkalaiselta henkilöltä, joka mainitaan syytekirjelmän yhteydessä.

Matkustivat keräämään tietoa

Syytettyjen kerrotaan toimineen pääaisassa Pietarista käsin, mutta osan heitä väitetään myös matkustaneen Yhdysvaltoihin keräämään poliittista tiedustelutietoa toimintansa tueksi. Kirjelmän mukaan venäläiset kävivät useissa vaalien kannalta ratkaisevissa osavaltioissa, kuten Nevadassa, Kaliforniassa ja Texasissa. Floridassa ja New Yorkissa ryhmän kerrotaan järjestäneen Trumpia tukevia vaalitilaisuuksia.

Pääosan vaikutustyöstä kerrotaan kuitenkin olleen Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavan materiaalin tuottamista ja levittämistä. Venäläisten kerrotaan myös tukeneen Clintonin kilpailijoita, esivaalissa vastassa ollutta Bernie Sandersia ja vihreän puolueen Jill Steinia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?