Ulkomaat

Etelä-Afrikan presidentti Zuma eroaa välittömästi

Julkaistu: , Päivitetty:

Presidentin oma puolue on vaatinut eroa.
Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on kertonut televisiopuheessa eroavansa välittömästi. Ennen eroilmoitusta Zuman puolue ANC ehti vaatia sinnikkäästi presidentin eroa.

Vielä aiemmin tänään Zuma sanoi pitävänsä puolueen erottamisyrityksiä epäoikeudenmukaisina ja kiersi vaatimukset.

Maan parlamentin olisi ollut määrä äänestää huomenna Zuman luottamuksesta, ellei eroilmoitusta olisi kuulunut. Skandaaleissa marinoitunut Zuma piti myöhään illalla puoli tuntia kestäneen televisiopuheen, jossa hän ilmoitti lopulta erostaan.

– Olen päättänyt erota tasavallan presidentin tehtävästä välittömästi, Zuma sanoi puheessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pitkä valtakamppailu

Etelä-Afrikassa on ollut pitkä poliittinen pattitilanne, kun korruptioskandaalien rampauttama Zuma ei suostunut väistymään tehtävästään.

Valtataistelu laittoi Zuman napit vastakkain varapresidentti Cyril Ramaphosan kanssa, joka valittiin joulukuussa ANC:n puoluejohtajaksi Zuman tilalle. Puoleen pääsihteerin Ace Magashulen mukaan ANC toivoo, että Ramaphosasta tulee maan seuraava presidentti.

ANC:n halu vaihtaa presidenttiä pohjautuu myös siihen, että puolue on huolissaan omasta suosiostaan ja kohtalostaan ensi vuoden vaaleissa. Zuman presidenttikautta ovat varjostaneet korruptioskandaalien lisäksi hidas talouskasvu ja ennätysmäinen työttömyys, joka on lietsonut kansalaisten tyytymättömyyttä.