Ulkomaat

Suomalaisliikemiehen kuolema nousi esille nyt Ugandan parlamentissa

Julkaistu: , Päivitetty:

UGANDA
Ugandan sisäministerin mukaan selvitykset suomalaismiehen kuolemaa tutkineen, mutta siepatuksi joutuneen toimittajan löytämiseksi ovat käynnissä.
Epäselvissä oloissa viime viikolla Ugandan Kampalassa kuolleen 41-vuotiaan suomalaisen liikemiehen tapaus nousi esiin torstaina myös maan parlamentissa.

Parlamentin Twitter-sivujen mukaan parlamentin jäsenet ovat ilmaisseet huolensa niistä olosuhteista, joissa suomalainen liikemies kuoli hotellissaan. Lisäksi on vaadittu selvitystä siitä, miksi tapauksesta kirjoittanut paikallinen rikostoimittaja on siepattu.
Lwemiyagan alueen parlamenttiedustaja Theodore Sekikubo vaatii hallitukselta selvitystä kadonneen toimittaja Charles Etukurin kohtalosta.

Sisäministeri Obiga Kania ilmoitti tapauksen tutkinnan olevan käynnissä.
Maastopukuinen miesjoukko sieppasi Etukurin tiistaina iltapäivällä kadulta New Vision -lehden toimituksen edustalla Kampalassa. Etukuri oli kirjoittanut suomalaismiehen kuolemasta useita juttua, joissa vihjattiin Ugandan turvallisuuspoliisin sekaantuneen asiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolustusministeri Adolf Mwesige kertoi, että hänen tietojensa mukaan Etukurin sieppaajat käyttivät sotilasunivormuja.

– Minun täytyy vielä tarkistaa tieto, sillä näitä univormuja voivat käyttää väärätkin henkilöt, Mwesige totesi parlamentissa.
New Yorkista käsin toimiva kansainvälinen toimittajajärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ) vaatii Ugandan viranomaisilta toimia, jotta Charles Etukuri saataisiin vapautetuksi.

– Ugandan viranomaisten on välittömästi vapautettava Charles Etukuri tai nostettava syyte hänen katoamisestaan vastuussa olevia kohtaan, vaati CPJ:n Afrikan-koordinaattori Angela Quintal.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos teosta ei tule seuraamuksia, aiheuttaa se vain lisää itsesensuuria ja uhkailua Ugandan mediaa kohtaan.

Etukuri oli siepattu pick-up-autoon tiistaina iltapäivällä. Pian tämän jälkeen Etukurin onnistui soittaa esimiehelleen ilmoittaen olevansa ”turvassa”, ja että sieppauksen syynä ovat hänen viime aikaiset artikkelinsa suomalaisen kuolemasta. Tämän jälkeen Etukuria ei ole tavoitettu.

Poliisin tiedottaja Emilian Kayima kertoi tiistaina CPJ:lle, ettei Etukuri ole poliisin hallussa ja he tutkivat asiaa.

Ugandan armeijan tiedottajan Richard Karemiren mukaan heilläkään ei ole mitään tietoa kadonneesta toimittajasta.

Ugandan turvallisuuspalvelun ISO:n johtaja, eversti Frank Bagyenda Kaka totesi CPJ:lle, ettei hän kommentoi tapausta ja kehotti kääntymään turvallisuusministerin puoleen. Häntä ei tavoitettu keskiviikkona.

New Visionin väitteiden mukaan ISO:n agentit sekä armeijan tiedustelupalvelu CMI ovat sekaantuneet suomalaismiehen kuolemaan. Suomalaisella oli mediaväitteiden mukaan hallussaan väärennetty kutsukirje eversti Bagyenda Kakalta, kun mies saapui maahan.