Floridan kouluampuja julisti aikeitaan etukäteen – AP: Kuului valkoista ylivaltaa tavoittelevaan järjestöön

Floridan keskiviikkoinen kouluampuminen ei vaikuta tulleen yllätyksenä niille, joka tunsivat epäillyn.

15.2.2018 22:58

Miehen tunteneet kuvailivat häntä häiriintyneeksi, ja liittovaltion keskusrikospoliisia FBI:tä oli varoitettu hänestä.

Kouluampujaksi epäilty 19-vuotias mies oli erotettu koulusta kurinpidollisista syistä. Mies oli maanisen kiinnostunut aseista ja oli pannut sosiaaliseen mediaan runsaasti kuvia, joissa hän poseeraa käsiaseiden kanssa. Miehellä tiedettiin olevan kotonaan aseita, ja hän puhui toistuvasti niiden käyttämisestä.

Amerikkalaismedia kertoo miehen olleen toistuvasti vaikeuksissa koulussa.

– Hän joutui viime vuonna vaikeuksiin uhkailtuaan oppilaita, minkä jälkeen hänen käskettiin muuttaa pois kampukselta, kertoi miehen entinen matematiikanopettaja Jim Gard.

Browardin piirikunnan sheriffi Scott Israel tiedotustilaisuudessa.

FBI:tä oli varoitettu miehestä sen jälkeen, kun tämä oli kertonut videolla aikovansa kouluampujaksi.

– Hän ammuskeli aseilla, koska se kiihotti häntä, kuvaili nimettömänä pysytellyt opiskelija paikalliselle televisiokanavalle.

– Kaikki pelkäsivät, että hän tekisi jotain tällaista. Hän tunsi koulun ja sen poistumisreitit hyvin, koska oli ottanut osaa palohälytysharjoituksiin. Hän tiesi, missä ihmiset olisivat harjoituksen jälkeen, hän oli valmistautunut, sanoi toinen, nimettömänä haastateltu oppilas.

Valkoisen ylivallan kannattaja

Uutistoimisto AP:n mukaan kouluampumisesta syytetty mies kuuluu valkoista ylivaltaa tavoittelevaan järjestöön. Tiedon vahvisti sille järjestön johtaja.

Hänen mukaansa epäilty kouluampuja oli myös osallistunut järjestön sotilaalliseen koulutukseen. Ryhmän tavoitteena on tehdä Floridasta puhtaasti valkoinen osavaltio.

Johtajan mukaan epäillyllä ampujalla oli myös ollut naisongelmia eikä ollut sattumaa, että kouluampuminen tapahtui ystävänpäivänä.

Oppilaat lohduttivat toisiaan rukoustilaisuudessa.

Torstaina ensimmäistä kertaa ampumisen jälkeen kansalaisille puhunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi tehdä Yhdysvaltojen kouluista turvallisempia. Hänen mukaansa asia on ykkösprioriteetti. Trump ei puheessaan kertonut, miten tämä tapahtuu, eikä hän ottanut kantaa Yhdysvaltojen aselakeihin, joiden ansiosta tappavien aseiden hankkiminen on helppoa. Sen sijaan hän puhui vain mielenterveyden ongelmiin puuttumisesta.

Sai jo syytteet murhista

Amerikkalaismedian tietojen mukaan ampuja tuli kouluun keskiviikkona hieman puoli kolmen jälkeen iltapäivällä paikallista aikaa, juuri ennen oppituntien päättymistä. Hän laukaisi palohälytyksen ja alkoi heitellä savupommeja koulun käytäville. Kaasunaamarilla varustautunut tappaja tulitti kylmäverisesti savun läpi juoksevia ihmisiä.

Ampuja oli aseistautunut ainakin automaattikiväärillä, ja hänellä oli mukanaan runsaasti panoksia. Sisällä lukiossa kuoli poliisin mukaan 12 ihmistä. Muut kuolivat ulkona tai vammoihinsa sairaalassa.

Epäilty ampuja pääsi pois lukioalueelta soluttautumalla pakenevien oppilaiden joukkoon. Hänet saatiin kuitenkin myöhemmin kiinni valvontakameroiden kuvien perusteella läheisestä Coral Springsin kaupungista. Hän ei tehnyt kiinni otettaessa vastarintaa.

Mies sai torstaina syytteet 17 harkitusta murhasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?